Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - Zeci de heakeri romani retinuti pentru fraude informatice cu peste 800 de victime (VIDEO)
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Actualitate
06.04.2010

Zeci de heakeri romani retinuti pentru fraude informatice cu peste 800 de victime (VIDEO)

Mai multe zeci de persoane suspectate de comiterea unor infracţiuni informatice au fost aduse marţi, 6 aprilie la Râmnicu Vâlcea, pentru a fi audiate de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism Vâlcea. Ele fac parte din trei grupuri infracţionale organizate, specializate în săvârşirea de fraude informatice şi înşelăciuni pe site-urile de comerţ electronic. În ultimii patru ani, tinerii au înşelat în jur de 800 de persoane din mai multe ţări, prejudiciul fiind de 750 de mii de euro.


Vâlcea, cartierul general al hoţilor


De la primele ore ale dimineţii, forţe impresionate de poliţişti şi jandarmi au descins în mai multe locuinţe ale persoanelor suspectate de comiterea de infracţiuni informatice din Bucureşti, Vâlcea, Teleorman, Timiş, Argeş, Prahova, Braşov, Constanţa, Dolj, Giurgiu, Suceava, Botoşani şi Bacău, Percheziţii în acest caz au avut loc şi în SUA şi Cehia. Oamenii legii au săltat aproape 100 de persoane suspectate de fraude informatice care au fost aduse ulterior la Şcoala numărul IV din municipiu Râmnicu Vâlcea, pentru a fi audiate. Toţi suspecţii reţinuţi în întreaga ţară urmează să fie transportaţi la Vâlcea, unde s-a stabilit „cartierul general” al infracţiunilor informatice.


Propuneri de arestare pentru 69 de suspecţi


Anchetatorii speră ca 69 dintre cele 250 de persoane care fac parte din cele trei grupuri infracţionale organizate, specializate în săvârşirea de fraude informatice şi înşelăciuni pe site-urile de comerţ electronic să fie cercetate în stare de reţinere. Gruparea destructurată de DIICOT ar fi acţionat, începând cu 2006, pe teritoriul mai multor state: Spania, Italia, Franţa, Noua Zeelandă, Danemarca, Suedia, Germania, Austria, Statele Unite ale Americii, Canada, Elveţia, organizând licitaţii frauduloase prin intermediul internetului. Membrii grupării sunt suspectaţi de crearea de site-uri cu aparenţă de originalitate din SUA, oferind spre vânzare diverse bunuri. Din acest motiv, ofiţeri ai FBI şi Secret Service, din cadrul Ambasadei SUA la Bucureşti, au colaborat cu procurorii DIICOT tru identificarea infractorilor informatici. La percheziţii participă peste 300 de ofiţeri din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi a Brigăziilor de Combatere a Criminalităţii Organizate, peste 70 de poliţişti de la structurile operative şi de la rutieră, precum şi peste 400 de jandarmi. În aproximativ două ore este aşteptat să sosească la Râmnicu Vâlcea şi un autocar în care sunt transportaţi cei 15 suspecţi reţinuţi la Bucureşti pentru fraude informatice.


Prejudiciu de peste 800.000 de euro


În România au fost efectuate deja percheziţii în peste 101 de locuinţe din 31 de judeţe. Până în prezent au fost identificate peste 800 de victime, iar pagubele materiale depăşesc peste 800.000 de euro. Peste câteva ore vor avea descinderi şi în SUA. Din Praga au fost deja săltaţi, din 12 locuinţe, hackeri care făceau parte din aceeaşi grupare. Procurorii spun că acţiunea este în plină desfăşurare şi abia de câteva ore au început audierile. La acţiune participă peste 300 de poliţişti de la Crimă Organizată, peste 400 de jandarmi, echipe specializate ale Direcţiei de Crimă Organizată, un grup de procurori DIICOT de la Serviciul Piteşti şi Biroul Teritorial Vâlcea. Modul de operare viza procurarea datelor de phishing şi inducerea în eroare a părţilor vătămate prin licitaţii frauduloase. Sumele de bani erau retrase în special din Europa de Vest şi SUA. Poliţiştii din Vâlcea nu au ştiu nici de această dată nimic despre acţiunea coordonată de la Bucureşti, deoarece este ştiut faptul că, în anumite situaţii, dacă au fost anunţaţi anchetatorii vâlceni informaţia a «transpirat» şi spre potenţialii suspecţi.


Acţiunea de astăzi este cea mai importantă operaţiune realizată de procurorii D.I.I.C.O.T. şi ofiţerii de crimă organizată în cursul anului 2010, aceasta vizând în principal documentarea probatorie a activităţii celor mai importante grupări infracţionale organizate, care acţionau în municipiul Bucureşti, în Vâlcea - Drăgăşani şi Teleorman – Alexandria, zone cunoscute cu potenţial criminogen deosebit în materie de cyber-criminalitate. (Vezi video aici)


Ramona Dinca - Impact Real


 

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.