Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Actualitate
21.07.2010

Traian Băsescu: Am decis să convoc Parlamentul în sesiune extraordinară

Preşedintele Traian Băsescu a decis să convoace Parlamentul în sesiune extraordinară, în prima parte a lunii august, pentru a discuta legea de organizare şi funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate, dar şi alte două proiecte.


'În urma acestui raport (al CE, privind reforma justiţiei - n.r.) am decis să uzez de atributul constituţional de a convoca Parlamentul în sesiune de urgenţă. Mâine voi transmite celor două Camere solicitarea de a reveni în prima parte a lunii august din vacanţă, pentru că apreciez că este necesară rezolvarea câtorva probleme. Prima şi cea mai importantă este legea ANI. Face parte din pachetul angajat de România şi politicienii - Guvernul şi Parlamentul - au obligaţia să dea o formă acestui angajament, o formă convenabilă, convenită cu CE', a declarat şeful statului marţi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Palatul Cotroceni.


El a adăugat că un alt aspect care trebuie abordat este proiectul care vizează neîntreruperea procedurilor în instanţe, atunci când se invocă excepţie de neconstituţionalitate de către avocaţi. Traian Băsescu a precizat că acest proiect de lege a trecut tacit de Camera Deputaţilor şi se află din decembrie 2009 la Senat.


'Cred că Senatul poate să voteze această lege şi ea s-ar constitui într-un element de creştere a vitezei de finalizare a proceselor aflate în instanţă', a apreciat preşedintele.


Traian Băsescu a menţionat că cel de-al al treilea proiect pentru care cheamă Parlamentul în sesiune extraordinară este legea micii reforme în justiţie, aflată pe moment la CSM, text care vizează modificarea Codului de procedură penală şi care are ca obiectiv accelerarea procedurilor.


'Această lege modifică mai multe elemente din legislaţia care ar face ca instanţele să lucreze mai rapid şi, zic eu, mai bine. (...) Sper ca săptămâna viitoare Guvernul să o adopte şi să o trimită către Parlament', a spus Traian Băsescu.


El a subliniat că nu acuză pe nimeni, dar a adăugat că privind la raportul CE asupra reformei justiţiei, România are obligaţia de a fi extrem de precaută.


'Cred că dacă Parlamentul ar veni în sesiune extraordinară, să treacă aceste trei legi, România ar putea fi ferită de riscurile de a se invoca probleme legate de funcţionarea justiţiei atunci când va veni timpul intrării în Spaţiul Schengen', a afirmat el.


Referindu-se la raportul întocmit de CE, preşedintele a subliniat că România nu poate accepta formulări care nu reflectă realitatea, precum ar fi aceea că România nu îşi respectă angajamentele.


'Se putea formula: România sau Senatul României nu a respectat angajamentul. Dar România e mare şi are 22 de milioane de români. Sunt instituţii... Camera Deputaţilor, care a avut o atitudine absolut corectă faţă de lege, Guvernul... Eu am trimis-o de două ori înapoi. Nu poate spune nimeni că România nu îşi respectă angajamentele. DNA este parte din angajamentele României, Parchetul General. Cred că formularea este nedreaptă şi din acest motiv consider că sunt obligat să reacţionez arătând că România îşi respectă angajamentele, că suntem determinaţi să le ducem până la capăt, că nu acceptăm ca Mecanismul de Cooperare şi Verificare să iasă din parametrii în care a fost fixat la intrarea României în UE', a susţinut preşedintele.


Pe de altă parte, el şi-a exprimat convingerea că politicienii vor găsi formulele necesare ca noua lege ANI să acopere angajamentele pe care România şi le-a asumat.


'Sigur, de acord că la Senat nu a existat voinţă politică. Eu cred că din acest punct de vedere şi opoziţia trebuie să facă o diferenţiere între lupta politică şi interesul naţional. Interesul naţional nu trebuie afectat de lupta politică. Iar acum avem nevoie urgent de legea ANI', a precizat Traian Băsescu.


Potrivit articolului 66, alineatul 2 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc şi în sesiuni extraordinare, la cererea preşedintelui României, a Biroului Permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor.


Sursa: AGERPRES

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.