Optimal Media
Concursul Național de Literatură REȚEAUA LITERARĂ - ediția a V-a - 2019  |   DRUMUL POVEȘTILOR. PE URMELE MARILOR POVESTITORI, un proiect menit să îi aducă pe copii mai aproape de autorii români de povești  |   Prejudiciu produs statului român, recuperat  |   Crăciun Fericit tuturor prietenilor!  |   Semnarea Programului de cooperare culturală între Ministerul Culturii și Identității Naționale și Ministerul Culturii din Palestina  |  
  Accente
12.10.2011

Tema saptamanii: Puterea la romani

Unde-i unul nu-i putere. Principiu paşoptist-masonic, cu uşor iz demagogic pentru răsucirea credulităţii maselor. Mai nou se cheamă manipulare. Şi ca inima să conlucreze vibraţional, nevoile şi durerea umpleau următorul vers de oftică naţionalistă. Frumos, dealtfel. Mirobolant. Numai că puterea în forma sa atavică coboară din legendele Olimpului, acolo unde zeii se luptau între ei pentru supremaţie. Apoi s-au omorât între ei pentru supremaţie. Şi de atunci nimic nu s-a mai prea schimbat. Istoria nu e altceva, decât pe lângă consemnare cronologică, o nesfărşită luptă pentru putere. Ciudat e că cei care râvnesc până la obsesie la mirajul sceptrului, nu-i realizează şi efemeritatea, finalitatea de cele mai multe ori pe eşafod... la zid, sau alte locaţii de execuţie.


Oricum oprimat şi frustrat în multitudinea lipsurilor sale, bietul român se visează perpetuu cu puterea-n mână, crezând  astfel că-şi va surclasa colegul de bancă. Şi colegul vrea la fel. Cât consens!  Numai că cine pe cine duce? Sau conduce? S-a instaurat astfel tacit substantivul comun (dealtfel) şef pentru ostoirea durerii incurabile de putere. Avem astfel: şef de scară şef de bloc, şef de tren, şef de autostrăzi (aici mai încape, din lipsa suportului logistic), şef de inspectorat, şef de gară, şef de partid, şef de restaurant, şef de orchestră, şef de şef sau şef de guvern... şi... o, da, şef de stat. Bietul şef de trib se simte mândru în unicitatea administraţiei sale, că nu mai are alţi şefi peste el. Este singurul potenţat în exercitarea puterii tribului. Doar câte-un şaman căruia nu-i sunt toţi boii acasă, îi mai eludează arareori autoritatea tutelară... de şef. Şamanul, atunci e muştruluit cu o retrogradare, ignorându-i-se puterile oculte şi trimis să aghezmuiască tribul vecin. Degeaba. El vrea puterea în tribul unde şi-a exercitat activitatea de şaman şi-şi revarsă incantaţiile peste  şeful în exerciţiu, preluând astfel puterea atunci când acesta cade lat, lovit de apoplexia indusă mişeleşte.  Această acţiune repetitivă stă la baza cedării şi preluării puterii la orice nivel, precum acelea enumerate mai sus. Şi cam nimic nou sub soare. Nici Shakespeare nu a inventat noutăţi în materie de subminare şi preluare a puterii, atunci când în „Hamlet” Claudius a turnat cucută în urchea fratelui, pentru a-i prelua tronul şi nevasta (temă dealtfel, biblică, de la Irod şi-a lui Irodiadă).


Aşadar, dulce-i gustul puterii, dar amare-i sunt căile de acces. Şi, probabil, din observaţiile cotidiene, poziţia privilegiată e generatoare de  sâmburi paranoizi, atât timp cât din cunoştinţele trecute şi prezente cei îndulciţi la măriri îşi pierd la propriu minţile. Să zicem... de la Lăpuşneanu încoace..., unul da, unul ba, sau... Şi acum de care parte a norocului ne aflăm?


Cornel Petrescu

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Activitatea Lecturile Regatul Cuvintelor de la Biblioteca Națională din ziua de 27 iunie, ora 18.00, este dedicată concursuluiTinere Condeie.
Activitatea ”Lecturile Regatul Cuvintelor” de la Biblioteca Națională din ziua de 27 iunie, ora 18.00, este dedicată celui mai longeviv concurs de creație literară pentru elevi - Tinere Condeie. Sunt invitați să citească din opera lor laureații din toate timpurile ai concursului, participanții la cenaclul...
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.