Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Actualitate
10.12.2013

Petre Crăciun lansează la Giurgiu volumul de Basme


Joi, 12 decembrie, ora 13.00, la Centrul Cultural ”Ion Vinea”, din Giurgiu, va avea loc lansarea volumului Basme de Petre Crăciun, Editura Zorio.

Participă autorul volumului, scriitorul de literatură pentru copii Petre Crăciun, directorul portalului Literatură Copii (www.literaturăcopii.ro). Petre Craciun este considerat, la ora actuală, drept unul dintre puținii autori de basme culte din România și singurul care publică un volum de basme de autor in ultimii ani.

Vor vorbi despre autor și despre carte: Emil Păunescu, Muzeul Teohari Antonescu, Giurgiu și dr. Marian Nencescu, cercetător București. De asemenea va participa si va lua cuvântul d-na Cătălina Băjenaru din cadrul Primăriei Municipiului Giurgiu.

Va da citire unui fragment dintr-un basm de Petre Crăciun actorul Vasile Toma. Vor fi citite și alte poezii aparținând autorului Petre Crăciun.

Petre Crăciun va vorbi elevilor și profesorilor prezenți despre basmele sale, volumul lansat și la Giurgiu fiind apreciat drept un adevărat eveniment cultural la Târgul Gaudeamus, București, din acest an (la eveniment au participat criticul Alex Ștefănescu, Grigore Leșe, prof. Univ. dr. Nicoleae Constantinescu, scriitorul Victor Gh Stan).

Participă elevi de la toate școlile din Giurgiu.

Autorul este giurgiuvean, absolvent al Scolii Generale nr. 4 și al Liceului Ion Majorescu.

Despre carte si autor:

Criticul Alex Stefanescu a spus: ”Pentru mine, Petre Crăciun este o revelație. În urmă cu un an nici nu știam că există. Între timp mi-am completat cultura și am aflat că el există. Când am fost in Danemarca, am vizitat un castel in care stăpânii de altădată păstrau permanent o cameră liberă pentru eventuala venire a lui Andersen care era imprevizibil. Eu nu am un castel, ci o casă la țară și voi păstra oricând o cameră pentru Petre Crăciun. El este un autor de povești, asta este un act de curaj intelectual, intr-un moment in care toti scriu ca să-i intimideze pe semenii lor, Petre Crăciun scrie ca să-i farmece. Poveștile lui îl seduc nu numai pe un copil, ci și pe un maturi pentru că sunt foarte inteligente și foarte bine scrise. Imi place foarte mult in cartile și in versurile pentru copii pe care le scrie Petre Crăciun că nu se maimuțărește, că nu vorbește peltic, că nu vorbește in stilul altor autori de cărți pentru copii care cred că copiii sunt incapabili să înțeleagă și se se chinuiesc cu alintături si cu sclifoseli. Bine zicea cineva că literatura pentru copii este tot literatură, dar mai bine scrisă. Imi place de asemenea că atmosfera este de basm românesc și nu recurge la o modernizare forțată. Unii au incercat sa introduca computere, nave cosmice. Aici vorbim despre impărat, fata de impărat, bărbatul frumos care a mai rămas din păcate numai in basme. Imi place limba română aleasă și umorul de bună calitate. Această carte nu este numai o carte, ci și o expoziție, datorită încântătoarelor desene ale Ancăi Smărăndache”.

Academician Sabina Ispas: ”Volumul de basme oferit de dl. prof. Petre Crăciun, prin strădania Editurii Zorio, oferă o astfel de „bucurie a lecturii” pentru mai multe categorii de vârstă, deși el se adresează, în primul rând, copiilor. Sub aparența unui discurs înfrățit cu cel folcloric, cartea este o creație de autor autentică, în paginile căreia prind viață personaje care par a fi de esență populară, în realitate ele fiind întruchipări ale unor principii morale și lecții de viață a căror utilitate educativă este dicolo de orice comentariu. Sensibil și lucid totodată, nelăsând să se ascundă, în vreun fel, mesajul pe care vrea să îl transmită cititorilor, autorul folosește cu îndemânare modelul tradițional fără a-l copia sau imita. Filonul narativ specific românesc se citește mai ales ca un model conceptual, dicolo de care te surprinde ingeniozitatea cu care își modelează personajele și pune în pagină acțiunile.
Stăpânul unui tărâm unde trăiește sau spre care se îndreaptă eroul poate fi Împăratul Blajin, Împăratul cel Bun sau Împăratul Minciună, fiecare un prototip al unei calități sau al unui defect de caracter, numiți, parcă, după porecla pe care le-au dat-o supușii.
Dobândirea unor bunuri spirituale care implică comportamente cu efecte în plan social este o „sarcină” pe care doi frați o primesc cu „limbă de moarte” de la părintele lor.
Numai că fiecare trebuie să știe să-și gestioneze bunul dobândit care, de la început, este bine precizat: înțelepciunea este dăruită de Floarea înțelepciunii, iar autoritatea excesivă, de Iarba Puterii. Floarea are gingășie, fragilitate, frumusețe și, culeasă și bine îngrijită, devine un bun din care se împărtășesc toți cei care au a face cu posesorul ei. Puterea este o iarbă și, ca orice buruiană lăsată să crească în voie, aduce necaz și tristețe celorlalți.
Personaje excepționale cum ar fi băiatul care vorbea cu florile sau Petre pescarul sunt alte exemple asemănătoare.
Indiferent de vârstă, cartea de Basme scrisă de Petre Crăciun oferă o reală bucurie celui care o citește.
Sabina Ispas, Director al Institutului de Etnografie si Folclor Constantin Brailoiu al Academiei Române

Alte cărți pentru copii scrise de Petre Crăciun:
„Floarea înțelepciunii și iarba puterii”, Editura Timpolis, 2002, povești
”Taina ghemului de ață”, Editura ZORIO, 2011, versuri pentru copii
”Cândva mă chema Codiță”, Editura ZORIO, 2012, povestire pentru copii
"Cruciada pisicilor", versuri pentru copii, Editura ZORIO, 2013.
Antologii
„Poveștile de la bojdeucă”, Editura Junimea, 1997, volum colectiv de povești
”Povești, povestiri, basme, legende”, Editura Arlequin, 2012, antologie.

Petre Crăciun este membru al Cenaclului Luceafărul din Giurgiu și participant activ la acțiunile Caravana cărți pentru copii, inițiată de cenaclu, Editura Zorio și portalul Literatura Copii. Până în acest moment, Petre Crăciun a fost prezent, împreună cu poeta Dunia Pălăngeanu, la activități din școlile Malu și Găujani, precum și la grădinițele 1 și 6 din Giurgiu.

Informații suplimentare la telefon 0747779034.
www.literaturacopii.ro
captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.