Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - Cât de toxice sunt cianurile?
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Actualitate
09.11.2015

Cât de toxice sunt cianurile?

Acidul cianhidric, sub numele Zyklon B, a fost utilizat ca agent de ucidere în masă de nazişti Sunt unele din cele mai periculoase toxice, doza letală fiind extrem de mică. Toxicitatea este dependentă de doza şi calea administrată. Marea toxicititate a cianurilor impune un diagnostic rapid şi administrarea imediată de antidot. Șocul iminent, hipotensiunea și/sau alterarea statusului mental și acidoza severă la un pacient cu istoric de inhalare de fum într-un spațiu închis trebui să ridice suspiciunea de intoxicație cu cianură. Antidotul se administrează doar în cazurile în care se suspectează în urma semnelor și simptomelor și a anamnezei o intoxicație aproape certă cu cianură, fără să se mai aștepte confirmarea laboratorului care poate dura şi întărzie gestul terapeutic. Se administrează hidroxicobalamină sau kitul antidot pentru intoxicația cu cianură care include perle de nitrit de amil, nitrit de sodiu și tiosulfat de sodiu
Doza letală de cianură este 1,1 mg/kg la administrarea intravenoasă și 100 mg/kg la expunerea cutanată.
Expunerea la doză letală de vapori de cianură rezultați din incendiile în spaţiile închise ce conţin poliuretan, poliacrilonitril, poliamidă, mealamină determină creșterea frecvenței respiratorii în primele 15 secunde, apariția convulsiilor la 30 de secunde de la expunere, stop respirator în 2-4 minute de la inhalare și stopul cardiac cordului la 4-8 minute de la inhalare.
Cianura absorbită prin piele determină decesul în câteva ore.
Multe obiecte din plastic, poliuretan și alți compuși sintetici pot produce concentrații letale de cianură în momentul când sunt arse la o anumită concentrație a oxigenului și la o anumită temperatură.
Inhalarea fumului toxic în spaţii închise, rezultat din arderea compușilor ce conțin cianură, duce la alterarea statusului mental și hipotensiune. Intoxicația gravă cu cianură apare la o concentrație de peste 40 mmol/Litru sau aproximativ 1 miligram/Litru. De cianură în sânge.
Simpomele diferă de la pacient la pacient: simptome neurologice care reflectă hipoxia progresivă: cefalee, amețeală, vertij, confuzie, convulsii generalizate, comă, gastrointestinale: dureri abdominale, greață, vărsături, cardiorespiratorii: dispnee, dureri retrosternale, apnee.
În forma supraacută moartea se produce in cateva minute. În forma acută apare senzaţia de constricţie toracică, laringospasm, anxietate, cefalee , vertij, greţuri, vărsaturi, respiraţie amplă şi frecventă, urmată de perioade de apnee, convulsii, trismus, opistotonus, colaps cardio-vascular ireversibil, midriază, bradicardie iar cea subacută respiraţie superficială, vertij, cefalee, anxietate, slabiciune musculară, uneori pierderea cunoştinţei şi convulsii, fără perioade de apnee.
Daca bolnavul supravietuieste, raman tulburari neurologice sechelare anoxiei cerebrale. Oboseala fizica si intelectuala persista cateva luni de la vindecare.. Nu trebuie pierdut timpul cu examene de laborator, fiecare minut fiind pretios pentru viata bolnavului.
Brutalitatea simptomelor, mai ales respiratorii si convulsiile, mirosul de migdale amare (halena, vărsăturile), coloraţia roz a tegumentelor, în pofida dispneei concomitente, sunt argumente suficiente pentru stabilirea diagnosticului.
Primul ajutor constă
1. scoaterea din mediul toxic şi decontaminarea. Se face prin înlăturarea hainelor și spălarea tegumentelor, eventual administrarea de cărbune activat 1g/kg care trebuie dat în caz de ingestie orală de compuși cianogeni. Medicul și persoanele care ajută la managementul pacientului ar trebui să poarte echipament de protecție pentru a nu se contamina.
2. Administrarea de oxigen 100% poate fi eficientă. Cu toate că teoretic administrarea de oxigen este inutilă deoarece respirația celulară este blocată, este foarte eficientă la pacienții care au suferit o cointoxicație cu monoxid de carbon ca urmare a unui incendiu
3. suport volemic şi vasopresoare pentru combaterea hipotensiunii şi corecţarea acidozei.
4, Antidotismul se face în cazurile în care se suspectează în urma semnelor și simptomelor și a anamnezei o intoxicație aproape certă cu cianură, fără să se mai aștepte confirmarea laboratorului care poate dura ceva timp.
Se administrează hidroxicobalamină sau kitul antidot pentru intoxicația cu cianură care include perle de nitrit de amil inhaşator(1 fiola la fiecare 5 minute); nitrit de sodium 3%: se administreaza 10 ml intravenosși tiosulfat de sodium 25% intravenos, in ritm de 3 - 5 ml/ min pana la doza totala de 50 ml. Kelocyanor (edetat dicobaltic) este un antidot foarte bun; formeaza compusi netoxici cu grupul CN, eliminati prin urina. Se administreaza intravenos, doua fiole a 20 ml, urmate imediat de solutie glucozata hipertonica. Daca starea intoxicatului nu se amelioreaza suficient, dupa 5 minute se administreaza o noua fiola, urmata de glucoza hipertona. Criteriul de urmarire a eficientei antidotului este tensiunea arteriala coborata, care trebuie sa urce catre valori normale.


