Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Actualitate
17.12.2010

Ioan Stanomir despre acceptarea comunismului: Oamenii trădează libertatea pentru stomac

Președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România (IICCR), Ioan Stanomir, a declarat la emisiunea ”2+1” a EVZ că românii tind să uite realitățile comunismului sau să le regrete, preferând să dea libertatea pe mâncare.


Sunt o persoană mai degrabă pesimistă și cred că, în anumite circumstanțe orice om mediu poate sfârși prin a trăda libertatea pentru stomac. Regimul comunist a exploatat ceva care exista probabil dinainte în societate și anume dependența de stat. Cred că societatea românească are niște probleme sistemice care precedă comunismul. În opinia mea, comunismul a fost regimul cel mai eficient din toată istoria României, au reușit ingineria socială pe care și-a propus-o.”, a declarat Ioan Stanomir.


Profesorul Stanomir consideră că românii au fost, oarecum, „pregătiți” pentru venirea comunismului prin cei zece ani de dictatură care l-au precedat. Astfel, ideile comuniste le-au părut atractive.


Venirea regimului comunist a fost o culminare a unei evoluții anterioare pentru că în acel moment România nu mai avusese un regim democratic de zece ani. Trecerea de la un regim monarhic la democrație populară este un fenomen ieșit din comun. Oamenii au fost surprinși de faptul că viețile lor au fost date peste cap. Că ne place, că nu ne place, ideea comunistă cuprinde un sâmbure extrem de atractiv. Ideologia comunistă are un nucleu mesianic, o promisiune viitoare care se va desfășura, aici, printre noi. ”, consideră președintele executiv al IICCR. (Foto: EVZ.ro)


Andrei Craciun

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.