Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - Dacă esti tanar, roman si în viata, nu vinzi carti in Romania! (un librar)
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Editorial
30.11.-1

Dacă esti tanar, roman si în viata, nu vinzi carti in Romania! (un librar)

În urmă cu mulți ani, cred că era prin 1996, îmi apăruse un al doilea roman polițist, ”Alarmă la Peleș”. Cartea fusese foarte bine primită de scriitorii români ai genului, bucurându-se de o prezentări cât se poate de elogioase din partea lui Nicolae Rotaru (prefață) și marele scriitor Vlad Mușatescu (cuvânt pe coperta IV). Și nu numai. În plus, lansarea a avut loc chiar în mediul care inspirase acțiunea cărții (furtul a patru tablouri de Tiepollo Batista), adică la Peleș. Gheorghe Tomozei fusese și domnia sa prezent la eveniment.


Încurajat de toate aceste atuuri, dar mai ales de valoarea cărții, am mers cu primul meu editor (cel care făcuse posibilă apariția romanului Cureaua cu ținte) la un mare angrosist de carte din București pentru a negocia un contract de vânzare. Era un domn bătrân, uns cu toate alifiile. Poate cu prea multe... A studiat cu mare atenție cele două romane, plăcându-i mai cu seamă ce scrisese Vlad Mușatescu despre mine. Așteptam cu nerăbdare ”sentința”.


          –Cărțile par foarte bune, a zis angrosistul, dar nu cred ca aveți mari șanse să vindeți un tiraj prea mare.


          –De ce domnule? a întrebat editorul în locul meu, stupefiat de ”diagnostic”.


          –Pentru că autorul are trei mai probleme: este român, este tânăr și este în viață. Sunt trei handicapuri peste care se trece greu.


Am crezut că nu aud bine. Da, eram tânăr, aveam 34 de ani, eram român și, culmea!, eram și în viață!


Ce să fac pentru a schimba situația? Am hotărât să nu fac nimic și să las timpul să lucreze în favoarea mea, rămânând la fel de român, dar din ce în ce mai puțin tânăr. Eram revoltat că politica de vânzări a literaturii, a autorilor români, o fac niște comercianți cvasi-inculți care judecă valoarea cărților după greutate, calitatea hârtiei, prețul de vânzare ș.a.m.d. Ce au de a face toate aceste criterii cu conținutul operei? Evident, nimic.


Trece timpul și apare o nouă generație de ”angrosiști”. Tineri, cu școli de marketing în picioare și, evident, cu ”aceeași grijă pentru valoarea cărții”. Despre autori, ce să mai vorbim... Recent, întru pe mâna unui astfel de director de vânzări. Propun un eveniment la o librărie și mi se cere să introduc cărțile mele pentru copii la vânzare. Foarte bine, trec pe unul dintre sedii și las ”Taina ghemului de ață”, ”Floarea înțelepciunii și iarba puterii” și ”Cândva mă chema Codiță” cu autograf pentru tânărul director de vânzări. Om serios, vin special de la Ploiești, unde participam la înmormântarea unei rude apropiate, ca să mă țin de cuvânt. Trec zilele și aflu că cele trei volume nu ajunseseră la ”amicul meu”, nereușind să parcurgă drumul de la o cladire la alta...  Nu mă supăr și, după o săptămână, străbat jumătate din București pentru a i le duce personal. Eu, autor, care am de două ori vârsta acestuia. Ce contează, evenimentul să iasă cât mai bine. După o zi primesc un mail prin care mi se spune că prețul cărților este prea mic pentru a intra în rețeaua celebrei librării. ”Bine, spun, dar sunt cărți pentru copii, trecem printr-o perioadă de criză... Eu spun să vă mai gândiți!” Nu știu dacă se mai gândește, dar nu mai răspunde la mail, dovadă de profund respect pentru un autor român care are și premiul I al Asociației Scriitorilor din Iași pentru (ați ghicit) povești, iar basmele mele se regăsesc inclusiv în antologii școlare.


Toate aceste gâduri îmi vin în minte astăzi, duminică, înainte de după-amiaza de lectură din volumul ”Taina ghemului de ață” care va avea loc la Librăria Mihai Eminescu luni, 4 martie, la 16.30 (mulțumiri doamnei Geta Vodislav).


Cine se ocupă de vânzarea cărților? După ce criterii operează? De ce să ne traducem numele în engleză, așa cum au făcut unii autori in anii de după revoluție? Cine îi încurajează pe autorii români care nu mai au loc în librării de cei străini? Ce șansa are un scriitor de talent dacă intră pe mâna unui cârnățar care îi spune că ”este tânăr, român și în viață”? Zero!


Ce-ți rămâne de făcut? Să scrii bine, să nu dezarmezi, pentru că vremea celor care vând cărți ca și cum ar vinde cârnați va trece.


Petre CrăciunCategorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.