Optimal Media
Concursul Național de Literatură REȚEAUA LITERARĂ - ediția a V-a - 2019  |   DRUMUL POVEȘTILOR. PE URMELE MARILOR POVESTITORI, un proiect menit să îi aducă pe copii mai aproape de autorii români de povești  |   Prejudiciu produs statului român, recuperat  |   Crăciun Fericit tuturor prietenilor!  |   Semnarea Programului de cooperare culturală între Ministerul Culturii și Identității Naționale și Ministerul Culturii din Palestina  |  
  Actualitate
17.12.2010

Ioan Stanomir despre acceptarea comunismului: Oamenii trădează libertatea pentru stomac

Președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR), Ioan Stanomir, a declarat la emisiunea ”2+1” a EVZ că românii tind să uite realitățile comunismului sau să le regrete, preferând să dea libertatea pe mâncare.


Sunt o persoană mai degrabă pesimistă și cred că, în anumite circumstanțe orice om mediu poate sfârși prin a trăda libertatea pentru stomac. Regimul comunist a exploatat ceva care exista probabil dinainte în societate și anume dependența de stat. Cred că societatea românească are niște probleme sistemice care precedă comunismul. În opinia mea, comunismul a fost regimul cel mai eficient din toată istoria României, au reușit ingineria socială pe care și-a propus-o.”, a declarat Ioan Stanomir.


Profesorul Stanomir consideră că românii au fost, oarecum, „pregătiți” pentru venirea comunismului prin cei zece ani de dictatură care l-au precedat. Astfel, ideile comuniste le-au părut atractive.


Venirea regimului comunist a fost o culminare a unei evoluții anterioare pentru că în acel moment România nu mai avusese un regim democratic de zece ani. Trecerea de la un regim monarhic la democrație populară este un fenomen ieșit din comun. Oamenii au fost surprinși de faptul că viețile lor au fost date peste cap. Că ne place, că nu ne place, ideea comunistă cuprinde un sâmbure extrem de atractiv. Ideologia comunistă are un nucleu mesianic, o promisiune viitoare care se va desfășura, aici, printre noi. ”, consideră președintele executiv al IICCR. (Foto: EVZ.ro)


Andrei Craciun

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Activitatea Lecturile Regatul Cuvintelor de la Biblioteca Națională din ziua de 27 iunie, ora 18.00, este dedicată concursuluiTinere Condeie.
Activitatea ”Lecturile Regatul Cuvintelor” de la Biblioteca Națională din ziua de 27 iunie, ora 18.00, este dedicată celui mai longeviv concurs de creație literară pentru elevi - Tinere Condeie. Sunt invitați să citească din opera lor laureații din toate timpurile ai concursului, participanții la cenaclul...
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.