Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - Ansamblul Artistic ”Ciprian Porumbescu” din Suceava - 55 de ani în slujba folclorului românesc (VIDEO)
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Cultură, educaţie
24.10.2009

Ansamblul Artistic ”Ciprian Porumbescu” din Suceava - 55 de ani în slujba folclorului românesc (VIDEO)

Prestigiosul colectiv artistic, Ansamblul Artistic ”Ciprian Porumbescu” din Suceava, a sărbătorit 55 de ani de activitate profesionistă. O serie de manifestări au avut menirea să celebreze peste o jumătate de secol de existenţă a acestui ansamblu, în slujba folclorului românesc. Evenimentul a fost  organizat de Centrul Cultural Bucovina, cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava. În programul manifestării au avut loc întâlniri peste timp ale generaţiilor de interpreţi, solişti vocali şi instrumentişti,  colaboratori dragi şi devotaţi.


Adevărată şcoală de cultură şi civilizaţie tradiţională, Ansamblul Artistic ”Ciprian Porumbescu”  din Suceava, a vegheat în timp la  păstrarea şi promovarea valorilor culturale din Bucovina, la dezvoltarea şi cultivarea sentimentului de apartenenţă la un spaţiu care se identifică prin creaţii muzicale, literare, coregrafice de o neasemuită frumuseţe şi puritate, demne de numele mari ale istoriei şi culturii româneşti. Numele ales acestui colectiv artistic, Ciprian Porumbescu, a fost o binecuvantare  dar în aceslaşi timp peceta unei  mari poveri pentru toţi aceia care s-au exprimat de-a lungul anilor, sub semnul numelui marelui muzician român.


Joi, 15 octombrie, în Sala Casei de Cultură, un grandios Concert aniversar Tezaur folcloric sub genericul - Ansamblul Artistic ”Ciprian Porumbescu” – 55 de ani de activitate profesionistă, organizat în colaborare cu Televiziunea Română şi prezentat de  Marioara Murărescu, a delectat publicul iubitor de folclor din Suceava care a fost martorul unei  demonstraţii de rcunoaştere şi preţuire a artei folclorice profesioniste. Orchestra Ansamblului Artistic ”Ciprian Porumbescu”, condusă de adevăraţi maeştri, George Sârbu şi  Viorel Leancă  a susţinut momente impresionante orchestrale, a acompaniat interpreţi din prima generaţie, interpreţi tineri care şi-au început cariera artistică în cadrul acestui ansamblu, consacraţi ai genului, formaţii coregrafice.


Premierea de către Preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Flutur, a personalităţilor marcante ale ansamblului, cu titluri de onoare şi excelenţă, a fost unul din momentele care a emoţionat atât publicul cât şi pe artiştii invitaţi, unii dintre ei având în palmares ani de muncă şi dăruire, distincţii naţionale şi internaţionale pe tăramul artei folclorice. Amintim pe foştii solişti ai ansamblului, uitaţi de vreame şi vremuri dar cu calităţi vocale de invidiat: Artemiza Bejan, Nicoleta Vasilovici, Ştefania Rareş, Aurel Tudose, dirijorii George Sârbu, Viorel Leancă, coregraful Viorel Vatamaniuc şi alţii. S-au bucurat, de asemenea de atenţia contemporanilor: Maragreta Clipa, Daniela Condurache, Laura Lavric, demne reprezentante ale folclorului bucovinean.


Un loc special în concert l-a avut  Sofia Vicoveanca, modelul preţios  pentru generaţii şi generaţii de interpreţi care a sărbătorit de puţin timp 50 de ani de carieră artistică.


Alcătuirea unei colecţii document de creaţii, interpreţi şi formaţii  folclorice reprezentative pentru Bocovina, precum şi editarea unui disc al Ansamblului Artistic ”Ciprian Porumbescu” a fost iniţiativa unor oameni, care dincolo de funcţii politice vremelnice, dovedesc că sunt ai locurilor unde s-au născut, că preţuiesc cu mintea şi inima ceea ce rămane peste timp viaţa unui cantec, cantecul unei vieţi.


Publicul a răsplătit prin prezenţa numeroasă efortul organizatorilor care au recunoscut prin această sărbătorire că folclorul este una din valorile fundamentale identitare ale romînilor, care nu poate fi nici contestată, nici înstrăinată, pentru că face parte din modul nostru de a exista. În acelaşi timp, i-a răsplătit pe artiştii care au dat măsura talentului lor, într-un adevărat regal de cânt şi joc românesc.


Concertul a avut un final care reprezintă, de fapt,  un nou început. Apariţia tinerei generaţii de interpreţi a ansamblului, copii talentaţi, laureaţi de pe acum ai unor concursuri şi festivaluri folclorice, a demonstrat că Ansamblului Artistic ”Ciprian Porumbescu” are viitorul asigurat , că viaţa lui continuă asemenea unui cantec.


Bucovina, acest plai de legendă şi de cântec, va fi mereu prezent în peisajul folcloric românesc prin reprezentanţii săi valoroşi care au demonstrat că pot fi demni păstrători şi creatori de frumos, de cultură şi civilizaţie tradiţională,  într-o lume a postmodernismului.Nicoleta Gheorghe


 

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.