Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Actualitate
05.01.2011

Le Monde: O Ungarie în plină derivă autoritară ia conducerea Europei

Lege controversata privind libertatea presei


Cotidienele franceze din 31 decembrie şi 3 ianuarie (Le Monde, Le Figaro, Le Nouvel Observateur) au consacrat spaţii largi unei legi votate de către parlamentul ungar, cu privire la libertatea presei.


Sub titlul «O Ungarie în plină derivă autoritară ia conducerea Europei» ziarul Le Monde notează: Chiar înainte de a asigura preşedinţia rotativă a celor 27 pentru şase luni, începând de la 1 ianuarie, Budapesta face obiectul unor critici dintre cele mai vii după adoptarea unei legi controversate care ar putea afecta libertatea presei. La 21 decembrie, Parlamentul ungar a adoptat o serie de măsuri destinate să încadreze media. Publicaţiile care produc conţinuturi care nu ar fi « echilibrate politic » sau care « îngrădesc demnitatea umană » - legea nu defineşte acest noţiuni – pot face obiectul unor amenzi grele : până la 720.000 euro pentru televiziuni şi 90.000 euro pentru ziare sau situri Internet.


Organul însărcinat să aplice aceste amenzi nu are nimic din pluralism: cei cinci membri ai acestui Consiliu al media provin din Fidesz, partidul primului ministru conservator Viktor Orban. Această autoritate va putea totodată să inspecteze instrumentele şi documentele organului de presă incriminat, chiar înainte de a identifica un delict. Iar ziariştii ar putea fi obligaţi să-şi divulge sursele lor în probleme legate de securitatea naţională.


Presa ungară vuieşte


In semn de protest, unele ziare au publicat prima pagină goală. Climatul pare deosebit de tensionat la radioul public, unde doi ziarişti au fost suspendaţi pentru că şi-au manifestat public opoziţia lor faţă de lege păstrând un minut de tăcere în emisie.


«Dacă ea este prost utilizată (această legislaţie) ar putea reduce la tăcere media critice şi dezbaterea publică în ţară» s-a alarmat Organizaţia pentru securitate şi cooperare europeană prin vocea lui Dunja Mijatovic, reprezentanta OSCE pentru libertatea media.


Germania şi Luxemburgul au condamnat public textul. «Vremea Pravdei este revolută» a tunat şeful liberalilor din Parlamentul European, belgianul Guy Verhofstadt. Şi verzii, la rândul lor, solicită Comisiei Europene să ceară Ungariei retragerea legii sale, şi chiar să examineze posibile sancţiuni. Pentru moment, Bruxelles-ul a afirmat pur şi simplu că « urmăreşte această afacere cu multă atenţie ».


Nimic nu indică totuşi că lucrurile vor merge mai departe. “În 2000, sancţiunile UE împotriva Austriei, după intrarea în guvern a liderului de extremă dreaptă Jorg Haider, nu şi-au arătat eficienţa” reaminteşte Fabio Liberti, director de cercetări la Institutul de Relaţii Internaţionale şi Strategice (IRIS). “Totul va depinde de aplicarea acestei legi, însă nu trebuie exclusă posibilitatea unor sancţiuni” avertizează totuşi Daniel Cohn-Bendit, liderul verzilor din PE, care nu exclude “o posibilă creştere a tensiunii” între eurodeputaţi şi guvernul ungar.


Tarile europene ingrijorate de virajul conservator al Ungariei


În afara acestei legi controversate, ceea ce îngrijorează celelalte ţări europene este, mai global, virajul conservator luat de Ungaria. Partidul Fidesz, la putere după alegerile legislative din luna aprilie, deţine mai mult de două treimi din mandatele Parlamentului, ceea ce-i permite să modifice Constituţia după voia sa. Astfel, ca o reacţie la invalidarea de către Curtea Constituţională a unei măsuri bugetare a primului ministru la finele lunii octombrie, deputaţii au interzis pur şi simplu Curţii să se mai pronunţe asupra tuturor textelor privind bugetul, taxele şi impozitele, cu excepţia cazului în care acestea se referă la executarea tratatelor internaţionale sau la drepturile fundamentale. Încet, încet, Viktor Orban se pregăteşte să plaseze fideli în toate posturile cheie ale statului : preşedinţia Republicii, preşedinţia Curţii de Conturi, procurorul general...


Valul populist care a purtat guvernul Orban la putere se explică, după Fabio Libert, prin situaţia economică foarte degradată a Ungariei. “Este o ţară foarte complexă, care a fost întotdeauna elevul bun al Europei şi al FMI în anii 1990, dar care a fost una dintre primele victime ale crizei financiare din 2008 şi obligată să ceară un ajutor extern, de unde un sentiment de frustrare şi umilinţă” precizează cercetătorul.


