Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - Tudor Ciuhodaru: Limitarea bugetului pentru medicamente inseamna condamnarea la moarte a milioane romani
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Accente
21.07.2011

Tudor Ciuhodaru: Limitarea bugetului pentru medicamente inseamna condamnarea la moarte a milioane romani

In viziunea deputatului, ,,criza arieratelor” si a medicamentelor necesare programelor nationale de sanatate poate fi depasita prin adoptarea de urgenta a proiectului legislativ prin care cere scaderea TVA –ului la medicamente la 5 %.


,,Sistemul de sanatate a fost lovit cumplit in toate palierele sale de competenta celor ce aplica dictatul in sanatatea romaneasca. Dupa coasa aducatoare de desfiintari si comasari de spitale a venit randul ca toti cei care ating medicamentele, de la producatori, distribuitori si pana la pacienti sa fie considerati dusmani ai poporului producatori de arierate. Romania are cea mai mica rata de compensare a medicamentelor din UE, de doar 59%, in timp ce media europeana este de 81% iar in Polonia media compensarii ajunge la 67,5%,in Cehia 78,6%, iar in Spania aflata in criza ajunge la 93,4%. In schimb dureaza de pana trei ori mai mult (1200 de zile) pentru ca un medicament sa intre pe lista de compensate (recordul din UE fiind detinut de Belgia cu 403 zile)”, arata dr. Ciuhodaru intr-un comunicat remis redactiei Optimal Media.


Un pilon important atins de aripa aducatoare de desfiintari si comasari este reprezentat de farmacii. Acestea se confrunta de aproape un an cu cea mai grava criza din sistem.


“Arieratele platilor efectuate de casa de asigurari la retetele compensate, au depasit cu mult jumatatea de an. In aceste conditii se deruleaza un scenariu deloc inbucurator. In primul rand pentru a incerca sa supravietuiasca farmaciile incearca sa vanda medicamente scumpe pentru a recupera din pierderi. Aceasta loveste in producatorii interni de medicamente, acestea fiind in genere semnificativ mai ieftine decat cele din import. Scaderea cererii interne ii obliga sa exporte. Adica asistam la un adevarat paradox: deoarece nu avem bani, importam medicamente scumpe si exportam medicamente ieftine. In alta ordine de idei cresterea nepermis de mult a intervalului de decont a compensatelor duce la inchiderea farmaciilor mici. Adica se continua presiunea pe micii intreprinzatori inceputa inca din 2009 prin introducerea taxei forfetare si impozitului minim. Farmacistii care si-au deschis pe cont propriu o astfel de afacere sunt fortati in masura din ce in ce mai mare sa isi vanda licentele”, se mai arata in documentul citat.


Ciuhodaru mai arata ca asest sistem nu poate fi decat in favoarea marilor lanturi farmaceutice capabile sa supravietuiasca intarzierilor mari de plata. Putem spune ca avem in aceiasi masura o sanatate bolnava la fel ca si un sistem economic bolnava care in mod normal ar trebui sa se bazeze pe micul investitor si nu sa il sugrume.


Reglementarile  menite sa faca economii prin limitarea bugetului la medicamente  si neachiatarea arieratelor vor insemna condamnarea la moarte  a milioane de pacienti prin restrictionarea  accesului la medicamente tradusa in fapt prin lipsa  tratamentului pentru multiple afectiuni. Astfel, din situatia in care pacientii deja isi cumpara de cele mai multe ori tratamentele, care se mai si gasesc greu, mai ales in localitatile mai mici, acum se vor trezi in situatia de a nu le mai gasi deloc intrucat acestea nu vor mai exista in farmaciile pline de datorii dar vor lua drumul exportului.


“Mai avem si alte paradoxuri. Incepand de pe 1 august se va implementa conform Ordonantei de Urgenta din 68/29.06.2011 hotarea de guvern ce nu permite cresterea numarului de pacienti tratati decat daca aceste costuri vor fi suportate de catre terti, aceasta insemnand ca cei aproape 3000 de pacienti neoplazici inregistrati anual  vor putea doar  spera  ca vor ajunge sa aiba un loc pe listele Programului National, dupa ce un alt pacient va parasi lista si asta in timp ce se cheltuiesc  zeci de milioane de euro prin anexe secrete  pe cladiri numite institute de oncologie pentru care nici macar nu exista personalul medical necesar. Problema ar putea fi rezolvata in mare masura prin aprobarea proiectului meu legislativ de reducere a TVA la medicamente la 5%, masura care ar veni si in sprijinul farmacistilor dar si al pacientilor”, incheie deputatul iesean.


Optimal Media

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.