Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - Un procuror antimafia confirmă că statul italian a negociat cu Cosa Nostra
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Actualitate
19.10.2009

Un procuror antimafia confirmă că statul italian a negociat cu Cosa Nostra

Într-o ştire publicată în ziarul spaniol “El Pais”, de către Miguel Mora, corespondentul la Roma al acestui cotidian,  se afirmă că statul italian a negociat cu mafia siciliană în perioada anilor 90 pentru a evita continuarea crimelor începute cu asasinarea judecătorului Giovanni Falcone. Faptul constituia un secret zgomotos, însă niciodată nu a fost confirmat oficial până în prezent. Procurorul antimafia, Piero Grasso, prima autoritate italiană în lupta împotriva crimei organizate, a confirmat într-un telejurnal difuzat de RAI 3  că negocierea a existat şi că cei care au impulsionat acordul cu serviciile secrete au fost Toto Riina, capul mafiot cel mai sângeros din istorie şi Vito Ciancimino, primarul democrat creştin şi mafiot din Palermo. 


 Cosa Nostra a înţeles că putea şantaja statul cu unele asasinate selective şi a făcut acest lucru, a spus Grasso. “Asasinarea lui Falcone (a murit la 23 mai 1992 datorită unei bombe plasate pe autostrada care duce de la Palermo la aeroport, împreună cu soţia şi trei oameni din escortă) a funcţionat ca  un început al acestui şantaj” susţine procurorul. La câteva luni după aceea, atentatul împotriva judecătorului Paolo Borsellino (la 19 iulie , o maşină-bombă a explodat sub casa mamei sale de pe via Amelio şi a cauzat moartea sa şi a cinci gardieni) a putut servi la reactivarea negocierilor cu reprezentanţii instituţiilor statului.  


Procurorul a justificat procesul negociator prin contextul politic şi istoric. În 1992, Democraţia Creştină se dezintegra şi odată cu ea întregul sistem politic  al primei Republici italiene. Momentul “era teribil şi susţinea această derivă teroristă” a afirmat Grasso. “Contactele trebuiau să servească pentru a avea interlocutori credibili. Problema era să se recunoască Cosei Nostra un nivel suficient pentru a trata cu statul, însă nu există îndoială că acest contact a creat aşteptări şi consecinţe posterioare”.   După arestarea lui Vito Ciancimino şi Toto Riina, a adăugat procurorul “ crimele au luat un alt curs, însă au continuat. Eu cred că există un fir unic care leagă asasinatele iniţiale cum este cel al lui Lima (Salvo Lima, eurodeputat democrat creştin, împuşcat la 12 martie 1992)  cu toate celelalte acţiuni, între care şi  atentatul nereuşit împotriva Stadionului Olimpic”.


Intr-un alt interviu, publicat în ziarul La Stampa, procurorul naţional antimafia susţine că negocierea între stat şi mafia “ a salvat viaţa multor politicieni”.


În replică, fostul procuror Antonio di Pietro, cunoscut publicului italian sub titulatura de “Mane pulite”, a spus că Grasso “ trebuie să dea imediat numele administratorilor acestei indecente utilizări a statului şi a demnităţii sale”. “Trebuie să spună care politicieni au fost salvaţi, ce au promis mafiei, cine erau figurile lor şi cine apără interesele lor în Parlament. Unele nume le cunoaştem deja” a  adăugat fostul judecător; “primul ar fi Giulio Andreotti, omul cu experienţă în relaţiile cu mafia, salvat de prescripţie; altul este Marcello Dell’Ultri, fondatorul Forza Italia, judecat acum în apel la o condamnare de nouă ani pentru asociere mafiotă”. Dell’Ultri a fost mâna dreaptă a primului ministru Silvio Berlusconi, de peste 35 ani. După Di Pietro, a sosit ora „să se facă lumină în acest episod, să fie judecaţi vinovaţii nu numai pentru delictele mai evidente, ci şi pentru trădare de patrie”.   


Ioan Hurdubaie

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.