Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Accente
28.01.2012

Brosura Europol/ Ce sa faci, ce sa nu faci impotriva criminalitatii cibernetice

Ni s-a părut interesant să prezentăm, pentru cititorii noştri, o ştire  publicată astăzi pe site-ul Oficiului European de poliţie – Europol, referitoare la realizarea unei broşuri care conţine un minim de sfaturi practice vizând prevenirea, de  către publicul larg, a furtului de identitate.


Mai multi experţi în cibercriminalitate şi protecţia datelor din întreaga Uniune Europeană s-au adunat pentru a marca viitoarea Zi europeană a protecţiei datelor şi a face schimb de păreri privind evoluţia ameninţării criminalităţii cibernetice, în special, furtul de identitate


Furtul de identitate este o mare afacere. Datele personale şi financiare furate on line sunt vândute în economia subterană şi sunt utilizate de către organizaţiile criminale pretutindeni în lume. Centrul Europol pentru Criminalitatea Cibernetică sprijină statele membre în investigaţiile care au ca ţintă aceste grupări cibercriminale şi acţionează împreună cu  partenerii  cheie cibernetici interesaţi din guverne, industrie şi lumea academică pentru să întrerupă activităţile lor.


Dar şi tu poţi juca un rol important în realizarea unui internet mai sigur. Protejarea datelor tale personale de hackeri şi evazionişti nu te salvează doar de neplăcerea de a avea nevoie să schimbi parolele şi să anulezi cărţile de credit. Aceasta contribuie totodată la lupta împotriva criminalităţii organizate şi a terorismului.


Centrul Europol pentru Criminalitatea Cibernetică şi Oficiul Protecţiei Datelor au realizat o broşură cu sfaturi la îndemână pentru a te ajuta să protejezi datele tale şi să previi furtul de identitate.  O poţi găsi aici.  Punerea acesteia la îndemâna familiei tale, a prietenilor şi colegilor va ajuta şi la protejarea lor.


Ioan Hurdubaie


FURTUL DE IDENTITATE


Ce sa faci&ce sa nu faci


Sfaturi pentru prevenirea furtului de identitate care ţi s-ar putea întâmpla


Furtul de identitate este o mare afacere. Datele personale şi financiare furate on line sunt vândute în economia subterană şi sunt utilizate de către organizaţiile criminale pretutindeni în lume. Protejarea datelor tale personale nu te salvează doar de neplăcerea de a avea nevoie să schimbi parolele şi să anulezi cărţile de credit. Aceasta contribuie totodată la lupta împotriva criminalităţii organizate şi a terorismului.


Pentru a marca Ziua Europeană de Protecţie a Datelor, Departamentul Operaţiuni al Europolului şi Oficiul Protecţiei Datelor au lansat o iniţiativă comună referitoare la cibercriminalitate şi protecţia datelor. Iata cateva sfaturi pe care vi le ofera experţi ai Centrului Europol pentru Criminalitatea cibernetică .


Ce să nu faceţi :


Nu faceţi click pe ataşamente şi linkuri fără să cunoaşteţi adevărata lor origine. Ceea ce arată ca un clip video sau o imagine inofensivă poate fi, de fapt, un program rău intenţionat proiectat pentru a fura datele dvs.  Chiar şi numai deschiderea unui e-mail spam poate pune adresa dvs. pe lista de succes a unui spammer pentru viitor.


Nu daţi mai multe informaţii decât este necesar. Banca dvs. şi emitentul cardului de credit ştiu deja pin-ul dvs. şi adresa. Ei nu au nevoie să vi le ceară prin mail, telefon sau pagina web.


Nu accesaţi online banca de la computere publice sau comune. Nu veţi şti niciodată ce ar putea reţine hardul acestora. 


Nu divulgaţi altor persoane parole, conturi de mail sau orice alte date personale. Este foarte dificil să fii protejat atunci când la acestea au acces mai mult de o persoană.


Nu salvaţi acreditările în browsere. Aţi dori să vă păstraţi parola dvs. pe un stick ? Salvarea acesteia pe un browser este ceva foarte periculos.


Nu luaţi nicio ofertă. Dacă o ofertă media sau un email sună foarte bine pentru a fi adevărate, probabil că sunt. Dar la fel de uşor este pentru infractori să falsifice logourile firmelor şi identităţile expeditorilor.


Ce să faceţi:


Fiţi conştient. Trataţi mailurile nesolicitate sau paginile care vă cer informaţii personale cu suspiciune, în special pe cele care pretind că sunt de la bănci sau firme de cărţi de credit.  O verficare rapidă pe web vă poate spune dacă mesajul pe care l-aţi primit este o escrocherie cunoscută. Amintiţi-vă de asemenea că puteţi verifica întotdeauna la banca dvs. dacă aţi primit un mesaj care pretinde că ar fi de la aceasta.


Updataţi-vă softul în mod regulat. Multe infecţii răuvoitoare sunt rezultatul exploatării de către infractori a defectelor din soft (browsere web, sisteme de operare, instrumente comune etc.) Actualizarea acestora vă poate ajuta  să fiţi în siguranţă.


Folosiţi programe antivirus. Programele antivirus vă pot ajuta să vă păstraţi computerul liber de cel mai comun pericol; există chiar multe opţiuni gratuite. Verificaţi întotdeauna materialele descărcate cu programul antivirus. Nu instalaţi pe computerul dvs. programe sau aplicaţii  dacă nu cunoaşteţi de unde provin.


Restricţionaţi accesul la detaliile dvs. personale pentru media. Cu cât infractorii au acces la mai multe informaţii, cu atât vă vor lua ca ţintă efectivă. Limitând cantitatea de informaţii pe care le diseminaţi le faceţi munca mai dificilă.


Folosiţi întotdeauna parole puternice. always use strong passwords. Calculatoarele pot sparge foarte repede parolele cele mai commune. Asiguraţi-vă că parola dvs. este puternică (aproximativ 8 caractere şi folosirea unor numere, litere şi simboluri) poate ajuta.


Anunţaţi imediat furtul. Dacă sunteţi victima unui furt de date de identitate, anunţaţi imediat poliţia locală şi firma afectată (banca, serviciul online etc.) 


Agenţiile de aplicare a legii din Uniunea Europeană şi din toată lumea acţionează împreună pentru a curma activităţile celor care fraudează identitatea şi a adduce escrocii în faţa justiţiei. Cu cât daţi mai multe informaţii autorităţilor, cu atât acestea pot ţinti în mod efectiv cele mai periculoase organizaţii criminale. 

Citeste brosura aici. 

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.