Optimal Media
Concursul Național de Literatură REȚEAUA LITERARĂ - ediția a V-a - 2019  |   DRUMUL POVEȘTILOR. PE URMELE MARILOR POVESTITORI, un proiect menit să îi aducă pe copii mai aproape de autorii români de povești  |   Prejudiciu produs statului român, recuperat  |   Crăciun Fericit tuturor prietenilor!  |   Semnarea Programului de cooperare culturală între Ministerul Culturii și Identității Naționale și Ministerul Culturii din Palestina  |  
  Actualitate
01.02.2011

Să salvăm albinele – apelul Consiliului Uniunii Europene

Populaţiile de albine înregistrează un declin misterios, în Europa dar şi în alte părţi. La 24 ianuarie, miniştrii europeni ai agriculturii au discutat despre acest fenomen alarmant, având la bază o comunicare a Comisiei pe acest subiect. 


În Europa sunt înregistrate 2500 specii de albine sălbatice şi o specie domesticită în mod frecvent, albina meliferă. Aceste albine joacă un rol esenţial în polenizarea culturilor şi florilor. Albinele melifere furnizează între altele miere şi alte produse, cum ar fi ceara, lăptişorul de matcă şi propolisul. 


În ultimii ani s-a constatat dispariţia unui număr considerabil de polenizatori, atât sălbatici, cât şi domestici. Ca urmare a unui fenomen cunoscut sub numele de “sindromul de prăbuşire a coloniilor de albine” albinele pierd simţul orientării, nu se mai întorc la stupul lor şi mor. Numeroşi factori au fost incriminaţi, mai ales paraziţi, viruşi, ciuperci şi pesticide. Până acum, lumea ştiinţifică nu a fost totuşi în măsură să determine cauzele exacte ale acestui fenomen.


Uniunea Europeană are intenţia să lanseze, până la sfârşitul anului 2011, un proces pilot de supraveghere pentru a compensa lipsa actuală de date comparabile privind albinele. Un laborator de referinţă al Uniunii Europene pentru sănătatea albinelor va fi creat la Sophia Antipolis, în Franţa, până în luna aprilie 2011. Funcţionarii naţionali supraveghează în prezent o pregătire privind sănătatea albinelor, în cadrul iniţiativei “ O mai bună formare pentru alimente mai sănătoase”.  


Sărăcirea şi fragmentarea habitatului constituie o altă ameninţare pentru populaţiile de albine. UE încearcă să remedieze această problemă prin încurajarea biodiversităţii în programele sale.


Uniunea Europeană cooperează strâns în această chestiune cu Organizaţia mondială a sănătăţii animale (OIE), organizaţia interguvernamentală competentă pentru ameliorarea sănătăţii animale în lume.


N.B.: OIE a fost înfiinţată în baza unui acord internaţional semnat la 25 ianuarie 1924 sub denumirea de Oficiul internaţional al epizootiilor care, în luna mai 2003, a luat denumirea actuală, păstrându-şi însă acronimul iniţial. În 2011 OIE numără 178 ţări (între care şi România) şi teritorii, întreţine contacte permanente cu alte 36 organizaţii internaţionale şi regionale şi dispune de reprezentanţe regionale şi subregionale pe toate continentele. Sediul organizaţiei este la Paris, iar preşedintele în exerciţiu al Adunării Mondiale a Delegaţilor este uruguaynul Carlos A. Correa Messuti.


Ioan Hurdubaie

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Activitatea Lecturile Regatul Cuvintelor de la Biblioteca Națională din ziua de 27 iunie, ora 18.00, este dedicată concursuluiTinere Condeie.
Activitatea ”Lecturile Regatul Cuvintelor” de la Biblioteca Națională din ziua de 27 iunie, ora 18.00, este dedicată celui mai longeviv concurs de creație literară pentru elevi - Tinere Condeie. Sunt invitați să citească din opera lor laureații din toate timpurile ai concursului, participanții la cenaclul...
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.