Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Accente
17.11.2009

Ioana Avădani: "Presa riscă un proces de reglementare pripită"

- Unul dintre cele mai dezbatute subiecte ale saptamanii trecute - acuzatia de santaj facuta la adresa sefului Agentiei Nationale de Integritate, Vlad Macovei, de catre doi ziaristi cunoscuti, Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac - a relansat discutiile legate de puterea si influenta mass-media, ca si felul in care unele institutii de presa decid sa se foloseasca de pozitia lor. Din punctul dumneavoastra de vedere, care pot fi consecintele unui astfel de scandal asupra imaginii mass-media, in general?


- Cred ca, in primul rand, trebuie sa remarcam faptul ca scandalul s-a rasfrant mai mult asupra presei decat asupra demnitarului implicat. Mi se pare bizar la prima vedere - ai un demnitar care e supus unei prezumtive tentative de santaj si care, in loc sa se duca la Politie sau Parchet, prefera sa taca, iar subiectul apare in campanie, atacurile fiind indreptate asupra presei, si spun asupra presei in general, deci nu numai in directia lui Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac, pentru ca ei sunt tratati in postura lor de jurnalisti, nu de oameni de afaceri sau de posibili autori de santaj. Aceasta in conditiile in care presa apare a fi un actor in campania electorala.


- Are o problema presa romaneasca in ceea ce priveste auto-perceptia?


- Cred ca are mai curand o problema in ceea ce priveste auto-reglementarea. Nici o auto-reglementare nu ar fi putut impiedica acest scandal. Dar in conditiile in care ar fi existat o auto-reglementare in acest domeniu al presei, s-ar fi generat o reactie ferma si unitara din partea presei. Dar este, totusi, bine ca este pentru prima data cand avem o unitate de gandire, pentru ca ma feresc sa spun un front comun, pentru ca reactiile au fost din mai multe surse, dar au mers coerent pe condamnarea acestor practici. Ceea ce e un lucru bun. Indiferent de sursa, condamnarile au venit coerent.


- De aceasta auto-reglementare a presei, se vorbeste de peste zece ani, fara sa se vada rezultate notabile, sau fara ca lucrurile sa se aseze cat de cat intr-un fagas normal.


- Lucrurile nu s-au asezat nici dupa 30 sau 50 de ani de auto-reglementare, in alte tari. Este evident un proces de asezare, cum bine ati spus - oamenii trebuie sa se obisnuiasca cu gandul, trebuie sa digere, sa inglobeze in cultura profesionala acest concept de auto-reglementare. E o lupta pe termen lung. Riscurile sunt legate de faptul ca, daca auto-reglementarea nu se realizeaza, de o maniera satisfacatoare pentru public, reactia va fi aceea de reglementare pripita. Nu m-ar mira sa vad, ca reactie la acest incident - nu spun scandal, pentru ca scndalul l-a creat tot presa, un politician care sa vina sa spuna "Uite de ce sunt in stare jurnalistii, haideti sa le facem ceva. Sa-i verificam, sa-i licentiem, sa le dam adeverinta de jurnalist de la Ministerul Justitiei".


 - Credeti ca perioada de criza economica a dus, pe langa scaderea calitatii actului jurnalistic, si la o accentuare a inclinatiilor unor institutii de presa spre fapte ce se apropie de sfera penalului, in scopul obtinerii unor castiguri materiale?


- Nu cred ca actuala criza economica justifica apropierea de penal, care nu poate fi justificata de niciun fel de context. Putem sa fim de acord ca din cauza crizei se intampla lucruri care duc la scaderea calitatii actului jurnalistic - o tabloidizare mai intensa, o crestere a superficialitatii jurnalistului din cauza faptului ca o buna parte din ziaristi au fost pusi pe liber, si ca atare sunt mai putini oameni care lucreaza la acelasi volum de produse jurnalistice. Redactiile nu mai au nici bani, nici timp, nici resurse pentru cercetari mai aprofundate. Exista conjuncturi economice care pot justifica intr-adevar scaderi de calitate ale produsului jurnalistic. Dar nimic nu poate justifica apropierea de penal.


Bogdan Piticariu – TIMPOLIS

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.