Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Accente
27.05.2010

Leonard Orban: România nu este încă pe deplin integrată în UE

România nu este încă pe deplin integrată în UE, a afirmat, miercuri, la Bucureşti, Leonard Orban, consilier prezidenţial pentru afaceri europene şi fost comisar european.


Un prim argument în sprijinul aceste afirmaţii este prezenţa mecanismului de cooperare şi verificare menit să consolideze sistemul judiciar din România şi să ajute la combaterea corupţiei, a declarat fostul comisar european Leonard Orban, cu ocazia conferinţei "România - trei ani de experienţă de UE", organizată la Biblioteca Centrală Universitară din Bucureşti.


Pe lângă rolul benefic, mecanismul poate avea şi un rol negativ, îngreunând evoluţia României. A u existat chiar şi voci care au dorit să condiţioneze şi alte domenii, în afara celui al justiţiei, de progresele înregistrate de Bucureşti în cadrul mecanismului, aici putând fi amintite aderarea la Spaţiul Schengen sau acordarea de fonduri şi împrumuturi. În consecinţă, este de părere Orban, mecanismul pune în continuare România în dificultate, iar o finalizare a lui în 2011 ar fi bine venită, deşi 'ce s-a întâmplat cu legea ANI îngreunează această finalizare'.


Pe de altă parte, faptul că România nu este încă ţară membră a Spaţiului Schengen sau a zonei euro sunt alte două argumente în favoarea afirmaţiei lui Leonard Orban, care a ţinut să precizeze că ideile exprimate în cadrul conferinţei reprezintă părerea sa personală.


Simplul fapt că unii români care călătoresc cu avionul, de exemplu, încă mai trebuie să suporte controale multiple dovedeşte că România mai are de parcurs ceva drum până a fi la acelaşi nivel cu celelalte state.


De asemenea, pentru zona euro, în acest moment 'practic nu există nici un indicator pe care să-l îndeplinim', a mai spus Leonard Orban, iar orizontul prognozat al aderării la moneda unică, 2014-2015, este posibil să se fi îndepărtat ceva din cauza efectelor crizei.


Cu toate acestea, Orban a afirmat cu tărie că aderarea la zona euro trebuie să constituie o prioritate.


În continuarea bilanţului celor trei ani scurşi de la aderare, Leonard Orban a trasat şi câteva direcţii pe care România trebuie să marşeze, pentru consolidarea poziţiei sale în blocul comunitar.


În primul rând Parlamentul României trebuie să devină mai activ în cadrul dezbaterilor europene, facilitate de noul tratat. În aceeaşi idee, relaţia cu Comisia Europeană trebuie consolidată, deoarece singura voce pe care Bucureştiul o poate avea la nivelul G20, spre exemplu, este cea a executivului european, mereu prezent la summiturile acestei noi structuri. O altă direcţie ar fi aceea a redimensionării legăturilor cu Parlamentul European care, prin prisma noului Tratat de la Lisabona, a căpătat puteri sporite, comparabile cu cele ale Consiliului.


Întrebat dacă ar avea motive să parieze în continuare pe Uniunea Europeană, Leonard Orban a răspuns fără ezitare: 'Nu există altă alternativă'. Simplul fapt că naţiunile europene pot la aceeaşi masă şi pot negocia este cel mai bun argument în favoarea păcii şi a depăşirii tuturor divergenţelor în interiorul spaţiului comunitar, în timp ce în relaţiile cu alte poluri de putere 'uniunea este cea care dă putere', a explicat el.


În consecinţă, cu toate suişurile şi coborâşurile înregistrate de-a lungul timpului, UE continuă să fie "un model real şi pentru alte continente" şi reprezintă în acest moment cea mai bună alternativă pentru România, a conchis Leonard Orban.


Sursa: Agerpres

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.