Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Accente
31.05.2010

Emil Boc: Reducerile cu 25% a salariilor din sistemul bugetar şi cu 15% a pensiilor au un caracter temporar

Premierul a contrazis afirmaţiile, pe care le-a calificat drept 'excesive', conform cărora implicaţiile aplicării articolului 53 din Constituţie ar deschide calea instituirii stării de asediu sau de urgenţă, arata un comunicat de presa al Guvernului.


Măsurile de reducere cu 25% a salariilor din sistemul bugetar şi cu 15% a pensiilor au un caracter temporar, până la 31 decembrie 2010, a declarat premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de guvern desfăşurată la Palatul Victoria.


Premierul Emil Boc a precizat că temeiul constituţional al aplicării acestor măsuri cu caracter temporar, de reducere a salariilor din sistemul bugetar şi a pensiilor, este art.53 din Constituţie, temei care a mai fost folosit şi în luna noiembrie 2009, când s-a aplicat măsura concediului fără plată, de trei zile pe lună, pentru bugetari.


'Acest lucru a fost confirmat de Curtea Constituţională, prin decizia nr. 1414 din 4.11.2009, în care a spus că o asemenea măsură de restrângere nu vizează substanţa dreptului, ci este determinată de o situaţie de criză financiară mondială care ar putea afecta, în lipsa unor măsuri adecvate, stabilitatea economică a ţării şi implicit securitatea naţională', a explicat premierul Emil Boc.


Premierul a contrazis afirmaţiile, pe care le-a calificat drept 'excesive', conform cărora implicaţiile aplicării articolului 53 din Constituţie ar deschide calea instituirii stării de asediu sau de urgenţă. 'Nu are nici o legătură cu acestea şi vreau sa fiu bine înţeles. Pentru asemenea situaţii avem articolul 93 din Constituţie. Aici este vorba, punctual, pe o perioadă determinată, de restrângere a exerciţiului unor drepturi. Conceptul de securitatea naţională în sensul Legii 51/1991 este definit ca fiind starea de legalitate, de echilibru şi de stabilitate socială, economică şi politică. Într-o asemenea situaţie suntem în momentul de faţă când avem nevoie temporar pentru a asigura securitatea economică a ţării să luăm aceste măsuri de austeritate. Nu pentru alte motive. Şi sunt măsuri cu caracter temporar', a precizat premierul.


De asemenea, în practica europeană, CEDO a statuat, într-o speţă din anul 2009 - Andreeva împotriva Letoniei - faptul că legea garantează dreptul la pensie, dar nu şi întinderea acestui drept, cuantumul. 'Cuantumul diferă în funcţie de cât poate să-şi permită sistemul respectiv la un moment dat - şi spune aici Curtea Europeană: 'cuantumul pensiei poate fi modificat printr-un act subsecvent cu valoare egală şi numai pentru viitor, adică prin lege'. Deci, din acest punct de vedere, şi practica europeană consacră faptul că în anumite situaţii pentru corectarea deficitului bugetar ai nevoie de asemenea măsuri', a comentat premierul Emil Boc.


Optimal Media

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.