Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Accente
06.01.2010

Alfred Bulai: ”În PDL miza nu este postul de la Colegiul I, ci lupta pentru putere” (exclusivitate Optimal Media)

-Domnule profesor, de ce, după ce PDL-ul a dat tot timpul impresia că este un partid care iși rezolvă numai in interior diferendele, avem acum acest dispute legate de candidatura lui Honorius Prigoană?


Se tulbură apele în PDL pentru că, la fel ca și în PNL și în PSD, anul 2009  fost unul electoral când s-a tinut totul sub preș. Chiar și liderii puternici cunoscuți pentru pozițiile lor impotriva liderilor partidelor au stat liniștiți și care au spus, da, domnule, al nostru este cel mai tare. Acest lucru s-a întâmplat la toate cele trei mari partide.


La PDL sunt unii dintre liderii importanți care nici măcar nu doreau să iasă Traian Băsescu, adică sperau să nu iasă. Evident că, după alegeri l-au felicitat pentru că nu puteau să facă altfel. Furtuna de acum este determinată de faptul că ei au cinci ani la dispoziție in care trebuie să se gândească la o formulă. Aceasta nu se putea intâmpla in 2009 pentru că toți așteptau să vadă dacă pică sau rămâne Băsescu, in funcție de rezultat urmând să vadă cum se poziționează. Să mai spunem că unii lideri se gândesc la faptul că au o anumită vârstă și nu pot să piardă incă cinci ani fără să ia poziție. Același lucru s-a petrecut și in 2005 când Gușă incepuse să facă valuri, cu sprijinul lui Băsescu inițial. Același lucru se intâmplă și acum. Există aripa cotroceniană, formată din Voinescu, Preda, oameni care nu au nicio treabă cu PDL-ul și care este clar că își vor consolida puterea in măsura in care va investi in continuare Băsescu in ei. Ei au fost puși cu japca pe locuri eligibile, deranjând interesele unor baroni locali. Pe de altă parte, Prigoană este și el unul foarte nou venit in partid și care și-a impus copilașul la candidatură. Sectorul I nu este unul fără importanță, el contribuie cu multe procente la PIB.


-Care este miza acestor tulburări din PDL?


Miza nu este postul respectiv, ci lupta pentru putere. O gardă veche se simte nedreptățită, nu toți au căpatat ceea ce voiau. Unii au fost acceptați cu mare greutate in Guvern. Să nu uităm că in 2009, in ianuarie, au fost tot felul de situații, cum ar fi cea a lui Blaga care era să nici nu prindă executivul. Cu destulă dificultate a ajuns ministrul Dezvoltării regionale, deși visul său declarat era acela de a ajunge ministrul Adminstrației și Internelor. Sunt mulți nemulțumiți și nu numai in Guvern. Sunt niște oameni care au rămas pe dinafară, dintre care unii sunt foarte importanți din punct de vedere al capacităților politice in primul rând.


-Cum îi afectează pe liderii PDL faptul că Băsescu nu va mai putea candida peste cinci ani?


Dintr-un punct de vedere, cea mai proastă situație o are PDL-ul. PSD-ul și PNL-ul și-au validat niște lideri care au niște șanse. PNL-ul are chiar doi lideri care pot candida la președinție peste cinci ani. Antonescu și Tăriceanu sunt amândoi o perspectivă și o posibilitate. Tăriceanu a avut norocul că l-au dat jos și acum se uită lumea la el asociindu-l cu o perioadă foarte bună după ce a venit o perioadă foarte proastă. Geoană, pe de altă parte, a fost și el validat prin faptul că ajuns in finală. Apoi, in PSD, mai sunt unul sau doi care s-ar putea inscrie in cursa de peste cinci ani. Problema este că PDL-ul nu are un candidat de rezervă. Peste cinci ani, Traian Băsescu nu va mai putea fi nimic, nu va mai putea avea acces la niciun fel de funcții publice, la fel ca toți ceilalți președinți. PDL-ul trebuie să își creeze un lider.


La ora actuală, Emil Boc, in calitatea lui de lider politic a creat un efect pervers prin faptul că a devenit portavocea lui Băsescu. Care, de data aceasta, nici el nu a mai fost o locomotivă pentru partid. Aș spune că a fost chiar invers.


Este o mare vânzoleală. Traian Băsescu nu mai poate oferi foarte mult, iar in viitor nici atât. PDL-ul are o majoritate instabilă, să fim serioși, oricând poate fi zvârlit de la guvernare. Este un an de criză, un an prost și la prima furtună mai mare pot avea loc accidente. Guvernul poate pica oricând...


-Cine sunt cei care il acuză pe Băsescu din interiorul PDL?


Sunts cei care nu au primit nimic, dar și cei care consideră că strategia lui de a rupe picioarele tuturor, din toate pozițiile, nu a fost cea mai bună pentru că acum ei sunt in continuare izolați. UDMR-ul nu poate intra in calculele unei alianțe puternice, ei ar merge la guvernare chiar și cu PRM-ul...


Peste cinci ani, Băsescu mai poate fi cel mult președinte onorific, așa cum este acum Ion Iliescu. Nu mai poți merge la drum cu cineva care nu mai are viitor. Din acest punct de vedere, PDL-ul are, cum spuneam o mare problemă. Boc este un om al lui Băsescu și nu are prea multă credibiliate in partid.


Lupta va fi spectaculoasă, poate nu chiar acum pentru că nu au niciun interes de moment, dar pe măsură ce va trece timpul vom vedea accente din ce in ce mai interesante. Deocamdată partidul este la guvernare și liderii puternici mai pot fi imbunați cu una cu alta. Problemele vor apărea când treburile vor merge prost.


Foto: evz.ro


Interviu realizat de Petre Crăciun  

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.