Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Actualitate
19.04.2013

Facilitarea calatoriilor în UE pentru cetatenii Ucrainei si Moldovei

Scutirea de viză pentru cetățenii care au pașapoarte biometrice și simplificarea cererilor pentru demonstrarea scopului călătoriei sunt câteva din schimbările cheie votate la acordurile din 2008 de facilitare a obținerii vizelor între UE și Ucraina / Moldova. Cetățenii UE sunt deja scutiți de viză pentru a călători în cele două țări. Raportorii Moraes (pentru Ucraina) și Marinescu (pentru Moldova) ne-au explicat de ce au susținut modificările.


Noile reguli includ o scutire de viză pentru șederile de scurtă durată pentru cetățenii din Ucraina și Moldova care au pașapoarte biometrice.


Reguli simplificate


Modificările au simplificat și cererile de documente pentru demonstrarea scopului călătoriei pentru reprezentanți ai societății civile, ziariști și participanți la evenimentele internaționale. Acesta clarifică și regulile privind durata vizelor cu intrări multiple.


Ucraina


Conform raportorului Claude Moraes (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Regatul Unit), noile reguli „asigură poporul ucrainean că, în ciuda dificultăților actuale din relațiile UE- Ucraina, ne angajăm în consolidarea contactelor dintre cetățenii Uniunii Europene și Ucrainei“.


Domnul Moraes a spus însă că dorește să vadă „un progres în drepturile LGTB, statul de drept și democrație“ înaintea altei liberalizări. Noile reguli suprimă și taxa de viză de 70 de euro pentru anumiți solicitanți.


Moldova


Șoferii autobuzelor și camioanelor, ziariștii, rudele apropiate ale cetățenilor UE și participanții la programe transfrontaliere de cooperare pot beneficia de cerințe simplificate. Cetățenii moldoveni pot face o solicitare și prin furnizori de servicii externe, pentru o taxă de 30 de euro, nefiind obligați să facă cererea personal.
Pentru raportorul Marian-Jean Marinescu (România), de la Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat), modificările reprezintă un „stimul pentru Moldova de a implementa reforme în domeniile libertății, securității și justiției“ și „o nouă oportunitate pentru investițiile UE și deschiderea pieței muncii“.

Procesul liberalizării vizelor nu va facilita traficul de ființe umane, a mai spus domnul Marinescu. „Autoritățile moldovene au făcut eforturi importante pentru atenuarea acestui tip de trafic, dar trebuie să-și continue eforturile în identificarea și ajutarea victimelor“, a mai arătat raportorul.

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.