Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Accente
20.09.2009

Victor Ponta: ”Nu se construiește o țară normală dându-i foc încontinuu”

Rep: Care este opinia dumneavoastră în ceea ce privește menținerea alianței PDL – PSD până la alegerile prezidențiale?


Alianța cu PDL nu a fost făcută din dragoste, din iubire. Ea a fost făcută pentru că așa au decis oamenii, votând PDL-ul cu 30% și PSD-ul cu 30%, punând, practic, într-un echilibru aproape perfect cele două forțe politice. Nici noi nu am putut să facem guvernul fără cei de la PDL, nici cei de la PDL nu au putut fără noi. Cred că a fost o înțelegere rațională, normală, aceea de a guverna țara într-o perioadă destul de dificilă, până la alegerile prezidențiale, când va fi ales noul președinte, fie că va rămâne actualul președinte, fie ca va fi un alt președinte. Probabil că un nou președinte, ținând cont de puterile pe care Constituția i le dă, va dori să aibă un alt guvern. Poate că în va ține pe acesta, dar nu cred... Este dificil să guvernezi când există atâta neîncredere și atâția ani de lupte... S-a văzut lucrul acesta și a fost foarte dificil. În continuare cred că niște oameni politici raționali și responsabili trec peste aceste lucruri pentru a duce guvernarea până la alegerile prezidențiale. Așa văd eu lucrurile...Când ești în interior este cu atât mai greu. Cred că oamenii ne-ar condamna și pe unii și pe alții dacă am face altfel.

Rep: Ce vă deranjează cel mai mult la partenerii de alianță și de guvernare?

Ce mă deranjează le spun lor la coaliție și în Guvern, cât timp suntem parteneri. Problema principală a fost că cei doi candidați, domnul Băsescu și domnul Geoană, nu sunt  în Guvern și atunci Guvernul a primit tot timpul influențe mai mari sau mai mici, reproșuri mai mari sau mai mici și a primit indicații care țin până la urmă de campania electorală a celor doi. Au fost destule probleme. Încerc să fiu obiectiv și să nu spun că numai de la domnul Băsescu au venit indicații sau diverse presiuni. În definitiv, aceștia au privit Guvernul prin prisma propriei lor candidaturi. Este natural acest lucru, dar în același timp este foarte dificil.


Rep: Care au fost problemele cele mai mari cu care considerați că s-a confruntat Guvenul în ultima perioadă?


Noi ne-am asumat partea dificilă din guvernare:  Munca, Sănătatea, Educația, Agricultura, ministere care consumă bani și care au probleme, care au sindicate... Colegii noștri de la PDL au mers pe zonele care produc bani, care nu cheltuie, și atunci când se pune problema de reforme, este ușor să spui să faci reforme când tu ești cel cu banii și le ceri să facă reforme celor care așteaptă de la tine. Până la urmă, cine face reformă în Educație, în Muncă, în Sănătate, trebuie să se ducă la primul-ministru și la ministrul de Finanțe. De aici au apărut foarte multe probleme. PDL-ul și-a asumat un minister care este destul de greu, Justiția, dar nu și l-a asumat direct, ci printr-un ministru care, teoretic, ar fi independent. În anii trecuți era altceva, bugetul era din ce în ce mai bogat, veneau din ce în ce mai mulți bani. Atunci ar fi fost mai simplu... Acum este o perioadă de criză când, în mod obiectiv, sunt bani mai puțini. Când ai mai puține paie la atâția măgari este foarte greu să reușești...


Rep: Aveți și Ministerul Administrației și Internelor. Cum comentați afirmațiile unor colegi sau colege de cabinet care au spus că v-ați dorit acest minister pentru a fura mai ușor alegerile?


În mod normal aș spune că aceste afirnații sunt prostii. Sunt lucruri absolut neserioase, mai ales că vin din partea cuiva care stă la masă cu Dan Nica la toate ședințele de guvern. Ori Dan Nica stă în dreapta lui Emil Boc. Sunt lucruri care țin de circul acesta și de scandalul care ne scârbește pe toți și care îi îndepărtează pe oameni de politică. PNL-ul a avut Ministerul de Interne și nu a câștigat alegerile, noi am avut ministrul nostru de Interne în 2004 și nu a câștigat domnul Năstase. Ministerul Administrației și Internelor este foarte important. Și PDL-ul ar fi vrut să îl ”tragă”, dar având primul-ministru, noi am fost primii care am ales. În mod sigur, imediat după noi, au vrut Finanțele și Transporturile. Era dreptul lor. MAI este un minister important, iar prin modul în care Dan Nica a organizat alegerile pentru Parlamentul European nu cred că cineva serios de la PDL a putut să îi reproșeze ceva. Cred că s-a văzut că nu a fost ceva în avantajul unui partid sau al altuia. Asta ține de legendele obișnuite...


