Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - Falimentele din presa scrisă vor contribui la creșterea gradului de profesionalizare a presei online
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Editorial
30.11.-1

Falimentele din presa scrisă vor contribui la creșterea gradului de profesionalizare a presei online

Ce se întâmplă cu presa scrisă? Va muri sau se va reduce numeric? Câte titluri vor supraviețui acestei crize care pare a nu se mai termina? Va reuși presa online să satisfacă toate pretențiile, în primul rând cele de informare, pe care le satisfăcea presa scrisă? Sunt numai câteva intrebări pe care nu ai cum să nu ți le pui în momentul în care, de circa o lună, au dispărut ziare care reprezentau un adevărat brand pe piață: Cotidianul, Standard Business, Gardianul și chiar Ziua.


Reducerea pieței de publicitate a creat mari probleme ziarelor de print, care își câștigau cele mai multe venituri din reclame. Au scăzut, apoi, vânzările efective ale publicațiilor, cu toate că cele mai multe veneau cu oferte tentante. Este simptomatic exemplul ziarului Cotidianul care, prin problemele sale financiare, era să ducă spre faliment și Editura Univers căreia nu i-a putut plăti circa 400.000 de euro, contravaloarea cărților tipărite in Ungaria.


Campania prezidențială și publicitatea electorală de la sfârșitul anului 2009 a reprezentat o gură de oxigen pentru marile publicații, dar s-a consumat și aceasta. Statul nu mai are bani pentru publicitate plătită și, oricum, nu mai sunt vremurile lui Năstase, când marile publicații primeau sume importante contra prieteniei lor...


Marile publicații nu s-au adaptat crizei economice. Nu au avut planuri de criză, nu au venit cu nicio inițiativă notabilă. Managerii publicațiilor naostre și-au condus ziarele la fel cum căpitanul de pe Titanic și-a condus nava spre aisberg. În momentul dispariției sale de pe piață, Ziua avea 200 de angajați, dintre care 110 personal redacțional și 90 tehnic. Un număr foarte mare de oameni care nu mai puteau fi plătiți in momentul in care ziarul abia dacă mai vindea 10-12.000 de exemplare. Gardianul nici nu a depus, in perioada iulie-septembrie 2009  declaratiile de difuzare in conformitate cu prevederile regulamentului de control al cifrelor de difuzare, conform brat.ro. Cotidianul vindea in aceeași perioadă 6300 de exemplare, dintre care 3000 erau abonamente.


Și la alte publicații s-a intregistrat o situație asemănătoare. Iar criza nu s-a terminat, ceea ce ce ne face să ne așteptăm și la alte dispariții de pe piața presei scrise.


În acest timp, presa online capătă greutate din ce in ce mai mare și va beneficia, volens nolens, și de exodul jurnaliștilor din presa scrisă. Rămași fără locuri de muncă, aceștia se vor indrepta, cel puțin unii dintre ei, către edițiile electronice, fapt care va contribui la creșterea gradului de profesionalizare a presei digitate. Un alt efect este acela a creșterii in popularitate a site-urilor de știri care vor beneficia de atragerea unor nume care s-au făcut cunoscute in presa scrisă.


Publicațiile electronice au multe avantaje care le fac foarte atrăgătoare pentru patronii de media. In primul rând necesită o investiție mult mai mică. Un site bine făcut, un server sigur, un corp suplu de web-designeri și administratori web și totul este pregătit pentru ca jurnaliștii să-și poată posta materialele.


La un site de știri din România lucrează puțini jurnaliști. În străinătate lucrurile stau cu totul altfel, dar aceasta este altă problemă.


Rapiditatea cu care este diseminată informația, interactivitatea, flexibilitatea, caracterul multimedia, sunt alte avantaje care fac foarte tentantă presa online. Jurnaliștii din acest domeniu iși postează pe site informația in timpul desfășurării evenimentului. Noi, inșine, la Optimal Media, facem la fel, ceea ce ne oferă posibilitatea de a fi primii care furniza publicului informația. Televiziunile se laudă cu informația ”caldă”. In online, aceasta este chiar ”fierbine”.


Iată numai câteva dintre datele care ne fac să nu fim disperați atunci când încep să dispară ziarele de print. Informația nu va dispărea de pe piață, existând chiar avantajul pentru cititor de a nu mai plăti nimic pentru a intra in posesia ei. Acesta este o altă problemă care îi preocupă pe managerii din online.


In fine, am auzit (cred că la Ciutacu) și o altă opinie in ceea ce privește dispariția unor ziare cu renume: ele sunt împinse către faliment pentru a fi cumpărate, pe nimic, ceva mai târziu de băieții deștepți care știu cât de mult valorează aceste brand-uri. Știind cum s-au cumpărat atâtea și atâtea in România prin acestă metodă, nu ne-ar mira să existe și un astfel de interes.


Până atunci, citiți cu interes și presa scrisă, aceea care mai există, și presa online.


Petre Crăciun


 Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.