Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Cultură, educaţie
17.01.2013

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si ICR isi unesc eforturile pentru constientizarea urmarilor regimului comunist

Miercuri, 16 ianuarie 2013, in sala de festivitati a Institutului Cultural Roman, a avut loc ceremonia de semnare a parteneriatului intre Institutul Cultural Roman (ICR) si Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER).


La eveniment au participat: prof. dr. Andrei Marga, presedintele ICR, dr. Andrei Muraru, presedintele executiv al IICCMER, Dinu Zamfirescu, presedintele Consiliului Stiintific al IICCMER, dr. Marius Oprea, director al Departamentului Investigatii Speciale din cadrul IICCMER.


Parteneriatul dintre IICCMER si ICR presupune cooperarea institutionala si sustinerea reciproca pentru realizarea unor proiecte comune de promovare a istoriei recente a Romaniei, in tara si in strainatate, dintre care amintim: editarea unor volume fundamentale, programe de prelegeri privind istoria comunismului in Romania, realizarea de filme documentare, proiecte educationale, organizarea de expozitii si conferinte academice.


Ceremonia a fost urmata de dezbaterea „Cum trebuie condamnat comunismul?“


Presedintele ICR, prof. dr. Andrei Marga a precizat ca „o singura crima premeditata si asasinarea unui singur om este grava si suficienta pentru condamnarea unui sistem. […] Dupa 1989, decomunizarea a mers, in tarile Europei Centrale si Rasaritene, mana in mana cu cercetari istorice consacrate comunismului. […] La noi, marturiile victimelor, memorialele durerii, desfacerea arhivelor au aratat cat de ample si sistematice au fost fracturarea si distrugerea absurda a foarte numeroaselor destine umane.” Totodata, presedintele ICR a mentionat ca „prin initiativele acestei cooperari, ne inclinam cu adanc respect fata de toti cei care au suferit si au platit, unii cu pretul vietii, neobisnuit de dura istorie de dupa al Doilea Razboi Mondial. Prin aceasta cooperare, satisfacem menirea acestor institute de a reda pana la capat istoria tarii, cu luminile si umbrele ei, cu izbanzile si tragediile ei, si de a face din asumarea istoriei parte a intelegerii de sine democratice a natiunii noastre.”


Presedintele executiv al IICCMER, dr. Andrei Muraru a precizat: „Identificarea si incercarea de aducere in fata justitiei a tortionarilor comunisti a intampinat un obstacol major in termenul de prescriptie. Acest inconvenient a fost depasit. Pana acum, crimele comise pe criterii politice in Romania comunista erau considerate de procurori drept crime ordinare, desi caracterul lor politic le inscrie in categoria crimelor impotriva umanitatii. Urmeaza sa notificam parchetul in perioada urmatoare cu privire la alte cazuri de tortionari comunisti.” De asemenea, Andrei Muraru a mentionat ca „IICCMER a fost si ramane o institutie cheie intr-un domeniu fundamental, cum este cel al condamnarii continue si efective a regimului comunist. […] Un regim ilegitim si criminal nu se condamna cu discursuri menite sa aduca voturi, ci se condamna cu eforturi temeinice, cu investigatii de teren, cu proiecte de anvergura, cu decizii ale justitiei”. Despre acordul cu ICR, presedintele executiv al IICCMER a mentionat: „parteneriatul de astazi demonstreaza ca filosofia noilor conduceri inseamna deschidere, cooperare si cautarea permanenta a unor noi oportunitati de popularizare a misiunii celor doua institutii.”


La semnarea protocolului au mai luat cuvantul domnii Dinu Zamfirescu, Marius Oprea, Emil Constantinescu si Octav Bjoza, presedintele AFDPR.


Optimal Media


 

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.