Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - Daca nu ar bate clopotul bisericii, ai zice ca la Izvoru nu mai traiesc oameni. Radiografia unui sat în moarte clinică
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Editorial
30.11.-1

Daca nu ar bate clopotul bisericii, ai zice ca la Izvoru nu mai traiesc oameni. Radiografia unui sat în moarte clinică

Radiografia unui sat în moarte clinică


Cine a trecut prin satul Izvoru, comuna Gogoșari (Giurgiu) are impresia că timpul a stat în loc. Nimic sau aproape nimic nu pare să dovedească trecerea timpului. Oamenii și locurile sunt aproape așa cum le știam de pe vremea vacanțelor în curtea bunicilor mei. Drumurile au rămas tot neasfaltate, clădirile s-au năruit, sătenii s-au împuținat, cei mai mulți mutându-se, încă din vremea lui Ceaușescu, la Giurgiu. Unii în căutarea unui loc de muncă sau poate a unui trai mai ușor decât cel al muncii la câmp.


De peste 22 de ani, cei care au mai rămas aici speră că vreo guvernare (și au trecut atâtea) se va învrednici să asfalteze drumul care vine de la Giurgiu. După așteptari de un deceniu și jumătate, s-a asfaltat șoseaua până la Gogoșari, unde este primăria. Au mai rămas 5 kilometri de care nu se mai interesează nimeni. Nici măcar în campaniile electorale nu se mai obosește nimeni să promită. Oricum nu l-ar crede nimeni.


Ciudat este faptul că la Izvoru vin pescari din toate colțurile țării, bălțile de aici fiind foarte renumite printre cunoscători. Mai ales în week-end, liniștea patriarhală este tulburată de cele mai scumpe mașini de teren, pregătite să facă față drumurilor nenorocite. Parcă sunt niște extratereștri care vin dintr-o altă lume. Cu toții trec pe lângă locuințele prăvălite, lasă în urma lor praf și pietre care, uneori, sparg geamurile caselor. Nimeni nu se miră, nu se revoltă. Este o conspirație a tăcerii, a neputinței, a convingerii că nimeni, niciodată, nu va face nimic pentru a opri paragina care pune stăpânire pe o localitate dăruită de Dumnezeu cu cele mai frumoase peisaje. Dacă nu ar bate clopotul de la biserica părintelui Gheorghe, ai zice că satul este deja părăsit.


Cu toate acestea, aici au fost și primari care, altădată, își meritau funcțiile. Unul dintre ei, a ridicat, pe la 1900, monumetul din fotografia alăturată, în amintirea fântânii făcute tot de primărie în timpul său.


”Isprăvitu-sa această fântână cu stăruința primarului Enache Popa și a locuitorilor comunei”, scrie pe monumentul care mărginește, astăzi, balta satului. Este una dintre numeroasele fântîni care există și astăzi pe teritoriul satului, nu degeaba fiind numit Izvoru. Astfel de oameni au existat pretutindeni în România. Din păcate, astăzi avem prea puțini oameni ca Enache Popa, dar și ca sătenii ce l-au ajutat pe acesta să ridice o fântână publică.


Petre Crăciun
_dsc8221_-_copy_730Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.