Optimal Media
Concursul Național de Literatură REȚEAUA LITERARĂ - ediția a V-a - 2019  |   DRUMUL POVEȘTILOR. PE URMELE MARILOR POVESTITORI, un proiect menit să îi aducă pe copii mai aproape de autorii români de povești  |   Prejudiciu produs statului român, recuperat  |   Crăciun Fericit tuturor prietenilor!  |   Semnarea Programului de cooperare culturală între Ministerul Culturii și Identității Naționale și Ministerul Culturii din Palestina  |  
  Cultură, educaţie
24.06.2013

Cămașa fermecată, basm de Petre Craciun dedicat Zilei Universale a iei romanesti

Basmul este o varianta prescurtata. In forma sa integrala, Camasa frmecata va aface parte din volumul "Basme", de Petre Craciun, ce va vedea lumina tiparului in toamna

Într-o împărăție cu oameni harnici și primitori domnea, de mulți ani, un împărat drept și bun să-l pui la rană. Supușii îi iubeau, spunându-i Împăratul cel Blajin.
Cu toate acestea, măria sa avea inima îndoită de o mare supărare. Ionuț, singurul său fecior, nu își găsea nevasta potrivită, iar anii treceau cu viteza săgeții. Degeaba îl grăbea împăratul, el nu se oprea asupra niciunei muritoare.
Colac peste pupăză, împărăteasa avusese un vis care îl îngrijorase și mai tare pe vodă. Cică undeva, la marginea împărăției, trăia o fată frumoasă și săracă, Drăguța, care țesea și croia ca nimeni alta. De trei generații, fata croia o cămașă nemaivăzută, care atunci când avea să fie gata, căpăta puterea de a feri de spiritele rele, de boală, suferință și farmece pe cea care avea să o îmbrace și toată familia sa. Visul mai spunea că un fiu de împărat era cel care avea să o aleagă, dintre șapte fete de împărați, pe cea căreia îi era hărăzită cămașa.
Încredințat că Ionuț era acel fiu de crai, împăratul trimise oameni în toată țara, cu misie de a o găsi pe Drăguța și cămașa ei fermecată. După multă căutare, slujbașii măriei sale veniră în fața tronului cu fata cea frumoasă, care tocmai terminase, într-o noapte blândă, de Sânziene, cămașa. Era făcută din pânză de in și fir de borangic, încrețită la gât, cu motive florale, roșii și negre, de-a dreapta și de-a stânga.
Împăratul trimise solie și peste o săptămână s-au adunat în curtea castelului crăiesc șapte fete frumoase, ale celor mai puternici împărați. Mulțime, cât vedeai cu ochii, numai boieri și domnițe din cele mari...
Trâmbițele sună. Îmbujorată, Drăguța îi întinde feciorului de împărat cămașa, pentru ca acesta să o pună pe umerii celei alese. Ionuț trece prin `naintea celor șapte fete care au inima cât un purice, dar nu se oprește la niciuna dintre ele, spre uluiala măriei sale. Apoi se îndreaptă către Drăguța.
–Tu ești singura care poți purta această cămașă fermecată.
Revenindu-și din uimire, Împăratul cel Blajin îl chemă pe marele vornic și îi porunci:
–Pregătiți degrabă nunta, până nu se sucește iar feciorul ăsta împărătesc.
Ionuț o luă pe Drăguța pe după mijloc, dând de înțeles că nu era chip să se răzgândească, iar fata simțea deja magia cămășii care, de atunci, poartă numele de ie românească.
Petre Crăciun

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Activitatea Lecturile Regatul Cuvintelor de la Biblioteca Națională din ziua de 27 iunie, ora 18.00, este dedicată concursuluiTinere Condeie.
Activitatea ”Lecturile Regatul Cuvintelor” de la Biblioteca Națională din ziua de 27 iunie, ora 18.00, este dedicată celui mai longeviv concurs de creație literară pentru elevi - Tinere Condeie. Sunt invitați să citească din opera lor laureații din toate timpurile ai concursului, participanții la cenaclul...
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.