După intrarea în vigoare a tratatului de la Lisabona, care a instituit un preşedinte al Consiliului European – în prezent Herman Van Rompuy -, rolul preşedinţiilor rotative s-a micşorat teoretic. “Însă ţara care prezidează Consiliul păstrează totuşi o putere de impulsionare destul de puternică asupra agendei observă Fabio Liberti. Priorităţile alese de către Ungaria – securitatea energetică, apărarea europeană, mutualizarea capacităţilor militare, situaţia romilor – sunt totuşi adevărate probleme de fond”.


Acţiunea guvernului ungar va fi în mod evident mărginită de către celelalte ţări. El nu va putea reacţiona aşa cum acţionează acasă şi nu poate duce Europa în prăpastie, recunoaşte Daniel Cohn-Bendit. Însă această afacere reprezintă un greu handicap pentru poziţia Europei în privinţa drepturilor omului”.


Cotidianul Le Figaro titrează “Libertatea presei nu mai există în Ungaria”. Este titlul care bara, în dimineaţa zilei de 3 ianuarie, prima pagină a cotidianului Nepszabadsag. Fraza este scrisă mai întâi în maghiară şi repetată apoi în toate limbile oficiale ale Uniunii Europene (în română apare sub forma “Libertatea presei din Ungaria se duce de râpă”).


Ziarul Nepszava: Sperăm ca Europa să-şi dea seama de măsurile antidemocratice


În editorialul său Nepszabadsag scrie că "legea privind mass-media nu serveşte decât scopurilor autoritare ale guvernului Fidesz şi că ea permite să fie stăpâniţi, sancţionaţi şi în final ruinaţi cei care sunt de o opinie contrară". La Berlin, ziarul de stânga Die Tageszeitung a titrat cu aceeaşi primă pagină, reluând aceeaşi tipografie.


Ziarul Nepszava (de stânga) cere în prima sa pagină, în maghiară şi în engleză, libertatea presei, adăugând «că trebuie să ne apărăm drepturile noastre». «Sperăm ca Europa să-şi dea seama de măsurile antidemocratice şi că va lua propriile sale decizii prudente şi diplomatice, chiar dacă marea majoritate a poporului ungar nu-şi dă seama de nimic».


În decembrie, două săptămânale, Magyar Narancs şi ES au protestat cu pagini albe din acelaşi motiv.


La rândul său, Le Nouvel Observateur, remarcă atitudinea Comisiei Europene care a cerut autorităţilor ungare « clarificări » asupra noii legi privind media care restrânge libertatea presei.


Ziarul notează « Comisia Europeană are dubii asupra noii legi ungare privind media, mai ales în privinţa independenţei autorităţii de supervizare şi aşteaptă explicaţii din partea Budapestei », a indicat luni un purtător de cuvânt al Executivului European.


Comisarul european însărcinat cu economia numerică, Neelie Kroes, a scris “cu puţin înainte de Crăciun” autorităţilor ungare pentru a le exprima “neliniştea sa” şi a cere “clarificări” asupra acestei noi legi. Scrisoarea a fost trimisă la 24 decembrie şi ea conţine mai ales “îndoieli asupra capacităţii noii autorităţi asupra media, instituită de lege, de a acţiona de o manieră independentă, datorită mai ales compoziţiei sale”, deoarece cei cinci membri ai noului Consiliu al media sunt toţi membri ai partidului aflat la putere, Fidesz.


Asociaţia presei internaţionale (API) de la Bruxelles a denunţat în mod oficial « o ameninţare contra libertăţii de expresie » şi a cerut, într-o scrisoare datată 1 ianuarie 2011, « abrogarea » şi « înlocuirea » acesteia. Comisia a aşteptat promulgarea textului întrucât “este de acum înainte mai simplu să se procedeze la o examinare a conformităţii sale cu directiva europeană care insistă pe independenţa autorităţii însărcinate cu media” a explicat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene.


La rândul său, primul ministru ungar, Viktor Orban, rămâne pentru moment inflexibil “ Nu o să ne fie teamă de câteva critici, sau de numeroasele critici venite din Europa de vest sau şi de mai departe” a declarat acesta în ajunul Crăciunului.


În afară de OSCE, legea a mai făcut obiectul unor critici şi din partea unor organizaţii de apărare a drepturilor omului, a Institutului internaţional al presei (IPI) şi a Federaţiei Europene a agenţiilor de presă (EANA).


Ioan Hurdubaie

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.