Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Accente
17.09.2010

Patriarhia i-a cerut lui IPS Teodosie un răspuns privind neregulile semnalate în Arhiepiscopie

Patriarhia Română, în urma unei sesizări primite la Cancelaria Sfântului Sinod, a solicitat în 26 august lui IPS Teodosie să formuleze un răspuns scris în legătură cu neregulile administrativ-financiare semnalate recent de presă, dar până vineri Arhiepiscopia Tomisului nu a răspuns cererii.


Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constatin Stoica, a declarat vineri agenţiei MEDIAFAX că în trei şedinţe de lucru, respectiv iunie 2009, februarie şi iulie 2010, Sfântul Sinod a analizat şi aprobat o serie de măsuri concrete pentru întărirea disciplinei administrative-financiare, inclusiv în ceea ce priveşte administrarea bunurilor bisericeşti la toate nivelele, respectiv parohie, mănăstire, protoierie, eparhie şi patriarhie, în conformitate cu Statutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, regulamentele bisericeşti şi legislaţia României.


"Referitor la siatuaţia de la Arhiepiscopia Tomisului, precizăm faptul că încă din 26 august 2010, Patriarhia Română, în urma unei sesizări primite la Cancelaria Sfântului Sinod, a solicitat Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Teodosie formularea unui răspuns scris în legătură cu neregulile administrativ-financiare semnalate. Până în prezent, Arhiepiscopia Tomisului nu a răspuns adresei Patriarhiei Române", a precizat părintele Stoica.


Referitor la faptul că IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a construit o mănăstire în satul natal Dorna Arini, judeţul Suceava, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a spus că acest lăcaş este în jurisdicţia teritorială a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.


"Din punct de vedere canonic şi statutar, prin hotărârea Sfântului Sinod, mănăstirea din localitatea Dorna Arini, judeţul Suceava, este în jurisdicţia teritorială a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, eparhiile din cuprinsul Patriarhiei Române sunt autonome din punct de vedere administrativ, astfel că problemele de orice fel trebuie reglementate pe plan local. Ca atare, în baza autonomiei eparhiale, este de competenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor ca împreună cu Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie, ctitorul mănăstirii din localitatea Dorna Arini, să lămurească problema organizatorică semnalată în presă", a mai spus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, părintele Constantin Stoica. (Foto: romanialibera.ro)


Mediafax

captcha reîncarcă imaginea

Comentarii

Publicat de: MlwB1T2rM

Da, un om exceptional, un om serimt si un chip de monah, poate ultimul slujitor al Catedralei patriarhale din generatia veche.Sunt fericit ca l-am cunoscut! Parinte, roaga-te pentru noi, pacatosii.Mihai http://qfeojqlpvz.com [url=http://wulcys.com]wulcys[/url] [link=http://cnhioubis.com]cnhioubis[/link]

Publicat de: kmUQzKO0Bhzy

Eu sincer sa fiu sunt uimit ca actul de lege pnrviid pasapoartele biometrice a nascut asemenea atmosfera in Senat, in conditiile in care eram obisnuit cu imaginea cum parlamentarii voteaza cum li se dicteaza, la ordin, nu-si pun probleme (fie de constiinta sau altele). Cel putin, acum cativa ani, cred ca tara noastra a batut recordul in domeniul politic, in 15 secunde votandu-se o lege cu unanimitate de voturi (nu mai tin minte ce lege, era pe vremea guvernului Nastase, cazul a aparut la TV, iar atunci multi parlamentari intrebati ce-au votat habar' n-aveau ce sa raspunda, unii mai sinceri au zis jurnalistilor ca nu cunosc ce au votat). Deci eu zic ca departe de o imagine sumbra, e un lucru pozitiv ce s-a intamplat in Senat, asta arata ca exista o anume opozitie fata de sistem, ceea ce-i bun, ar fi nasol ca toti sa aiba aceeasi parere si sa imbratiseze acelasi model social (democratia). Mai trebuie miscat si sistemul - ca partizanii lui se plang, numai de bine, Europa e destul de mare sa-si gaseasca locul :).

Publicat de: H1YiQ72hR3ys

Stimate anonim,Te invit sa facem dittincisa intre iubire si sentimentalism. Iubirea presupune cunoasterea persoanei pe care o iubesti sau adevarului in care crezi. Sentimentalismul este doar o emotie trecatoare si vaga.Cele de mai sus se aplica cu atat mai mult in cazul iubirii crestine. Nu ne putem uni in iubire cu Hristos sau cu semenii nostri, daca nu marturisim acelasi adevar de credinta. Adevarul de credinta nu este un set de cunostinte teoretice sau o simpla inventie a mintii omenesti ci un dat revelat care culmineaza in Hristos. Este o teofanie, o manifestare a lui Dumnezeu printre oameni. Adevarul presupune urmarea lui Hristos. Avem libertatea sa spunem ‘DA’ la invitatia lui Hristos de a-L urma. Daca spunem da, va trebui sa-L urmam si sa-L iubim asa cum Il marturisesc Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie, adica sfintii. Altfel spus, Il urmam pe Hristos asa cum El S-a revelat, nu asa cum credem noi – eu intr-un fel, tu in altul,…. Daca spunem nu, sau nu stiu, sau poate - si avem inclusiv acesta libertate - putem desigur sa filosofam pe marginea adevarurilor de credinta si sa consideram ca este un singur Dumnezeu si la ortodocsi, si la catolici, si la protestanti si, de ce nu, si in restul religiilor mono sau politeiste. O privire detaliata asupra invataturii de credinta marturisita de ortodocsi si de catolici va scoate in evidenta diferentele profunde dintre cele doua Biserici.Pe de alta parte, este interesant de retinut faptul ca in cadrul Liturghiei, inainte de a lua Sfanta Impartasanie, adica inainte de a se uni mistic dar real cu Hristos, tot crestinul marturiseste credinta – rosteste Crezul, si numai apoi se impartaseste. Nu ma pot uni in iubire cu cineva daca nu-L (re)cunosc, daca nu stiu Cine este. In acest moment (al rostirii Crezului) se scurcircuiteaza legatura dintre Biserica Ortodoxa si cea Catolica. Crezurile sunt diferite, Sfanta Treime este privita si inteleasa in mod diferit de catolici si ortodocsi. Nu o sa intru in detalii pentru ca nu e locul potrivit, dar recomand aprofundarea subiectului Sfantul Grigorie Palama vs. filioque.Asadar gestul mitropolitului Nicolae Corneanu este unul care tradeaza fie superficialitate (nu-si cunoaste credinta), fie inconstienta duhovniceasca.In astfel de cazuri canoanele Bisercii Ortodoxe au un verdict foarte clar: caterisirea. Desigur, exista si posibilitatea intelegerii si recunoasterii greselii care ar elimina necesitatea caterisirii. Sau, mult mai elegant, exista posibilitatea ca Mitropolitul sa se retraga din demnitatea pe care o detine.In ceea ce priveste unirea dintre cele doua Biserici de care amintesti, este cu siguranta un lucru de dorit. Unirea nu se poate insa face prin gesturi gratuite sau puerile. Se poate face prin dialog, prin cunoastere reciproca, prin intelegerea si eliminarea diferentelor care ne separa (daca este posibil) si, mai ales, prin lucrarea Duhului Sfant. Unirea va fi posibila doar cand vom marturisi cu totii aceeasi credinta.


Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.