Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Accente
06.03.2011

Cum nu se iau fonduri europene… Solutii si formule romanesti!

Toata tara, toata media, toti politicienii, de la cel mai inalt nivel pana la cea mai locala diviziune ‘plange-tipa-urla-se agita’ ca fondurile europene accesate de romani nu sunt preluate decat asa intr-un procent de cica pana la 10% pe tara.


Intr-o perioada de criza, de disperare, de reduceri de salarii, de pensii, aflam ca diferite proiecte nu REUSESC!  Oare nu pleaca, oare nu ajung, sau oare sistemul de lucru este ultraexcesiv birocratic!?


Nu am auzit-CITIT-vazut la stiri nici o analiza de interventie, de recomandari, de propuneri care sa faciliteze, incurajeze accesarea de fonduri europene. Doar nu se POATE si NU SE IAU.


Incercand sa particp la aceste accesari am constata cate ceva. Diferite mentalitatati care merita corectie imediata.


Indubitabil, participarea pentru orice proiect, cat de mic, fie ca si volum, fie ca si valoare finaciara inseamna si un considerabil volum de munca in pregatire si raportari, inclusiv audit-uri. Reusita finalizarii presupune indubitabil o ‘sanatate de fier financiar a unei firme’.


Dar mai exista si altceva…


Cum sa le spunem? Aberatii romanesti? Sau sa moara capra vecinului? Asa a fost” pentru ca limbajul romanesc a nascut diferite formule.


Astfel daca vrei sa accesezi un fond de dezvoltare a microintrepinderilor, intri de la inceput intr-un hatis de informatie pe net, inclusiv la Ministerul dezvoltarii regionale, o informatie laborioasa si excesiva…dar comedia abia incepe.


Accesezi un fond de dotare a intrepinderilor de o directie europeana, practic participi la o licitatie care are termenul de anunt de incepere, dar nu si pe cel de INCHIDERE. Asfel ai putut afla in iunie de un proiect european, dar pentru care aveai nevoie de informatii din Europa, lucrezi vreo trei luni la oferte, evaluari etc. si in septembrie ASA TAM NESAM afli ca sectiunea s-a inchis, ca nu mai poti depune proiectul.


Sau mai stai inca vreo 5-6 luni in care ti se spune O SA VEDEM, dar NU SE FACE NIMIC, ca cica s-au deposit fondurile, nu conteaza ca poate s-au alocat fondurile la 10 frizerii, 7 metalurgii, 5 ferme de ciuperci, dar la nici o firma de IT (ca astea trebuiau sa faca evaluari serioase), basca nu stiau termenul final pe care il afli la 5 dimineata-morning, pe 13 septembrie. Iar dupa aceea, desi axa-coordonata care e plina de proiecte, spre DEOSEBIRE, de altele, trec 5-6 luni si nu afli nimic de la minister spre echilibrare cu fondurile din alte axe CARE NU ISI CONSUMA FONDURILE… De aceea avem sub 10% atragere de fonduri in Romania… Nici vorba sa se analize COMPARATIV proiectele, sa se caute solutii, sau sa recunoasca cineva ca a fost un concurs ERONAT DEMARAT!


Ca la noi la nimeni!


Asta e ROMANIA, un pas in inainte, cinci inapoi, masa de manevra pentru discursurile electorale, de ce sa fim surpinsi ca in limbajul contamporan s-au instaraut clisee: ‘Nu se poate’, Cotizezi’, s-a finalizat ANVELOPA (adica bugetul-totalul disponibil).


Cate ar fi avut de scris Conu Iancu (Caragiale)…. Nu mai pleca la la Berlin!


Revenim… Ca avem multe de scris!


Marius Th. Barna

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.