Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Cultură, educaţie
27.09.2009

Diavolul și Ucenicul său: Nae Ionescu și Mihail Sebastian, un volum de Marta Petreu

Apărută la Editura Polirom, cartea  Martei Petreu, e de reținut prin curajul și ineditul explorării unei relații speciale dintre două figuri majore ale culturii române interbelice, al căror destin s-a intersectat tumultos și mult mai puțin fericit cu cel al extremei dreapte românesti.


Sebastian, prozator si autor de  teatru, a fost în ultimii ani readus spectaculos în spațiul public datorită vivacității jurnalelor sale. Nae Ionescu rămâne, însă, pierdut  în istorie prin ideile sale, excesive și departe de filosofia și cultura europeană contemporană.


Relația dintre cei doi, o relație maestru-discipol, marcată de destinele efervescente ale fiecăruia, in multe privinte nefericte, este analizata cu minuție, dar natural cu un subiectivism al autorului care ne captivează.


Cartea a atras și atenția lui Vladimir Tismăneanu. În articolul ”Radicalism și demonism: Nae Ionescu, M. Sebastian și extremismul revolutionar”, Tismăneanu notează: ”În anumite privințe, cartea este și istoria prieteniilor unei generații pierdute, rătăcite, supliciate, a pasiunilor pentru mișcări politice născute din resentiment abisal și speranțe apocaliptice. La stânga și la dreapta, s-au țesut în acei ani prietenii întemeiate pe spirit anti-filistin, pe expectații mesianice, pe vise nesăbuite (a se vedea cartea lui Marci Shore, Caviar and Ashes, despre generația lui Aleksander Wat, Jaroslaw Iwaskiewicz și Julian Tuwim). Unele afirmații nu mi s-au părut suficient de argumentate, există o tentație didactică (ușor de înțeles) și o inclinație cam apodictică în anumite momente.”


Tismăneanu consideră, însă, că avem de-a face cu o lucrare de ”o luminoasă onestitate și de un admirabil curaj spiritual”, o reconstituire  dezinhibata a unor adevăruri nu întotdeauna comode,  dar mereu necesare.


Cartea  Martei Petreu merită citită. Ea provoacă, incită conștiința lectorului la reflexie.


Cronicar_2009

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.