Optimal Media
Concursul Național de Literatură REȚEAUA LITERARĂ - ediția a V-a - 2019  |   DRUMUL POVEȘTILOR. PE URMELE MARILOR POVESTITORI, un proiect menit să îi aducă pe copii mai aproape de autorii români de povești  |   Prejudiciu produs statului român, recuperat  |   Crăciun Fericit tuturor prietenilor!  |   Semnarea Programului de cooperare culturală între Ministerul Culturii și Identității Naționale și Ministerul Culturii din Palestina  |  
  Actualitate
07.09.2011

UE cere Macedoniei să-şi rezolve problema numelui

Potrivit unei ştiri transmise de agenţia chineză Xinhua, un înalt demnitar al Uniunii Europene a cerut Macedoniei, luni 5 septembrie, să rezolve cu vecina sa Grecia, problema numelui, care opune cele două ţări de 20 ani.


"O soluţie asupra numelui este bună pentru ţară, pentru popor şi pentru afaceri. Ţara dvs. merită să facă parte din peisajul pozitiv” a declarat comisarul UE pentru politica de extindere şi bună vecinătate, Stefan Fule, cu ocazia unei conferinţe comune de presă, susţinută împreună cu primul ministru macedonean Nikola Gruevski.


Potrivit comunicatului referitor la acest eveniment, publicat pe site-ul guvernamental macedonean, comisarul european şi-a exprimat speranţa că această problemă va fi soluţionată până la sfârşitul acestui an.


Macedonia şi Grecia se afla in dezacord de douăzeci de ani din cauza unei probleme de nume, întrucât Atena apreciază că numele de “Macedonia” implică ambiţii teritoriale asupra unei provincii din nordul Greciei care poartă aceeaşi denumire şi cere deci Macedoniei să şi-o schimbe. 


“Totuşi, UE nu va lua în sarcina sa această problemă de nume” a avertizat Fule, în timp ce Gruevski l-a asigurat că Macedonia va face astfel încât “să  o rezolve”.


Gruevski a promis că Macedonia va rămâne “proactivă şi constructivă sub auspiciile ONU”, căutând în acelaşi timp o soluţie comună.


Totuşi, afacerea s-a deteriorat de curând întrucât Macedonia a ridicat o statuie de bronz la Skopje, “Un bărbat pe un cal”, care seamănă mult cu Alexandru cel Mare. Această iniţiativă culturală a provocat furia Atenei, pentru care Alexandru cel Mare este un erou antic şi a acuzat Macedonia de furtul moştenirii sale.


“Macedonia poate pierde statutul său de candidat dacă ea continuă să ia măsuri pe care Grecia le percepe ca nişte provocări” a declarat Fule.  


Din cauza problemei de nume, Grecia a fost ostila intrării Macedoniei în NATO şi UE. Cele două ţări poartă negocieri sub auspiciile ONU pentru rezolvarea acestui contencios.


Ioan Hurdubaie

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Activitatea Lecturile Regatul Cuvintelor de la Biblioteca Națională din ziua de 27 iunie, ora 18.00, este dedicată concursuluiTinere Condeie.
Activitatea ”Lecturile Regatul Cuvintelor” de la Biblioteca Națională din ziua de 27 iunie, ora 18.00, este dedicată celui mai longeviv concurs de creație literară pentru elevi - Tinere Condeie. Sunt invitați să citească din opera lor laureații din toate timpurile ai concursului, participanții la cenaclul...
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.