Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Accente
06.06.2012

Le Nouvel Observateur/ 5 milioane de morti anual: trebuie interzis tutunul?

Ziarista și doctorița Martine Perez cere interzicerea țigărilor, care ucid mai mult decât Sida, Mediatorul sau catastrofa de la Fukushima.


Există o ierarhie în scandalurile de sănătate publică și amploarea scandalului depinde de numărul morților ? Este ceea ce afirmă medicul și jurnalistul Martine Perez în cartea sa apărută la 15 mai în Franța sub titlul « Interdire le tabac, l’urgence (Interzicerea tutunului, urgență)».


Redactor șef al paginii de sănătate a cotidianului Le Figaro, aceasta propune o interzicere a tutunului, idee sugerată deja de către Jacques Attali, fost primul președinte al Băncii europene pentru reconstrucție și dezvoltare. Principalul argument: este flagelul cel mai mortal al epocii, iar toate politicile actuale sunt incapabile să-l învingă.


Tutunul ucide anual în lume cinci milioane de persoane, dintre care 60.000 în Franța, ceea ce ar putea fi comparat cu « prăbușirea unui avion de linie pe teritoriul nostru în fiecare zi ». Acesta a făcut « 100 milioane de morți în secolul XX », mai mult decât Sida și malaria la un loc și « ar putea face un miliard de morți în secolul XXI ».


Față de tutun, recentele scandaluri sanitare ar fi de  o gravitate cu totul relativă:


        Mediator, medicamentul care a ținut prima pagină a ziarelor, este considerat responsabil de 500 la 2000 de decese în treizeci de ani, perioadă în care tutunul a făcut « 1,8 milioane de morți ».


        Catastrofa de la Cernobâl ar fi cauzat decesul prin cancer a 4000 persoane, cea de la Fukushima/Japonia, un număr de victime și mai scăzut. Acestea au permis totuși angajarea unei dezbateri asupra « sorții energiei nucleare », în timp ce nimeni nu se mobilizează pentru « ieșirea din tutun ». De ce un asemenea decalaj, se întreabă autoarea ?


Fumătorii pot pleda pentru dreptul lor de a se intoxica de bună voie, cu atât mai mult cu cât pe pachetele de țigări este scris cu litere de-o șchioapă « Fumatul ucide ». Martine Perez pretinde în cartea sa că fumătorii nu sunt liberi în numele « puterii hipnotice și chimice a tutunului care transformă o așa-zisă libertate în dependență». Ori, tutunul nu are mai multă putere hipnotică decât orice alt produs adictiv.


Cartea are meritul de a sublinia că « tabagismul este din ce în ce mai mult o adicție a săracilor în țările occidentale și o adicție a țărilor sărace ». Scandalul de sănătate publică se dublează cu un scandal social: mărirea prețului tutunului a avut drept consecință să-i facă să fumeze mai mult pe cei săraci și mai puțin pe cei bogați. Rata fumătorilor atinge 29% la cadrele și profesiile intelectuale superioare în 2008 (față de 36% în 2000), însă 49% la șomeri (față de 44% în 2000).


În opinia lui Martine Perez interzicerea tutunului într-un orizont de zece ani este realistă. Țări ca Finlanda, Australia și Noua-Zeelandă au ales drumul eradicării cu două unghiuri de atac eficiente:


        îndepărtarea oricărei imagini pozitive a tutunului prin uniformizarea țigărilor;


        îndepărtarea dorinței de imitație prin interzicerea totală a fumatului pe străzi.


Autoarea ar dori totodată să interzică fumatul pentru femeile însărcinate, în mașină sau chiar acasă dacă există un minor în familie. Prohibiția totală, așa cum  a fost ea aplicată pentru alcool în Statele Unite între 1919 și 193 s-a soldat cu un eșec: nu numai că numărul de morți datorat alcoolismului a crescut, consumatorii orientându-se către produse mai puternice, dar, mai mult, statul s-a văzut confruntat cu o recrudescență a criminalității datorate pieței negre. 


De altfel, Organizația mondială a sănătății a ales să nu urmeze această cale: convenția-cadru pentru lupta împotriva tutunului, adoptată în 2005, primul tratat pe această temă, preconizează o reducere a ofertei și a cererii, însă exclude orice interzicere, considerată ineficace într-un context de mondializare.


