Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - Cand mass-media se transforma din caine de paza al democratiei in catelus de companie pentru oamenii politici
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Editorial
30.11.-1

Cand mass-media se transforma din caine de paza al democratiei in catelus de companie pentru oamenii politici

Unul dintre cele mai mari câştiguri ale perioadei de după 1989 a fost libertatea presei. Ieşiţi dintr-un crunt obscurantism informaţional, românii au descoperit după inlăturarea regimului comunist cât de importantă este presa in noua construcţie democratică. Nu a fost un proces facil, iar jurnaliştii incomozi şi-a făcut cu mare greutate loc in societate. Ei inşişi au fost acuzaţi că sunt vânduţi unor diferite interese sau servicii, că lovesc mereu in puterea pe care o destabilizează impreună cu forţele opoziţiei.


Cu toate acestea, an de an, presa din România a crescut, s-a diversificat, a reparat erori ale clasei politice, a adus la putere unele partide iar pe altele le-a ajutat să părăsească borcanul cu miere. Presa, prin jurnaliştii care o compun, a dezvăluit afaceri necurate, substituindu-se uneori organismelor statului care se mişcau prea incet sau nu se mişcau deloc in astfel de cazuri.


După zece ani de la revoluţie presa ajunsese atat de puternică incât nu mai putea fi lăsată să joace după propriile reguli. Ea trebuia controlată, dominată din punct de vedere economic.


Este ceea ce a facut Guvernul Adrian Nastase, prin regimul preferenţial al publicităţii de stat. A fost unul dintre momentele care au oprit evoluţia firească a presei care, din câine de pază al democraţiei, a devenit un căţelulş de companie pentru oamenii politici.


Având alternativa unor contracte banoase de publicitate, unii manageri de publicaţii au ales calea mai facilă a renunţării la campaniile de presă dedicate puterii. Ici, colo, câte un material negativ la adresa vreunui demnitar, strecurat pentru a arunca praf in ochii proştilor. Redacţii intregi au trecut cu arme şi muniţii de partea puterii de atunci, având grijă să nu lipsească materiale pe placul celui care semna listele de publicitate.


Obsesia guvernării de atunci pentru tot ceea ce apărea in presă era imensă. Totul era monitorizat la sânge, se făceau raportate de analiză pe diferite teme, iar toate ajungeau pe masa premierului. Nici nu va puteti da seama ce fabrica imensa lucra in subordinea celebrei Dorina Mihailescu la monitorizarea evenimentelor publice considerate importante pentru Guvern.


Cu toate acestea, alegerile din 2004 au dus la un alt rezultat decât cel aşteptat de fosta guvernare, presa având şi ea un rol in schimbarea opţiunii alegătorilor.


O altă putere, aceeaşi presă. Au fost sistate contractele de publicitate la scară naţională, in schimb s-au semnat astfel de contracte acolo unde a existat interesul unor demnitari.


Procesul de deteriorare gravă a rolului presei a continuat, imbrăcând forme noi şi mai periculoase. Una dintre acestea este talibanizarea canalelor media, in funcţie de actorul politic pe care il susţine. O parte a mass-media a devenit pro-Băsescu, iar alta anti-Băsescu. In acestă luptă cumplită, intreţinută pe de o parte de putere, iar pe de altă parte de patronii de media implicaţi, au fost abandonate, din nefericire, toate acumulările intregistrate de presă in primii ani. S-au pierdut valori importante cum ar fi: echilibrul opiniei, dialogul de bună credinţă pentru aflarea adevărului, prezumpţia de nevinovăţie, neimplicarea factorului econimic in politica editorială. Avem de ani de zile parte de un dialog al surzilor, de invective, de propagandă in loc de jurnalism. De multe ori ziariştii uită care le este rolul şi devin ofiţeri de relaţii publice pentru putere, strategi de campanie sau chiar procurori. Jurnaliştii de astăzi nu informează. Ei fac PR, lobby, propagandă pur si simplu sau dau sentinţe in numele stăpânilor, fie ca se numesc oameni politici, ministri, sau, sa nu ne ferim de cuvinte, de moguli.


Actul jurnalistic se reduce aproape la zero, iar redacţiile devin adevărate anexe ale partidelor politice. Ziariştii nu mai funcţionează ca o adevărată breaslă, cum era după revoluţie, ci se urăsc intre ei, se urmăresc mai ceva ca pe vremea securităţii. Se trădează pe la tot felul de partide sau servicii, scriu urât mirositor unii despre alţii şi sunt gata oricând să execute ordinul venit prin viu grai sau prin telefon. Jurnaliştii din România au devenit nişte „profesionişti plătiţi”, bucuroşi să fie de folos stăpânului de „sclavi”.


Acesta este peisajul dominant. Sunt puţine oazele in care se mai poate practica jurnalismul de manual, cel care ne-a făcut şi ne mai poate face compatibili cu ţările civilizate.


Am văzut ziarişi dezamăgiţi, care au fost daţi afară sau au plecat ei inşişi pentru că nu au putut respira aerul din redacţiile contemporane. Mulţi au plecat din presă sau şi-au făcut bloguri prin care incearcă să ţină legătura cu profesia. Mare noroc cu presa online... Cei care au rămas sunt, fără a generaliza, cei inregimentaţi, piloşii, tepăduşii care acceptă să primescă un salariu mai mic decât al vânzătoarelor de buticuri.


Presa nu mai este in România câinele de pază al democraţiei. Este o palidă amintire a ceea ce incepuse să fie după 1989. Iar vina este in primul rând a clasei politice care nu a renunţat la mentalităţile comuniste in ceea ce priveşte presa, văzută ca „organ de partid”.


Petre CraciunCategorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.