Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Accente
18.01.2011

Emil Bodnaras: După ce veţi sta 20 sau 30 de ani cu centura pe burta, sa veniti si sa cereti micsorarea soldelor sau a pensiilor militare

În viaţa fiecăruia dintre noi sunt momente faste si nefaste, sunt momente de mare şi crâncenă cumpănă precum şi clipe de împlinire, fericire, destindere, bucurii. De fapt aceasta este sarea şi piperul vieţii, pentru că nu se poate admite o viaţă fără de încercări, suişuri şi coborâşuri.


Poate numai în accepţia unor generaţii parazitare, vezi fetele şi băieţii de bani gata ale căror scopuri în viaţă se reduc la: distracţie, baruri, sex şi din nou distracţie, toate pe banii, pe spezele părinţilor, care au pentru că ....au!! Recent am urmărit la televizor apariţia unui grup de ofiţeri superiori din MApN, aflaţi sub bagheta de oţel al unei doamne general, glorios drapată inclusiv cu coc, care dorea a “lămuri” ultimul act de hoţie colectivă, diminuarea pensiilor militare. Prin alcătuire şi solemnitatea pe care dorea a o inspira, grupul celor doi militari superiori coordonaţi de doamna cu timbru de balama învechită şi neunsă de multă vreme, a reamintit de momentul la care,  în 21 decembrie ’89, fostul preşedinte anunţa introducerea stării de necesitate pe teritoriul ţării.


Este drept că atunci au fost parcă nu trei, ci patru personaje, nelipsind, evident, soaţa cea cu coadă şi “copite”. Apoi, iată, peste mai bine de 20 de ani, pe programul doi al televiziunii naţionale, apare un cetăţean cu mundir şi epoleţi de ofiţer al regimentului de artilerie care susţine faptul că armata şi militarii ţării sunt supuşi batjocurii, iar pensiile acestora sunt aduse în derizoriu. În plus însă cercetătorul de la muzeul militar pune următorul asterisc  “în perioada comunistă armata a fost totalmente desconsiderată şi adusă în starea de diluţie”!! Dacă ar fi însă a realiza antiteza dintre ceea ce a fost şi ceea ce este, poate că s-ar impune unele ajustări ale susţinerilor personajului în cauză. Modelul contemporan al armatei naţionale este unul extrem de descurajant, elegant exprimându-ne. Nu mai avem aviaţie, nu mai avem susţinere materială, nu mai avem specialişti, nu mai avem tineri dornici să facă din profesia armelor un crez în viaţă. Orizontul apropiat al noţiunii de armată este în totală beznă, drapat în steaguri aflate în bernă, iar marele pavoaz al zilelor de cinstire, atât al eroilor, cât şi al momentelor istorice, este trist, ciuruit, afumat, ajuns în stadiul de cârpă pentru şters zoaiele. Aici a ajuns armata României după 20 de ani de libertate la care armata a punctat decisiv !! Puţini ştiu că în lungul derulării discuţiilor din spatele uşilor închise au fost subiecte extrem de aprinse care priveau lefurile şi pensiile militare. Un grup de “tovarăşi” a început a cârti, mai pe la colţuri mai pe faţă, faţă de aşa zisele privilegii de care se bucurau ofiţerii şi subofiţerii armatei, disputa referindu-se în special la cuantumul lefurilor acestora. Pe timpul acela era ministru al apărării Emil Bodnăraş. Care avea de toate, inclusiv trecere neîngrădită la Ghiţă Dej. În final grupul protestatarilor a fost invitat la cabinetul ministrului . Era o zi de ianuarie cu vreme câinoasă, viscol, ger, cu multă zăpadă şi multe grade sub zero. Ministrul i-a rugat să privească pe geam şi să-i spună ce anume văd. Belicoşii au descris priveliştea naturii dezlănţuite, aspectul drumului, graba mişcării pietonilor şi....cam atât. După acest moment au fost poftiţi să ocupe loc, li s-a servit un ceai, pişcoturi, şi ministrul i-a întrebat “ aţi făcut armata, aţi stat de gardă în frig şi ploaie, aţi plecat de sărbători în misiune, v-aţi luat familia şi v-aţi mutat în câte cinci sau zece garnizoane, aţi încercat , măcar odată astfel de ...plăceri?” Tăcerea membrilor grupului  a confirmat  starea de neputinţă de a oferi un răspune. “ După ce veţi sta 20 sau 30 de ani cu centura pe burtă, să veniţi şi să cereţi micşorarea soldelor sau a pensiilor militare “ a conchis ministrul de atunci.