Rep: O anchetă realizată de noi arată că există o agenție guvernamentală, ANA, înființată și desființată tot de reprezentanți ai PSD-ului. Nu există, din acest punct de vedere, o inconsecvență?


În primul rând, ideea de a veni de la două sute și ceva de agenții la o sută, este, de principiu, o ideea bună și corectă. Aveam mult prea multe agenții. Dacă vorbim pe lucruri foarte concrete, în mod sigur s-au desființat unele agenții care erau utile și, mai rău, s-au păstrat altele care erau inutile dar care erau conduse de clienți politici ai unor miniștri importanți. Vă dau un singur exemplu, știți că a rămas și chiar s-a fortificat o agenție foarte importantă pentru Dezvoltare durabilă, ceva de genul acesta, pentru că acolo este unul din consilierii unui ministru PDL puternic. Asta în timp ce s-a desființat antidrogul (n.n., Agenția Națională Antidrog). Principiul a fost corect, acela de a încerca să comasezi, să desființezi, să faci mai puține agenții. În acest proces s-a întâmplat ca în România, 100 s-au făcut pe bune și 10 pe cunoștințe, unele în rău, altele în bine. Este o realitate. Nu cunosc foarte bine cazul pe care l-ați invocat, dar recunosc că am această părere că, pe lângă cele 100 care trebuiau făcute, s-au făcut și altele vreo 10 sau 15 altfel... Unele dintre cele care trebuiau să rămână s-au desființat pentru că nu erau iubite de miniștrii lor... Altele vreo 10, care trebuiau desființate sau care nu trebuiau niciodată să, au rămas pentru că sunt conduse de clienți importanți ai unor politicieni.


Rep: Ce ne facem când pierdem fonduri europene, când pierdem oameni, când pierdem, mai ales, credibilitatea pe care o căpătasem pe plan internațional, ca urmare a acestor măsuri?


Când faci lucrurile foarte rapid, nu vorbesc de partea subiectivă, ci de cea obiectivă, este inevitabil să fie și scăpări. Nu numai în legea privind reorganizarea agențiilor, probabil că și legea salarizării unice, probabil că și în legea educației vor fi niște scăpări. Sunt niște scăpări pe care le vom constata în perioada următoare. Important este să ai capacitatea să recunoști când ai greșit și să repari rapid lucrul acela. Legi perfecte doar divinitatea poate să facă.


Rep: Au fost destule afirmații, chiar și la dumneavoastră în partid, legate de arhiva 0215, despre faptul să se mută documentele, că unele dispar, dar că mai rămân unele dintre ele... Să punem aceste afirmații pe seama democrației interne de partid, sau pe seama unei lipse de coordonare a mesajelor dintre liderii PSD?


Să o puneți pe seama faptului că atunci când nu ești într-o funcție din Guvern sau nu ai nici o responsabilitate, te gândești ce mai dă bine la televizor. Știu la ce declarație vă referiți și sunt convins că a fost făcută numai pentru a apărea la știri. Colegul meu care a făcut-o este, în general, foarte dornic să apară la știri, după care își dă seama că sunt lucruri pe care este mai bine să nu le spui sau, mai bine spus, nu este bine să le spui doar ca să produci o știre de o zi. Politica se învață și, în același timp, și oamenii se învață cu politicienii. Pe unii dintre ei îi tratează serios, iar despre alții știu că fac afirmații doar pentru a fi la televizor. Cred că declarații de acest gen au făcut rău miniștrilor noștri, au făcut rău prin faptul că nu erau serioase. În celași timp, vreau să vă spun că de o mie de ori mai iresponsabil mi se pare ca un fost ministru al justiției să se ducă la școala de vară de la Eforie și să spună că justiția trebuie din nou să fie subordonată politic. Atenție, între un lider PSD, mai sclipitor el, așa, și unul PDL, doamna Macovei, care se duce și spune că trebuie să punem controlul politic pe justiție, este o diferență uriașă. A luat-o gura pe dinainte și a spus ce gândește cu adevărat și și anume cum trebuie politicul să controleze tot. Poate că aceste școli, unde dorim să fim plăcuți tinerilor, trebuie regândite deoarece uneori facem mai mult rău decât bine.


Rep: Care credeți că sunt atuurile candidatului dumneavoastră la alegerile prezidențiale și care sunt atuurile partidului?


