Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - Diana Șerban: ”Aşteptăm o decizie în sensul reconstrucţiei instituţionale ANA”
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Accente
26.02.2009

Diana Șerban: ”Aşteptăm o decizie în sensul reconstrucţiei instituţionale ANA”

Interviu cu Diana Șerban, psihioterapeut, fost șef al Servciului Prevenire din cadrul ANA, unul dintre cei 40 de specialiști care au contribuit, in 2002-2003, la inființarea acestei instituții

Ați lucrat la Agenția Națională Antidrog încă de la început. Cum s-a născut acestă înstituție?


Pentru mine, ca profesionist care a lucrat, înainte de ANA, în cadrul unor programe naţionale şi europene ale unei cunoscute organizaţii neguvernamentale din România, sistemul de care aparţinea ANA, sistemul internelor, părea în anii 2003-2004 un sistem închis, opac, noncreativ, dominat de reguli stricte care, aparent, creau imaginea unei „personalităţi instituţionale” puternice ca summum al personalităţilor umane distincte care alcătuiau sistemul. În 2003, jumătate dintre profesioniştii care au început acest drum erau ca şi mine, oameni din afara sistemului – psihologi,medici, asistenţi sociali, cadre didactice. Ceilalţi (aproximativ 50%)  erau, într-adevăr, persoane formate şi „crescute” în acest sistem. Aparent, la început, a fost o adevărată luptă între „generaţii”, însă, în mod real, o luptă de doctrine şi principii. Au fost luni şi ani în care noi, cei veniţi din afara sistemului, am dus adevărate „lupte de gherila” cu poliţiştii de carieră pentru a încerca să le demonstrăm acestora ca lumea în care trăim nu este doar o lume dominată de infractori, că lumea civilizată a Uniunii Europene operează cu alte valori în care consumatorii de droguri nu sunt priviţi ca infractori, ci ca victime ale unui sistem social şi familial dominat de un sistem axiologic favorizant „ieşirilor din decor” şi supracompensărilor de tipul experimentării consumului de droguri.


Elementul miraculos al acestei istorii instituţionale a apărut după aproximativ 2 ani, atunci când  această dispută ideologică argumentată s-a constituit ca element psihologic cheie pentru debutului unei construcţii instituţionale solide, al unei arhitecturi atipice înauntrul unei construcţii dominate de stereotipuri şi clişee. A fost momentul în care creativitatea, motivaţia, dorinţa de construcţie şi validarea unui concept/ideologii au învins duritatea şi caracterul predominant stigmatizant faţă de consumatori pe care îl afişa sistemul căruia ii aparţinea ANA.


Care au fost atuurile de care s-a bucurat ANA in perioada sa de glorie?


Cred ca principalele atuuri ale ANA au fost: atragerea profesioniştilor din afara sistemului, valorizarea experienţei manageriale a profesioniştilor din sistemul internelor care au avut rol de decidenţi, încurajarea deschiderii canalelor de comunicare dintre cele 2 grupuri, asumarea libertăţii de expresie profesională şi a creativitaţii, reprezentarea în plan intern şi internaţional. La acestea se adaugă profesionalizarea specialiştilor ANA, pe domenii de competenţă, precum şi creşterea capacităţii de atragere a resurselor/fondurilor europene şi din afara spaţiului european.


Și punctele slabe?


Deşi cei câţiva foarte puţini oameni care am contribuit la această construcţie, aveam exact viziunea pe termen mediul şi lung, ştiam exact unde suntem si unde vrem sa ajungem ca dimensiune şi consistenţă pe termen de 5-7 ani, ştiam exact de ce tipuri de resurse şi acţiuni avem nevoie, din păcate, atunci când mesajele erau communicate de echipa managerială, acestea erau centrate pe acţiunea si reursele imediate, pe o anumită „incremenire” într-un prezent material, preponderent cantitativ, cu orintare către ţinte neexplicite şi dificil de integrat într-un sistem de politici publice a cărui utilitate şi eficienţă nu puteau fi percepute ca fiind adecvate momentului. Ar fi fost mai util, poate, ca în locul comunicării unor cifre seci reprezentând numărul proiectelor locale implementate sau al serviciilor de prevenire şi asistenţă destinate consumatorilor de droguri, să fie explicată, de exemplu utilitatea acestora în dezvoltarea unor politici de răspuns coerente la fenomenul consumului de droguri, ca problemă complexă de sănătate publică şi ca problemă socială. Şi, în acest context, ar fi trebuit să fie pus accentul pe resursele pe termen mediu şi lung care sunt necesare unui astfel de demers. Totul, coerent, în cuvinte simple, directe şi pline de conţinut.


Cele mai multe așteptări de la ANA s-au cantonat in sfera serviciilor oferite de acasta. Cum a răspuns agenția acestor așteptări?   


La un alt nivel, mai concret, au fost şi alte tipuri de greşeli sau, mai degrabă, abordări mai puţin corecte, coerente şi eficiente în ceea ce priveşte sistemul motivaţional care gestiona performanţele individuale şi în ceea ce priveşte  deplasarea accentului instituţional din domeniul monitorizării politicilor publice antidrog, în domeniul furnizării de servicii comunitare de asistenţă integrată destinate consumatorilor de droguri. Acest ultim aspect a fost generat, iniţial, de numărul insuficient si slaba calitate a acestor servicii care ar fi trebuit sa fie furnizate preponderent de Ministerul Sănătăţii, dar, pe termen lung, s-a dovedit a fi în defavoarea instituţiei, ca imagine, antrenând după sine o creştere extrem de mare a personalului ANA.


Un alt tip de abordare mai puţin eficientă a fost legată şi de puţinele resurse (materiale, financiare, logistice) alocate domeniului reducerii cererii de droguri, în condiţiile în care ANA, în calitate de integrator al politicilor naţionale în domeniu, avea aşteptări şi condiţii prea înalte faţă de instituţiile cu responsabilităţi în domeniu. Nu poţi avea „pretenţia”, de exemplu, ca aceste instituţii să furnizeze, la standardele solicitate, date integrate privind indicatorii de reducere a ofertei, fără a contribui într-o mare masură la asigurarea infrastructurii acestora (calculatoare, soft-uri, aparatura de identificare a drogurilor, etc).


Cum vedeți în acest moment şi în viitor situaţia Agenţiei Naţionale Antidrog?


Din fericire, după aproximativ 10 luni de disoluţie instituţională, din momentul revenirii domnului Ministru Blaga, situaţia s-a schimbat în mod pozitiv. La iniţiativa domnului Ministru, echipa sa de specialişti, a analizat cu deschidere şi profesionalism situaţia Agenţiei Naţionale Antidrog, evaluând consecinţele deciziei de „reorganizare” din perspectiva problemelor create în planul relaţiilor internaţionale, al pierderii de către România a unor fonduri europene necontractate etc. În prezent, aşteptăm cu toţii adoptarea unei decizii în sensul reconstrucţiei instituţionale. Sunt absolut convinsă că, având cu toţii capacitatea de autoanaliză şi evaluare a succeselor si greşelilor trecute, vom avea înţelepciunea de a reconstrui mai solid o instituţie care asigură o bună imagine României.


Interviu realizat de Petre Crăciun


 

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.