Optimal Media
Concursul Național de Literatură REȚEAUA LITERARĂ - ediția a V-a - 2019  |   DRUMUL POVEȘTILOR. PE URMELE MARILOR POVESTITORI, un proiect menit să îi aducă pe copii mai aproape de autorii români de povești  |   Prejudiciu produs statului român, recuperat  |   Crăciun Fericit tuturor prietenilor!  |   Semnarea Programului de cooperare culturală între Ministerul Culturii și Identității Naționale și Ministerul Culturii din Palestina  |  
  Actualitate
24.07.2010

Băsescu: "Autonomie egală pentru toţi cetăţenii români, indiferent de etnie" (VIDEO)

Preşedintele Traian Băsescu, prezent sâmbătă la dezbaterile Universităţii de Vară "Tusvanyos", de la Băile Tuşnad, a subliniat că susţine procesul de descentralizare, menţinându-şi convingerea că gradul de autonomie trebuie să fie egal pentru toţi cetăţenii români, indiferent de etnie.


"Cred că procesul de creştere a nivelului de autonomie continuă şi vă asigur că voi fi unul dintre aceia care vor presa pentru ca procesul de autonomie să crească. Nu pot însă să fiu incorect şi să spun că am altă viziune decât cea pe care am susţinut-o întotdeauna: autonomie egală pentru toţi cetăţenii români, indiferent de etnie", a spus şeful statului.


El i-a mulţumit ministrului Sănătăţii, Attila Zoltan Cseke, pentru faptul că a susţinut descentralizarea spitalelor. Şeful statului a adăugat că şcolile sunt descentralizate deja, iar, până la intrarea în vigoare a noii legi a Educaţiei, accesul reprezentanţilor locali în conducerea acestor instituţii nu este legalizat.


Răspunzând unei întrebări legate de Tratatul de la Trianon, el a precizat că nu doreşte să comenteze elemente de istorie care despart.


Preşedintele Băsescu a subliniat că România nu va interveni niciodată în ceea ce priveşte organizarea administrativă în relaţia cu alte state pe teritoriul cărora trăiesc români.


"Cu privire la autonomia românilor din afara frontierelor - şi ştiţi că avem concentraţii foarte mari în ţări cum ar fi Ucraina, Republica Moldova, dacă vreţi, în sud, în Balcani, Serbia şi în alte ţări. Niciodată nu ne vom permite ca în relaţia noastră cu statele pe teritoriul cărora trăiesc români să intervenim cu privire la organizarea lor administrativă", a punctat Traian Băsescu.


El a adăugat că România solicită statelor în care trăiesc români ca acestora să le fie respectat dreptul de a-şi menţine cultura, limba, de a învăţa în limba maternă, de a se manifesta cultural.


"Vom face tot ce ţine de noi pentru ca românii care trăiesc în afara frontierelor să simtă că România se gândeşte la ei. Dar niciunul dintre dumneavoastră nu poate susţine că a existat măcar o singură intervenţie a autorităţilor române la un stat pe teritoriul căruia trăiesc români în care să cerem organizări administrative", a declarat preşedintele.


Traian Băsescu şi-a reiterat convingerea că valorile cultural-lingvistice, capacitatea de inovare a minorităţilor sporesc valoarea unei ţări. În acest sens, el a salutat prezenţa prefecţilor, miniştrilor şi consilieri prezidenţiali maghiari aflaţi la dezbaterile Universităţii de Vară, mulţumindu-le totodată pentru contribuţia pe care o au la construcţia statului român modern.


Imagini: VideoNews
Sursa: Agerpres

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Activitatea Lecturile Regatul Cuvintelor de la Biblioteca Națională din ziua de 27 iunie, ora 18.00, este dedicată concursuluiTinere Condeie.
Activitatea ”Lecturile Regatul Cuvintelor” de la Biblioteca Națională din ziua de 27 iunie, ora 18.00, este dedicată celui mai longeviv concurs de creație literară pentru elevi - Tinere Condeie. Sunt invitați să citească din opera lor laureații din toate timpurile ai concursului, participanții la cenaclul...
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.