Să vă spun de ce l-aș vota eu, simplu cetățean, pe candidatul nostru,  Mircea Geoană. Am văzut în acești cinci ani, dar și în perioada 1997-2000, că cele mai mari dezamăgiri vin de la cei care promit cel mai mult. Domnul Băsescu a promis foarte mult și atunci este normal că diferența între ce a primis și ce a făcut cu adevărat este o mare dezamăgire. În al doilea rând, am mai constatat un lucru, că de câte ori România trăiește numai în scandal și în ceartă, nu rămâne nimic. Noi nu aven genul de certuri productive, din care să iasă ceva. În acești cinci ani, toată lumea s-a bătut cu toată lumea, iar din acest punct de vedere, domnul președinte Băsescu este un adevărat geniu în a învrăjbi oamenii. Până și ungurii se ceartă între ei (UDMR-ul cu PCM-ul – Partidul Civic Maghiar), când se duce președintele acolo și îi ațâță. Magistrații se ceartă cu justițiabilii, partidele se ceartă între ele, Parlamentul se ceartă cu președintele. Toată lumea se ceartă unde apare președintele, care seamănă vânt și apare furtună. La Mircea Geoană s-a spus că este prea moale, că este prea slab, că nu închide gura nu știu căror lideri din PSD... Eu tocmai din această cauză l-aș vota. Eu aș vrea un președinte care să fie capabil să medieze cu adevărat , să oprească pe cât posibil conflictele din societate, după ce am avut un președinte care vreme de cinci ani a stârnit toate conflictele latente. Eu nu spun că domnul Băsescu a inventat neapărat conflicte, dar erau conflicte care mocneau și la care președintele, cu un talent și o plăcere extraordinară, a suflat în ele ca să ajungă flăcări. Nu se construiește o țară normală dându-i foc încontinuu. Nu îl mai vreau pe domnul președinte Băsescu pentru că a fost destulă ceartă în România. Prinicipalul argument al lui Mircea Geoană, pe care ar trebui să îl spună mai des, chiar mai des decât chestia cu pensiile, care este o problemă a Guvernului, este să promită că va încerca să medieze conflictele. Trebuie să oprim vrajba asta toți contra tuturor, altfel nu văd un viitor bun pentru România.


Rep: Ce fel de campanie credeti că trebuie să întreprindă candidatul PSD ?


Vreau o campanie a unui om care să spună așa: ”ceea ce mi-ați reproșat în anii aceștia, că am fost împăciuitor, că am fost un bun diplomat, un negociator, că nu am fost un comandant de navă care dă cu parul în toată lumea, acestea sunt argumentele mele. Vreți să mai stăm încă cinci ani în furtună, sau vreți să mergem într-un port mai liniștit, în care să ne așezăm mai normal? Genul acesta de campanie îl aștept de la Mircea Geoană. Mie imi plac și ceilalți candidați, de exemplu, Crin Antonescu cred că are un discurs politic poate nu pentru anul 2009, ci pentru cum mi-aș dori eu să fie politica în 2015 sau în 2020. Cred că Sorin Oprescu este un cadidat special care are genul de atracție la public. De ce cred că este bine să fie mulți candidați? În general aud că nu avem cu cine vota. Uite, nu-ți place Băsescu, poți să îl votezi pe Geoană, nu-ți place Geoană, poți să îl votezi pe Antonescu. Sunt totuși tipuri atât de diferite de politicieni. Sunt un adversar declarat al celor care stau la televizor sau pe Internet și înjură pe toată lumea, dar nu fac un efort de 20 de minute o dată la patru ani și să spună care este opțiunea lui. Altfel, minoritatea decide pentru majoritate și este rău.Rep: Nu credeți că este din ce în ce mai des întâlnită situația când omul politic așteaptă să i se facă agenda la televizor, îndeosebi la emisiunile de tip talk show?


Eu cred că se întâmplă un fenomen chiar și mai grav. Chiar și talk show-urile politice sunt din ce în ce mai tabloide. Nu o spun cu reproș la adresa celui care face emisiunea, pentru că el vine și spune că dacă nu fac scandal în emisiune, dacă nu se păruiesc doi oameni, lumea se uită pe altceva... Dacă vrem să îndreptăm ceva, nu ne uităm la efecte. Emisiunile de genul acesta, faptul că politicienii se uită tot timpul la televizor și a doua zi vin și își fac agenda după televizor, este efectul. Cauza este faptul că oamenii spun că s-au săturat de scandal, dar, pe de altă parte, schimbă canalul atunci când apare o discuție profesională între niște oameni civilizați. Cred că trebuie să mutăm interesul oamenilor de la scandal la lucruri serioase.


Rep: Vă mulțumesc.


Interviu realizat pe Petre Crăciun
captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.