Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Accente
08.05.2013

Confiscarea bunurilor provenite din savarsirea de infractiuni, in discutie europeana

Raportul Monicai Macovei la Directiva privind punerea sub sechestru si confiscarea bunurilor provenite din savarsirea de infractiuni a fost adoptat in Comisia LIBE


Europarlamentarul Monica Macovei, raportor al Parlamentului European pentru Directiva privind punerea sub sechestru si confiscarea bunurilor provenite din savarsirea de infractiuni in Uniunea Europeana, a primit astazi mandat din partea LIBE (Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne) sa inceapa trialogul, adica negocierile dintre Parlamentul European, Consiliul si Comisia Europeana pentru varianta finala a Directivei. Comisia LIBE a adoptat raportul elaborat de Monica Macovei cu 48 de voturi pentru și 7 impotriva.


“Punctul important  este posibilitatea confiscarii bunurilor provenite din infractiuni fara a exista o sentinta de condamnare. Este de altfel si marele pariu pe care il fac. Este mult mai important sa confiscam bunurile si banii produsi ilegal decat sa punem doi sau trei oameni in spatele gratiilor si sa lasam banii murdari sa circule in retele de crima organizata si sa finanteze terorismul. Cel mai important principiu este: urmareste si confisca banii care provin din activitati de natura penala, chiar in lipsa unei condamnari. Iar pentru asta avem nevoie sa folosim nu doar proceduri penale, ci si proceduri civile, cum se intampla, de exemplu, in Marea Britanie, Irlanda sau Statele Unite, pentru ca activitatile de crima organizata se extind rapid si trebuie sa le dam un raspuns pe masura. De aceea, sunt convinsa ca si statele membre care acum au avut rezerve vor dori astfel de proceduri in viitorul apropiat”, a declarat Monica Macovei.


Potrivit raportului Macovei adoptat astazi de Comisia LIBE, fiecare stat membru trebuie sa adopte masuri pentru confiscarea bunurilor si in absenta unei sentinte penale de condamnare in cazurile urmatoare: (1) daca o instanta este convinsa ca banii sau bunurile provin din activitati de natura penala, cat timp procedura de confiscare respecta art 6 din CEDO – dreptul la un proces corect; (2) cand decesul sau o boala permanenta a persoanei anchetate fac imposibile urmarirea si condamnarea penala sau (3) cand boala sau sustragerea de la urmarirea penala sau de la condamnare impiedica finalizarea unui proces intr-un  termen rezonabil si exista riscul implinirii prescriptiei.


Propunerea de Directiva prevede masuri de protectie a drepturilor civile: confiscarea poate fi dispusa numai de judecator, dreptul la aparare si cerintele procesului corect sunt respectate. De la tertii cumparatori se poate confisca numai daca acestia stiau sau ar fi putut sti ca bunurile respective provin din infractiuni.


Dupa adoptarea raportului in Comisia LIBE urmeaza trialogul, constand in negocieri intre Monica Macovei, ca raportor al Parlamentului European, Consiliu si Comisia Europeana. Varianta negociata si acceptata va fi supusa votului plenului PE. (Foto: zf.ro)


Optimal Media

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.