Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - Atac bacteriologic în şcoli
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Cultură, educaţie
12.01.2011

Atac bacteriologic în şcoli

Ştiu că e un titlu care s-ar putea să pară cel puţin exagerat, unii poate îl vor considera ales pentru a ieşi în evidenţă prin senzaţional, dar nu e deloc aşa. Nu e nimic exagerat în acest titlu, care nu face decât să tragă un semnal de alarmă asupra unei realităţi de-a dreptul îngrijorătoare despre care nu se mai vorbeşte aproape deloc. E un subiect trecut sub tăcere, care nu pare a fi demn de luat în discuţie când atenţia tuturor este atrasă (a se citi distrasă) zilnic de alte şi alte aşa-zise dezvăluiri cutremurătoare.


Dar ştim cu toţii că loviturile cele mai puternice le primim adesea de unde ne aşteptăm mai puţin. Se întâmplă ca situaţii sau măsuri aparent inofensive sau chiar benefice să ascundă un pericol mult mai mare decât cele evident negative sau nepopulare. Mă refer aici la o propunere legislativă recentă votată cu unanimitate în Senat de către Comisia de Învăţământ. E vorba de programul de încurajare a consumului de fructe proaspete în şcoli, o iniţiativă aparent lăudabilă. Consumul de fructe (mere, în cazul de faţă) nu poate fi decât benefic pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, ar spune mulţi. Şi sunt de acord cu asta, la nivel teoretic – fructele proaspete au un conţinut ridicat de vitamine si minerale etc.


Cunoscându-se aceste aspecte, s-a votat, ţineţi minte, cu unanimitate, propunerea de a da copiilor din clasele I-VIII câte un măr zilnic. S-a votat cu unanimitate, deci nimeni nu a avut nici o obiecţie. Să fi uitat oare aleşii noştri, distinşii parlamentari, celelalte date ale problemei, celelalte condiţii care, dacă nu sunt îndeplinite, pot transforma consumul unui simplu măr într-un act sinucigaş? Au uitat oare câte şcoli din România încă nu au apă curentă? Chiar dacă ar vrea, unde să-şi spele acei copii merele primite? La fântână? O să-mi răspundeţi poate că merele care se distribuie în şcoli sunt în prealabil dezinfectate şi că riscul de îmbolnăvire nu există. Ei bine, daţi-mi voie să vă povestesc o întâmplare care de altfel m-a şi determinat să scriu aceste rânduri şi să aleg un titlu aşa “alarmist”.


S-a întâmplat foarte recent să trec pe la o şcoală şi să ajung chiar când se împărţeau “merele de aur”. Şi tot întâmplător am ajuns să văd mâinile unei persoane care tocmai terminase de împărţit fructele proaspete unei clase de elevi. M-am gândit atunci că acel praf negru ce semăna cu pământul sau cu alte mizerii, cu siguranţă trebuie să fie vreun dezinfectant mai special. Mi se părea de neconceput ca acele mere să fi fost de fapt pline de pământ sau de alte reziduuri din vreun depozit în care poate nu se mai făcuse de mult timp deratizarea. Cum ar putea statul român să trimită copiilor mere murdare, mai ales acum, când numărul medicilor din ţară e în scădere şi nici bani pentru tratarea eventualelor îmbolnăviri nu sunt?


În timp ce încercam să îmi revin din şoc, vedeam trecând pe lângă mine copii ronţăindu-şi fericiţi mărul zilnic. Atunci observ u n alt lucru care mă şochează. Acei copii tocmai ieşiseră din sala de clasă, deci consumau merele fără să le fi spălat. Atunci mi-am amintit din nou de praful acela negru dar am încercat să mă consolez iarăşi cu gândul că e vreun dezinfectant.După secvenţa la care am asistat, am realizat cât de dezastruoase pot fi consecinţele uneimăsuri aparent bune, dacă nu este luat în calcul şi contextul în care această măsură se aplică: numeroase şcoli fără apă curentă, clase supradimensionate şi imposibil de supravegheat corespunzător, copii mult prea mici pentru conştientiza că nu e bine să mănânce fructe nespălate. Să mai adaug aici şi efectul combinat al consumului de fructe nespălate cu lapte? Nu vreau să-mi imaginez ce se poate întâmpla în acest caz într-o şcoală cu peste 200 de copii doar în clasele I-IV, care dispune de grupuri sanitare categoric insuficiente unei necesităţi “explozive” generate de amestecul merelor (fie ele şi spălate) cu laptele.


După ce am văzut ceea ce am povestit mai sus, mi-am dat seama că probleme precum violenţa din şcoli, discriminarea pe diverse criterii şi multe altele sunt în fapt nişte fleacuri pe lângă asediul bacteriologic zilnic la care sunt supuşi aceşti copii, noile generaţii, în şcoală, locul unde ei ar trebui să se dezvolte în siguranţă, la adăpost de pericole de orice fel. Sper să mă înşel, dar tare mă tem că mulţi copii vor ajunge pe paturi de spital, răpuşi nu de vreun coleg mai arţăgos ci de ignoranţa atotdistructivă de care distinşii incompetenţi cărora le face plăcere să se considere parlamentari dau dovadă atunci când votează legi “la pachet” fără să mai ia în calcul consecinţele. Am ajuns pur şi simplu să trăim după legile date nu de oameni ci de nişte maşini de vot, şi acelea destul de rudimentare.. Oare nu cumva şi noi, cetăţenii, suntem tot nişte maşini, nu spun cât de rudimentare sau de avansate care execută comenzi? Dacă e aşa, unde sunt oamenii??? (Foto: adevarul.ro)


Proiect Romania

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.