Conf.univ.dr.Tudor Ciuhodaru
medic primar urgenţe toxicologie
captcha reîncarcă imaginea

Comentarii

Publicat de: Y47b2kdIs

7-29-12Alex spune: Salut ma puteti ajuta ? Am facut exact cat ati spacificet si nu stiu ce sa fak mai incolo.Name:Intel(R) G33/G31 Express Chipset FamilyManufacturier: Inter CorporationChyp Type: Intel(R) GMA 3100DAC Type: InternalAprox.Memory: 256 MBCurent Dysplay Mode : 1280x 1024 (32 bit)(60Hz)Monitor : Acer LCD Monitor AL1916 +60V-a ajutat acest raspuns? http://vberxp.com [url=http://lipabc.com]lipabc[/url] [link=http://euzgpn.com]euzgpn[/link]

Publicat de: eSPESybBj

I really like your blog.. very nice cloros & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I'm looking to create my own blog and would like to know where u got this from. many thanks

Publicat de: uRE77NsTpv

1-23-12boby spune: Am o chestiune și vreau mai multe păreri.Am Pentium 4 dual core de 3.07GHZ 2.50gb și placa video MSI NX8600GT 256 ram DDR3 și o sursă DreamTech 450w (pe cutia palici video scria ca are nevoie de min 400w, dar sursa care o am nu cred ca scoate atata).Problema este că la unele jocuri ce solicită mai mult placa video ca de ex call of duty 5, far cry 2, homefront etc., aceste jocuri eemi fragmentează, een sensul că sunetul ba se aude ba nu se aude, vocile mai ales la loadingul de la call of duty sunt be2lbe2ite și repetitive.Iar la far cry 2 mai ales ce2nd eel joc eencepe să fragmenteze, porțiuni din planșă devin galbene een sensul că dispar ca apoi să mă trezesc pe desktop fără nicio eroare.centrebarea mea este: sursa pe care o am poate crea problemele enunțate mai sus, sau e posibil ca driverele de la placa video sa fie prea vechi.Alte probleme referitoare la răcirea procesorului sau altceva nu am. -2V-a ajutat acest raspuns?

Publicat de: AmA3qre0

Interesanta viziunea cturaorulei legata de Timp si de ce nu de creearea lui. Desi eu sunt de parere ca Timpul acesta ancestral, ia nastere odata cu conceperea spirituala a omului si ia sfarsit atunci cand spiritul nu isi mai are locul pe pamant. Transcede catre un al timp, oarecum cosmologic. Legile Universului ajung sa guverneze.


Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.