Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Accente
10.06.2010

România şi Letonia, singurele ţări din Europa şi Asia Centrală cu scădere economică în 2010

România şi Letonia sunt singurele ţări din Europa şi Asia Centrală care vor înregistra contracţii economice în acest an, potrivit datelor prezentate de Banca Mondială (BM) în raportul Perspective Economice Globale 2010.


Produsul Intern Brut (PIB) al României va scădea în acest an cu 0,5%, potrivit prognozei BM, care corespunde cifrei convenite de guvern cu partenerii internaţionali în urma misiunii FMI la Bucureşti de la sfârşitul lunii aprilie- începutul lunii mai, la care au participat şi reprezentanţi din partea UE şi Băncii Mondiale.


Anul viitor, economia românească ar urma să înregistreze o creştere de 3,6%, iar în 2012 BM estimează că PIB-ul se va majora cu 4,4%. Instituţia financiară internaţională anticipează că deficitul de cont curent se va plasa la 5% din PIB în fiecare an, în perioada 2010-2012.


În cazul Letoniei, BM prevede o contracţie economică de 3,5% în acest an, după o scădere de peste 18% în 2009.


La nivel regional, în Europa şi Asia Centrală, Banca Mondială anticipează o revenire a PIB-ului real de 4,1% în acest an, după o contracţie de 5,3% în 2009, cea mai severă dintre regiunile geografice ale lumii.


Relansarea reflectă revenirea puternică a creşterii economice în cele mai mari economii din regiune, Rusia şi Turcia, care geneerază 62% din PIB-ul regional. BM estimează, pentru aceste ţări, rate de creştere economică de 4,5%, respectiv 6,3%.


"Revenirea activităţii în următoarele patru mari economii este slabă (Polonia, Kazahstan, Ucraina) sau rămâne negativă (România)", se arată în raportul BM.


Creşterea regională a fost trasă în jos, comparativ cu relansările din alte regiuni, de ajustările locale intense care au avut loc în unele ţări din cauza dependenţei lor de fluxurile de credit şi de deficitele mari de cont curent cu care au intrat în criză.


Sursa: Mediafax


 

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.