Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Actualitate
05.11.2009

Europa față în față cu o piaţă a drogurilor din ce în ce mai complexă şi mai volatilă

Furnizorii de droguri sunt în prezent „extrem de inovatori” în ceea ce priveşte procedeele lor de producţie, gamele de produse şi comercializarea şi îşi demonstrează capacitatea de a se adapta rapid la metodele de control. „Gradul sporit de sofisticare” în ceea ce priveşte comercializarea alternativelor legale la drogurile ilegale (aşa-numitele „legal highs” - „droguri legale”) prezintă, de asemenea, o evoluţie îngrijorătoare. Problema „lovirii unei ţinte mobile” este descrisă în Raportul anual 2009: situaţia drogurilor în Europa, prezentat astăzi de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT) la Bruxelles.


Sistemul de avertizare rapidă al Uniunii Europene — permite o mai bună detectare a drogurilor noi


Europa înregistrează progrese în ceea ce priveşte detectarea noilor substanţe care apar pe piaţa drogurilor ilegale, datorită Sistemului de avertizare rapidă al Uniunii Europene, instituit ca mecanism de răspuns rapid în 1997 (1). Până în prezent, peste 90 de substanţe au fost localizate prin acest mecanism. În 2008, 13 noi substanţe psihoactive au fost raportate de statele membre ale Uniunii Europene la OEDT şi Europol prin acest sistem (2). Dintre acestea, 11 erau droguri sintetice noi şi două erau plante (kratom şi kava). Pentru prima dată, un canabinoid sintetic, JWH-018, s-a aflat printre drogurile raportate. Acesta provoacă efecte asemănătoare canabisului atunci când este fumat (a se vedea produsul „Spice” de mai jos). Astăzi, OEDT lansează un „profil al drogurilor” online dedicat canabinoidelor sintetice.


„Apariţia canabinoidelor sintetice marchează cea mai recentă etapă în evoluţia drogurilor sintetice („designer drugs”), se afirmă în raport — de la drogurile pe bază de fentanil (anii 1980), fenetilamină (ultima parte a anilor 1980) şi triptamină (anii 1990), la piperazine şi derivaţi de catinonă (anii 2000). De asemenea, trebuie remarcat că în 2008, comparativ cu anii anteriori, mai puţine dintre substanţele raportate aparţineau grupurilor chimice principale (fenetilamină, triptamină, piperazină). Şase dintre cele 13 erau derivaţi de catinonă, un ingredient psihoactiv care se găseşte în khat.


Monitorizarea internetului — OEDT supraveghează piaţa online a drogurilor


Internetul reprezintă în prezent o piaţă importantă pentru substanţele psihoactive, permiţându-le comercianţilor cu amănuntul să ofere publicului larg alternative la drogurile controlate. În raportul de anul acesta este subliniat marketingul online al acestor „alternative legale", din ce în ce mai elaborat pe măsură ce furnizorii încearcă să eludeze controalele.


Monitorizarea internetului reprezintă „un element din ce în ce mai important pentru identificarea noilor tendinţe în materie de droguri”, se afirmă în raport. În 2009, OEDT a supravegheat 115 de magazine online din 17 ţări europene. Majoritatea comercianţilor cu amănuntul online au fost identificaţi în Regatul Unit (37 %), Germania (15 %), Ţările de Jos (14 %) şi România (7 %).


Gama largă de substanţe prezente pe internet variază de la droguri utilizate în mod tradiţional în anumite părţi ale lumii la substanţe chimice de sinteză obţinute în laboratoare şi netestate pe oameni. Printre noile produse puse în vânzare în 2009 se află „pastilele de petrecere” („party pills”) care conţin alternative legale la substanţa recent controlată BZP (4). Alte inovaţii de pe piaţa online includ crearea de mărci distincte şi ambalaje atractive, un prim exemplu fiind „Spice”.


România, printre țările cu ei mai mulți comercianți online de droguri de tip ”Spice”?


Produsele comercializate sub marca „Spice” şi de multe ori vândute ca produse aromatice, au fost monitorizate prin sistemul de avertizare rapidă de la începutul anului 2008. Potrivit informaţiilor de pe ambalaj, aceste produse reprezintă un amestec de plante şi ierburi aromatice (până la 14 ingrediente). Recent însă, testele au arătat că anumite loturi conţin şi canabinoide sintetice. Până în octombrie 2009, JWH-018 şi opt alte canabinoide sintetice au fost identificate în produsele „Spice” din Europa. Aceste ingrediente nu sunt menţionate în informaţiile despre produs şi, prin urmare, pot fi consumate în necunoştinţă de cauză.


OEDT arată că în 2009, aproximativ jumătate (48 %) din cei 115 comercianţi online cu amănuntul supravegheaţi includeau produsele „Spice” în ofertă. Deşi aceştia îşi aveau sediul în 14 ţări europene, cei mai mulţi au fost înregistraţi în Regatul Unit (42 %), un număr important aflându-se şi în România (15 %), Irlanda (7 %) şi Letonia  (7 %). S-a constatat, de asemenea, că „Spice” era disponibil şi în aşa-numitele „head shops” sau „smart shops” – puncte comerciale de vânzare a „drogurilor legale” — în cel puţin nouă state membre ale Uniunii Europene (Republica Cehă, Germania, Letonia, Lituania, Luxemburg, Austria, Polonia, Portugalia, Regatul Unit).


Preocupările legate de canabinoidele sintetice au determinat mai multe ţări să adopte măsuri juridice de interzicere sau de controlare în alt mod a produselor „Spice” sau a compuşilor asociaţi (Germania, Estonia, Franţa, Lituania, Luxemburg, Austria, Polonia şi Suedia). Recent, s-a constatat comercializarea online a cel puţin 27 de amestecuri de ierburi pentru fumat ca alternative pentru „Spice”, utilizând o varietate de denumiri    (de exemplu „Smoke”, „Sence”). Apariţia rapidă a substituenţilor pentru „Spice” subliniază capacitatea pieţei de a răspunde rapid la schimbările statutului juridic al substanţelor psihoactive.


„Tentativele de a eluda controalele antidrog prin comercializarea unor substituenţi nereglementaţi nu sunt noi. Noutatea este gama largă de substanţe care sunt utilizate în prezent, marketingul agresiv al unor produse care au fost etichetate incorect în mod intenţionat, creşterea utilizării internetului şi viteza cu care piaţa reacţionează la măsurile de control. Dacă „Spice” este gustul a ceea ce va urma, Europa va fi nevoită să se asigure că răspunsul său este adecvat pentru a combate această provocare din ce în ce mai mare” , a afirmat astăzi Wolfgang Götz, directorul OEDT.


Petre Crăciun

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.