Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Accente
16.09.2009

”FC Dinamo nu are nicio legătură cu Ministerul de Interne”


 


Cum este munca de birou pentru o fostă sportivă de mare performanţă în condiţiile începerii unui nou drum ca preşedinte al CS Dinamo şi al Federaţiei de Canotaj (FRC)?


Este într-adevăr o muncă de birou, sunt aici de la începutul anului, chiar de pe 1 aprilie, „Ziua Păcălelii”, am ajuns ca preşedinte la clubul Dinamo. Normal, aici mă sunt ca acasă, am fost sportiva clubului douăzeci şi ceva de ani, faptul că am ajuns preşedinte nu mi se pare o schimbare foarte mare pentru că, repet, sunt ca acasă. Cunosc oamenii de aici, cunosc birourile, cunosc sala pe care n-o mai avem si în locul căruia ştiţi că se construieşte alta cu care sperăm că ne putem mândri la anul când se va finaliza lucrarea.


Sunt ca acasă, doar că problemele sunt altele. Ca sportiv ştii un singur lucru, că trebuie să-ţi canalizezi energia doar pe pregătire cu finalitate o medalie pe podium, pe când aici ai 23 de secţii, fiecare cu problemele ei, fiecare vrea să le rezolvi cât mai repede, uneori nu se poate şi încercăm să ne descurcăm.


 


A trecut destul de mult de la retragerea dumneavoastră, deja apare o nouă generaţie în canotaj. În aceste condiţii cum vedeţi obţinerea celor două medalii de argint la recentele CM din Polonia? (n.r. la două rame fără cârmaci şi 8+1.)


Aşa este, anul acesta în luna martie a fost şi alegerea mea ca preşedinte al FRC, toată lumea a zis că nu prea am nimerit într-un moment bun în această funcţie pentru că „stelele” canotajului. Marile glorii ale canotajului românesc, s-au retras, lotul a rămas într-o singură sportivă consacrată, participantă la Jocurile Olimpice de la Beijing şi medaliată cu bronz, Eniko Barabaş. Restul echipei este format din tineret, juniori, nici nu poţi să spui că e o generaţie, sunt trei generaţii.


Dacă veterana lotului are 24 de ani înseamnă că este un lot tânăr, un lot fără experienţă. Dar canotoarele au demontrat că au ambiţie, că au dorinţă şi că şi ele pot să înlocuiască oricând sportivele care s-au retras şi nu numai să le înlocuiască, ci să cucerească şi medalii.


 


Are şi statul datoria să le asigure condiţii de pregătire adecvate


Aşa ar fi frumos şi ideal, ca statul să le asigure condiţiile. Într-adevăr statul le asigură masă, casă, premieri atunci când cuceresc medalii, dar mai are şi lacune, nu ne asigură tot.


Şi acum fac ce fac, sunt nevoită să revin la acea pistă olimpică, că poate aceste medalii nu erau de argint ci de aur, pentru că bătălia a fost foarte strânsă. La doi rame fără cârmaci s-a pierdut medalia de aur cu trei lovituri înainte să treacă linia de sosire, dar la fel de bine puteau să vină şi la bronz pentru că lupta a fost foarte stânsă. Stăm şi ne gândim. Oare dacă aveau condiţii mai bune de pregătire nu aveau medalia de aur?


Dar am ajuns la o concluzie în timp ce eram sportivă că nu poţi să le ai pe toate. Nu poţi să eviţi greutăţile, ca să poţi să răzbeşti. Poate şi ce s-a întâmplat la Snagov, ce se întâmplă cu şalupe, cu valuri, poate le-a ajutat, poate nu le-a ajutat în pregătire şi atunci acele medalii au fost pierdute.


Cert este că plecăm la acest drum lung care se termină în 2012 la jocurile olimpice de la Londra cu un alt elan faţă de cum am început anul, cu supărări că nu avem lot experimentat, un lot care ne-a demonstrat că poate, şi atunci şi nouă ne dă încredere să facem pentru ele tot ce e posibil omeneşte ca să se pregătească bine şi să ne reprezinte cu succes în competiţii.


 


Ca să trecem la atletism, au fost de curând CM de la Berlin unde dinamovista Nicoleta Grasu a luat bronz la aruncarea discului. Cum consideraţi rezultatele de la aceste campionate pentru clubul Dinamo?


Pentru clubul Dinamo normal că este un rezultat foarte bun, dar vorbind de experienţă şi de tinereţe cu tristeţe spun că Nicoleta (n.r. Grasu) nu mai are nici un înlocuitor. Dacă ea s-a retras, nu mai avem nici o sportivă de talia ei. Este lăudabil că la 38 de ani ea a luat această medalie.


Mă bucură faptul că am avut câteva sportive talentate cum ar fi Ancuţa Bobocel, Lavric, Bujin, care sunt tinere, Moroşanu de la care toată lumea se aştepta să facă un succes mare la aceste Campionate Mondiale, dar probabil că experienţa nu a fost suficientă pentru a se situa pe podium. Totuşi ea este o spotivă tânără şi talentată, şi  sunt sigură că la Londra, la JO, Dinamo e va prezenta cu o echipă mult mai numeroasă şi mult mai valoroasă.


 


Zilele acestea aţi fost prezentă la lansarea Şcolii de Handbal „Marian Cozma”. Cum consideraţia ceastă iniţiativă?


Aici este o îmbinare de tristeţe şi de bucurie. Aş fi vrut ca acestă şcoală să se numească Şcoala „Marian Cozma” şi el să fie printre noi. În ziua aceea ar fi împlinit 27 de ani, avea un cuvânt greu de spus în handbalul românesc, dar a plecat prea repede dintre noi.


Mi-aş dori ca acest fel de evenimente să nu mai aibă loc niciodată pentru că numai părinte să nu fii în această situaţie. A fost un moment trist, un moment în care chiar nu îţi găseşti cuvintele.


 


Totuşi credeţi că această şcoală este un lucru pozitiv pentru handbal?


Sigur că da, tatăl lui Marian atât de mult s-a implicat, probabil că îl va face, dacă putem spune, să treacă mai uşor peste moartea fiului său şi făcând această şcoală de handbal, ocupându-se de cei mici, văzând cum cresc sub ochii lui şi făcând şi performanţă probabil că altfel va fi şi starea lui.


La ora actuală am observat că viaţa lui se învârte în jurul acestei discipline, handbalul.


 


Legat de fotbal, stadionul este sub nivelul pretenţiilor clubului şi ar putea fi o problemă dacă Dinamo joacă în anumite competiţii. Există o implicare a Ministerului Internelor pentru a moderniza stadionul?


Este foarte greu să spui. Stadionul anual suferă nişte îmbunătăţiri pentru că astea sunt cerinţele. FC (n.r. Dinamo), după cum ştiţi, este un club privat, deci nu mai are nici o legătură cu Ministerul de Interne. Folosesc brandul, locuim împreună, se folosesc de acest stadion pe care îşi plătesc chiria ca oricine alt chiriaş din Bucureşti.


Calficându-se în cupele europene atunci meciurile vor trebui ţinute la noi în ţară, la noi acasă, pe stadionul nostru. Va trebui să să aducă nişte îmbunătăţiri stadionului şi împreună trebuie să convieţuim.


Este o problemă care ţine de FC Dinamo, dar noi gestionăm stadionul pentru că de fapt este al nostru.


 


Andrei Crăciun

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.