Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - O campanie violentă și o țară căreia i se da foc încontinuu
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Editorial
30.11.-1

O campanie violentă și o țară căreia i se da foc încontinuu

Ne-a fost dat să trăim, la 20 de ani de le revoluție, una dintre cele mai violente, mai pătimașe și mai ciudate forme de campanie electorală. De fapt, cea mai violentă, mai pătimașă și mai ciudată la care am asistat până acum.


Am avut parte de un tip de comunicare de-a dreptul violentă între staff-uri și candidați. Din vocabularul de campanie au făcut parte termeni precum mincinos, demagog, dictator, prostănac, bătăuș de copii. Peste toate aceste ”formule” de adresare, tronează, pe primul loc, sintagma folosită de Adriean Videanu, la adresa lui Mircea Geoană, aceea de ”porc mincionos”. Exemplele ar putea contiuna, dar ne oprim aici. Din jenă...


Ne-am fi așteptat la o confruntare de idei, pe ideologii și pe programe. Nu am avut parte de așa ceva, cu toate că au existat candidați care au dorit acest lucru, dar nu l-au putut face pentru că logica era cu totul alta. In schimb am avut nenumărate atacuri la persoană. Au fost aruncate in luptă referirile la soții (inclusiv la cele care au părăsit tragic această lume), la amante și, mai nou, chiar la femei violate in urmă cu peste 35 de ani.


În loc de cicluri de dezbateri televizate, amânate și anulate din diferite motive de staff-urile de campanie, am avut parte de surprize sub formă de filmulețe, înregistrări, stenograme. Nu se știe de unde provin, nu și le asumă nimeni, dar ele sunt difuzate peste tot și produc deja efecte care s-au văzut și se văd în sondajele de opinie.


Am avut și mai avem apariții surprinzătoare care au ”colorat” campaniile electorale. Așa se face că Văru Săndel a scos pe piață o manea, un adevarat atac la parlament și la parlamentari care trebuie ”împuținați”. Mișcarea actorului clujean, trecut la manele, a fost continuată de deja celebra manea interpretată de Nicolae Guță și de blonda Roxana, ”Prințesa Ardealului”, difuzată în neștire de Taraf Tv și Etno Tv, care au și fost amendate de CNA pentru acest motiv.


Este pentru prima dată când asistăm la o generalizare a campaniilor de tip negativ. Primele panouri au apărut in Constanța și în sectorul 5, înaintea turului I. După prima rundă de alegeri, panourile negative s-au generalizat, ele putând fi găsite in intreaga țară. Cleșeul utilizat, în ambele situații, este același: uite cine se afla in spatele andidatului ”X”. Oameni de afaceri cu probleme, moguli, amante, teroriști vinovați de răpirea jurnaliștilor etc. Nenorocirea este că, și de o parte și de cealalta, găsim aceleași acuze. Un cetățean onest, care dă crezare mesajelor publicitare, își poate pune, pe bună dreptate, întrebarea:”dacă toți sunt așa, de ce să mai merg la vot? ”X” are in spate o gașcă, ”Y” are altă gașcă... Eu ce fac?”. Este o judecată simplă care ar trebui să dea de gândit celor care, în căutare de câștig imediat, distrug, de fapt, increderea pe termen lung a oamenilor in clasa politică.


Staff-urile candidaților s-au înfierbântat până la incandescență. Am văzut scene incredibile cu reprezentanții unor partide care își repetau lecțiile invățate acasă, fără cea mai mică preocupare pentru dialog, pentru ascultarea celeilalte opinii. Am văzut oameni care parcă erau ”băgați” în priză, care erau setați să distrugă orice dialog. Din acest punct de vedere, campionul discursului violent, enervant, contraproductiv pentru partidul său este Cristian Boureanu, un om politic tânăr, de la care te-ai putea aștepta la altceva.


Nu numai staff-urile s-au infierbântat, ci și reprezentanții mass-media, îndeosebi editorialiștii și moderatorii de emisiuni de televiziune. Am asistat la călcarea în picioare a deontologiei jurnalistice, în favoarea partizanatului tranșant. Moderatorul își abandonează rolul, care cere echidistanță, echilibru, lipsă de părtinire, și devine avocat, chiar procuror capabil să condamne imediat, fără nici un recurs la probe și la ascultarea celeilalte opinii. Populația s-a împărțit in două tabere: unii care se uitau la emisiunile de la posturile marilor moguli (Antena 3 și Realitatea TV, unde era susținut un candidat, iar alții la posturile micilor moguli (B1TV și OTV), unde era susținut cel de-al doilea candidat. Nu se uita nimeni la o emisiune ”adversă” pentru că riscă să i se facă rău, să arunce cu televizorul pe geam, să asasineze un moderator care nu se mai luptă nici formal să ne lase impresia că este neutru. Oare de o astfel de presă avem nevoie? Democrațiile avansate ne arată că semnul libertății este o presă puternică, cu personalitate, o presă care trece dincolo de sintagma ”presa noastră este bună, presa lor este rea”.


Ceea ce a reușit această campanie, dincolo de rezultatul votului, este că a scos la suprafață energii negative pe care le credeam depășite de istorie. Unele dintre ele sunt demne nu de anii 90, ci de perioada proletcultistă când ”Ana, Luca și cu Dej băgau spaima in burgheji”.


În fine, la sfârșitul campaniei am avut parte și de ”un bonus” pe care nu l-a dorit nimeni: au inceput să iasă oamenii in stradă și să se lupte cu stafiile comunismului. Este o lecție a istoriei trăită pe viu. O altfel de mineriadă...


Într-un interviu acordat, in luna septembrie, de Victor Ponta publicației electronice Optimal Media, acesta spunea: ”Nu se poate conduce o țară dându-i foc încontinuu”. Adevărat!


Petre CrăciunCategorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.