La oamenii de știință, interdicția nu este considerată realistă, așa cum indică un studiu al British  Medical Bulletin din 2006, intitulat “Controlul tutunului: prezent și viitor” care concluzionează: « Din nefericire va fi dificil să se limiteze numărul morților legați de tutun la 5 milioane pe an”.


Principala pistă sugerată de către autori este o schimbare de legislație care ar face industria tutunului responsabilă de decese și ar obliga-o să suporte consecințele. Este deja cazul întrucât Master Settlement Agreement, semnat în Statele Unite în 1998, cei mari din tutun s-au angajat să plătească 246 miliarde de dolari în douăzecișicinci de ani. Altfel spus, să participe la finanțarea acestor rele.


Jacques Attali- primul președinte al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare spunea într-un interviu publicat în L’Express din 6 februarie 2011:


Dar ceea ce este uimitor, este că nimeni, absolut nimeni, nu se întreabă de ce nu este tratat cu aceeși severitate un produs total inutil, cu nocivitatea astăzi verificată, consumat zilnic de către 1,3 miliarde de persoane în lume și care face anual 5 milioane de morți, fie mai mult decât Sida și malaria la un loc. Consumul acestui produs antrenează imense cheltuieli de sănătate și reduce pretutindeni productivitatea întreprinderilor care trebuie să le lase angajaților lor pauze pentru a se otrăvi în pură legalitate. Și totuși, este lăsat să fie produs și vândut pretutindeni în lume. Și aproape peste tot, i se face publicitate. Acest produs este tutunul. Anual sunt fumate 5500 miliarde de țigări. O persoană moare din această cauză la fiecare șase secunde. El a ucis 100 milioane de persoane în secolul 20, fie dublul celui de-al doilea război mondial. În acest ritm, potrivit OMS, el va ucide un miliard în secolul 21.  


Sigur, sunt luate măsuri pentru a reduce utilizarea acestuia, în locurile publice, și pentru a reduce vizibilitatea mediatică. Însă ele nu servesc la nimic. Tinerii fumează din ce în ce mai mult: în Franța, 25% din populație fumează, iar vânzările de țigări au progresat cu 2,6% în 2009 față de 2008. Între 2005 și 2010, partea fumătorilor cotidieni între 15-75 ani a progresat de la 26,9 % la 28,7%, creșterea fiind deosebit de puternică la femeile între 45 și 64 ani, de la  16% la 22,5%.


Însă nu este interzis. De ce? Deoarece acesta aduce mulți bani statelor. În Franța acesta a adus în 2009, 20 miliarde euro din taxe și 3 miliarde din TVA. Se pretinde că se reduce consumul său prin creșterea prețurilor. Ipocrizie: creșterea prețurilor nu face decât să sporească profiturile companiilor și veniturile statului, vinovate de complicitate la otrăvire. Ipocrizie și mai mare: se îndrăznește să se vorbească despre principiul precauției, în timp ce acesta nu este aplicat în acest caz indiscutabil. Mai bine sau mai rău, se vorbește de o taxă mondială asupra tutunului: o taxă de 0,05 dolari pe fiecare pachet în țările bogate și de 0,01 dolari pentru țările sărace ar aduce 7,7 miliarde de dolari care se intenționează să fie utilizați pentru a îngriji Sida. Ironie: să ucizi cu o mână pentru a îngriji cu alta.   


Nu se mai poate tergiversa. Totul este clar de acum înainte: trebuie interzisă producția, distribuirea și consumul tutunului. Ar fi puse în cauză cauză câteva locuri de muncă; statul ar pierde câteva venituri; pentru un timp s-ar încuraja piața neagră; ar trebui făcute câteva cheltuieli pentru a-i dezintoxica pe cei care sunt intoxicați. Dar s-ar câștiga atâta în calitatea, cât și în speranța de viață, încât bilanțul, chiar economic, ar fi evident, pozitiv peste tot.


Foto: Coperta cărții « Interdire le tabac, l’urgence »


Selecție și prezentare: Ioan Hurdubaie

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.