Nu ştiu unde se afla, pe atunci, domnul general cu patru stele, ministrul actual Oprea, nu ştiu dacă în armata actuală corpul ofiţerilor are parte de educaţia simţului onoarei şi a respectării cuvântului dat, dar cert este că fruntaşul partidului de trădători, anexă a PDL-ului, domnul ministru al apărării Oprea, nu posedă nici măcar uşoare urme de demnitate şi verticalitate. Jurnalistul Cristian Teodorescu de la Academia Caţavencu a scris un material pe care-l pun în oglindă cu cel al subsemnatului. Pentru a spori dacă vreţi, doza de amărăciune încercată la momentul constatării înjumătăţirii pensiei ce făcea parte din cele pentru care ministrul apărării, preşedintele şi premierul dăduseră asigurări că nu se vor  modifica. Nimeni nu va şti câţi pensionari militari au murit ori au suferit afecţiuni grave, multe incompatibile cu viaţa, la aflarea veştii de aducere în starea de calicie!!


“Un colonel al armatei române, recent pensionat cu 3.800 de lei pe lună, s-a trezit săptămîna trecută, la bancomat, că i-a scăzut pensia la 1.600 de lei, dintr-un foc. Nu tu anunţ, nu tu nimic! A primit ştirea prin intermediul bancomatului. Colonelul a fost scos la înaintare în relaţiile noastre cu NATO, a primit şi prin străinătate felicitări pentru ceea ce a făcut pentru armată şi pentru interoperabilitatea cu NATO şi-acum pac! I s-au luat două mii de lei dintr-o pensie care, după părerea mea, nu era mare nici înainte. Nu mă înnebunesc după apevişti (cei care fac adică armată pe viaţă) am însă un ce respect critic faţă de armata română. Am cunoscut ofiţeri şi subofiţeri a căror armă era servieta cu care pe vremea lui Ceauşescu treceau drumul de la Marele Stat Major la restaurantul „Orizont”, dar şi militari de carieră de ţinut minte pentru ceea ce au făcut împreună cu trupeţii în termen la Transfăgărăşan, la Canal, la inundaţii şi chiar la cules recoltele patriei care altfel ar fi rămas pe camp. Ştiu ofiţeri, acum în retragere, mari cititori de literatură şi care aveau opinii politice care contraveneau regimului politic de până în 89 şi care spuneau, încă de atunci, că viitorul armatei ar trebui să fie un corp de profesionişti super dotaţi, fiindcă la un caz de ceva, doctrina pe atunci în vigoare, cu mobilizare şi cu soldaţii aflaţi în stagiu, ar fi dus la măcelărirea în masă a unor oameni trimişi nepregătiţi pe front. Oameni care nu credeau demagogic în tradiţiile armatei române, ci care ştiau să-ţi explice cum a fost şi cu victoriile şi cu înfrîngerile ei în cele două războaie mondiale. Nenorocirea e că nu oameni de calitatea celor despre care vorbesc, vorbesc în numele armatei. Când vezi un istoric de 75 de bani – cât era o Eugenia pe vremuri – care a căpătat grade ofiţereşti după vechimea muncii lui de vorbe în armată, cum se înfierbântă în el o tărîţă militară măcinată de generalul Ilie Ceauşescu, îţi vine să spui că ăştia de-alde el care se plâng că au fost abuziv trimişi în rezervă, n-ar fi avut ce căuta în armată. Dar cînd vezi că unor oameni care au făcut ceva pentru ţara asta, cât au purtat uniformă militară, unii în timp de pace, alţii şi în vreme de război, de cînd am intrat în NATO, li se ia din pensie mai mult de jumătate, se zbârleşte părul pe tine. “


Alexandru Ruşi

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.