Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Actualitate
16.12.2010

Proiect de integrare pe piaţa muncii pentru persoanele dependente de droguri din penitenciare lansat de Universitatea din Bucuresti

Universitatea din Bucureşti a organizat, joi, evenimentul de lansare a unuia dintre cele mai importante programe de integrare pentru persoanele dependente de droguri aflate în sistemul penitenciar din România care se află în curs de eliberare: “Consolidarea capacităţii funcţionale din domeniul serviciilor integrate oferite dependenţilor şi foştilor dependenţi de droguri pentru integrare pe piaţa muncii prin acţiuni de dezvoltare a instrumentelor şi metode de lucru inovatoare şi realizarea de programe de formare”.


Programul este co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 “ Investeşte în oameni!”, se va desfăşura timp de doi ani, până în 2012, şi va viza deţinuţii care sunt pe cale de a se elibera şi care, în plus, se află şi în categoria consumatorilor de droguri.


La eveniment au participat rectorul Universitatii din Bucuresti, prof. Univ. dr. Ioan Panzaru, managerul proiectului, prof. Univ. dr. Pavel Abraham, deputatul Mugurel Surupaceanu, cunoscut pentru multiplele sale initiative legislative, directorul ANA, Bogdan Iasnic, Alina Bocai, coordonator program UNODC Romania, medici, reprezentanti ai unor ONG-uri cunoscute pentru contributia lor in domeniu.


Persoanele care ies din penitenciar sunt oricum o categorie socială care este supusă unei excluziuni sociale clare şi care au probleme în a se integra pe piaţa muncii după eliberare. Proiectul nostru vine mai ales în sprijinul consumatorilor de droguri din penitenciare, din păcate din ce în ce mai numeroşi în ultima vreme, care se confruntă cu clară izolare socială atunci când se eliberează. Acest program foloseşte experienţa Universităţii din Bucureşti şi a partenerilor săi pentru a oferi un sprijin real în încercarea dependenţilor de droguri de a se angaja îndată după ce sunt eliberaţi din penitenciar”, a declarat prof. univ. dr. Pavel ABRAHAM, coordonatorul acestui program.


În Raportul naţional privind situaţia drogurilor – 2009 al Agenţiei Naţionale Antidrog se arată că peste 60% dintre deţinuţii consumatori de droguri au vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani şi, la eliberare, vor fi subiectul practicilor de excluziune socială pe piaţa muncii. În lipsa unui sprijin specializat şi foarte bine centrat pe cerinţele psiho-sociale ale acestor persoane, la eliberarea din sistemul penitenciar, din cauza incapacităţii lor de a se adapta şi integra pe piaţa muncii, aceştia revin la practicile consumului de droguri şi, adesea, se reintorc în penitenciar.


Integrarea acestor persoane – foşti deţinuţi şi consumatori de droguri – pe piaţa muncii şi succesul acestora în a-şi găsi un loc de muncă depind în foarte mare măsură de sprijinul pe care îl oferă sistemul de servicii de asistenţă integrate (asistenţă psihologcă, medicală şi socială). În acest sens, programul pe care îl va derula Universitatea din Bucureşti în colaborare cu partenerii săi urmăreşte îmbunătăţirea acestor servicii şi doreşte a se constitui intr-un standard de bune practici în domeniul reintegrării sociale ale deţinuţilor consumatori de droguri.


Universitatea din Bucureşti, împreună cu partenerii săi implicaţi în acest proiect – Asociaţia Promovarea Dreptului la Sănătate, SIVECO, AS Training & Coaching - vor gestiona un program prin care se urmăreşte îndeplinirea unor obiective precum: înfiinţarea a patru centre de incluziune socială la nivel regional: Bucureşti, Craiova, Iaşi, Timişoara, oferirea de consiliere pentru 1200 de deţinuţi dependenţi şi foşti dependenţi de droguri din penitenciare care se vor elibera în perioada următoare, realizarea unui sistem de eLearning implementat la nivel central pentru suportul proiectului de formare şi consultanţă pentru grupul ţintă.


Optimal Media

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.