Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - Adrian Pătruț: În mod normal, personalitățile politice nu ar trebui să aibă nevoie de ”consilieri psi”
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Accente
26.01.2010

Adrian Pătruț: În mod normal, personalitățile politice nu ar trebui să aibă nevoie de ”consilieri psi”

Domnule Pătruț, sunteți președintele Societăţii Române de Parapsihologie din România, care a dorit, ieri, să lămurească unele probleme legate de confuziile care se fac intre parapsihologie și numeroșii vindecători si tămăduitori din România. Pentru inceput, vă rog să ne precizați care sunt elementele concrete care deosebesc parapsihologia cu caracter stiintific, pe care o reprezentati, de curentul neospiritual eclectic, de care aminteați in comunicat?


Diferenţa dintre parapsihologie şi noul curent spiritual eclectic poate fi asemănată cu cea dintre chimie şi alchimie. Parapsihologia studiază anumite anumite fenomene neconvenţionale de interacţiune dintre sistemele vii şi mediul ambiant, prin metode de investigare specifice cercetării ştiinţifice şi în cadrul paradigmei ştiinţifice.


Curentul neospiritual eclectic este preocupat, din punct de vedere teoretic şi practic, de tot ceea ce este denumit suprasenzorial, supranatural şi miraculos. Reprezentanţii săi consideră că trăim într-un univers ierarhizat, cu legi şi conexiuni secrete, care pot fi aflate prin anumite practici spirituale şi transmise prin iniţiere


Va rugam sa ne oferiti cateva nume de reprezentanti ai celor doua curente in Romania. Aliodor Manolea in care dintre cele doua curente se plaseaza?


O primă observaţie: parapsihologia nu este un curent, ci o disciplină cu statut ştiintific. Dintre parapsihologii români, care s-au afirmat după 1989, avînd şi o oarecare notorietate internaţională, aş aminiti nume ca Jenö Miklos, Victor Săhleanu, Cantemir Rişcuţia, Eugen Celan sau Ioan Mamulaş. Din păcate, primii trei enumeraţi ne-au părăsit în ultimii ani.



Curentul neospiritual eclectic este o mişcare foarte heterogenă. Cei mai numeroşi dintre reprezentanţii săi practică o formă de terapie alternativă sau complementară, de exemplu aşa-numiţii “bioenergeticieni” sau “bioenergoterapeuţi” (mulţi dintre ei iniţiaţi de terapeuţi basarabeni sau ruşi, în spiritul unei tradiţii magice/şamanice), la care se adaugă astrologi şi clarvăzători. La limita extremă, s-ar situa prezicătoarele şi “vrăjitoarele”. 



Comunitatea parapsihologică din România numără zeci de persoane, provenind din diferite domenii ale ştiinţei, care efectuează documentare, investigaţii pe teren şi studii în laborator asupra unor fenomene parapsihologice sau psi, respectând normele deontologice ale cercetării ştiinţifice.


Majoritatea reprezentanţilor curentului neospiritual eclectic, ce numără cam 1000 persoane, oferă şi prestează servicii contra cost, potrivit regulilor economiei de piaţă. Unii dintre aceştia îşi adaugă pe cartea de vizită în mod abuziv şi titlul de parapsiholog, datorită reputaţiei ştiinţifice a termenului. Unii dintre aceşti terapeuţi, astrologi sau clarvăzători apar relativ frecvent în media, mai ales la anumite posturi de televiziune.


Aliodor Manolea nu aparţine în mod categoric comunităţii parapsihologice. El poate fi considerat unul dintre numeroşii terapeuţi din România. Iniţierea sa în terapie s-a produs în 1993, cînd a urmat, împreună cu soţia sa, cursurile Alexandrei Moşneaga, o terapeută din Republica Moldova, ce s-a stabilit ulterior în România (la fel ca şi sora sa, terapeuta Lidia Fecioru). Ulterior, el a urmat şi alte cursuri în ţară şi străinătate. A publicat mai multe cărţi prin propria sa firmă şi editură, Aldomar Extrasenzorial, care abordează cîteva teme asociate cu anumite preocupări ale parapsihologiei, pe care le-a tratat însă într-o manieră diferită de cea acceptată de comunitatea parapsihologică, precum şi alte teme care nu au legătură cu parapsihologia. A dezvoltat apoi, împreună cu soţia sa, o afacere prosperă, prin intermediul firmei Aldomar Extrasenzorial, oferind servicii de diagnoză şi terapie, organizînd cursuri şi oferind certificate pentru absolvenţii acestora.



Ce ne puteți spune despre mult discutata ”flacără violet”?


“Flacără violet” este, de fapt, o formă de terapie complementară, introdusă, dezvoltată şi brevetată în România de către Teodor Vasile. Teodor Vasile, fost elev şi colaborator al regretatului Dan Seracu şi un apropiat al Părintelui Galeriu, cu o activitate foarte bogată în domeniu, se remarcă prin abordări originale, care încearcă să stabilească punţi între anumite terapii complementare şi domenii consacrate ale ştiintei.


Societatea pe care o rerezentati a primit oferte de colaborare din partea unor oameni politici de-a lungul timpului si daca ne puteti spune, din partea cui si cum s-au soldat aceste solicitari?



Singurul răspuns pe care îl pot da este următorul: Ofertele de colaborare se adresează individual şi ele sunt făcute, de obicei, de către sau prin intermediul unor reprezentanţi ai serviciilor speciale.


Credeti ca persoanele foarte influente din stat, cum ar fi presedintele sau alte personalitati ar trebui sa beneficieze de serviciile unor ”consilieri psi”?


În mod normal, nu.


Se studiaza parapsihologia ca disciplinã facultativã în institutele de învãţãmînt superior din România? Daca da, unde?


După 1990, s-au predat cursuri opţionale de parapsihologie la universităţi de stat şi particulare din Bucureşti şi Cluj-Napoca. În ultimii ani, aceste cursuri au dispărut, ele fiind mai puţin compatibile cu noul sistem Bologna. În prezent, informarea la nivel universitar se realizează mai ales prin comunicări şi conferinţe ocazionale.


De remarcat faptul că, la iniţiativa terapeutului Valeriu Popa, în cadrul Universităţii Ecologice din Bucureşti, a funcţionat, între anii 1993-1999, o Facultate de parapsihologie şi ştiinţe cognitive (decan Alexandru Măruţă). În pofida denumirii, cursurile sale au abordat mult prea puţin problematica reală a parapsihologiei, ocupîndu-se cu precădere de ocultism, esoterism şi mistică. Neprimind acreditarea din partea Consiliului Naţional de Evaluare Academică şi Acreditare, ea s-a tranformat în cele din urmă în Facultate de psihologie.


Existã un cod ”etic” sau de altã naturã al celor care oferã astfel de servicii care sã ii impiedice sã discute despre ”clientii” lor?


Mulţi dintre terapeuţii care aplică o formă de terapie complementară sunt membri ai Asociaţiei Naţionale de Terapii Complementare (ANATECOR), care a elaborat un statut, cu reguli de deontologie asemănătoare cu cele din practica medicală obişnuită.


Interviu realizat de Petre Crăciun

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.