Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - Lecturi/ “Dicţionar de anagrame”, autor Simona Bozintan
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Cultură, educaţie
07.08.2010

Lecturi/ “Dicţionar de anagrame”, autor Simona Bozintan

Simona Bozintan ne ofera spre studiu volumul sau “Dicţionar de anagrame”, 224 pagini, Editura Napoca Star, Cluj-Napoca, 2005, preţ 20 lei. Dicţionarul se adresează tuturor anagramiştilor şi iubitorilor de jocuri enigmistice şi SCRABBLE, compunători şi dezlegători; cuprinde aproximativ 19.000 de cuvinte cu toate anagramele, nume şi prenume româneşti şi greco-latine, denumiri geografice, câteva anagrame compuse şi palindromuri toate aranjate în ordine alfabetică.


In prefata dictionarului, clujeanca Simona Bozintan ne face cadou un scurt istoric al anagramei pe care va invitam sa il cititi integral.


Persoanele interesate de volum pot face comenzi la adresa de mail monel67@yahoo.com trimiţând numele şi adresa completă.


Optimal MediaScurt istoric al anagramei


Poetul grec Lycophron (sec.IV - III î.e.n.) este considerat de unii istorici ca fiind părintele anagramei. Cuvântul anagramă este format din două cuvinte greceşti: ana = în altă ordine şi gramma = literă. Anagrama este orice cuvânt nou, diferit ca sens, care se obţine prin schimbarea ordinii literelor unui alt cuvânt sau a unei fraze, iar procedeul se numeşte anagramare; cuvântul care a suferit această transformare devine anagramat.


Când în noul cuvânt format prin anagramare există mai mult de două litere care se succed identic ca în cuvântul de bază, rezultă o anagramă imperfectă. De exemplu, cuvântul APOLITIC are două anagrame corecte COPILIŢĂ şi PICOLIŢĂ, dar şi una imperfectă POLITICĂ.


Există, de asemenea, anagrama-palindrom, cel mai vechi careu datând din sec.I e.n., descoperit abia în anul 1532 în vechiul oraş Pompei care cuprinde cuvintele: SATOR, AREPO, TENET, OPERA, ROTAS şi al cărui mister nu a fost descoperit încă. Un alt exemplu de anagramă-palindrom este ADENOM ~ MONEDĂ. Palindromul este grupul de cuvinte sau cuvântul care poate fi citit şi de la stânga la dreapta şi de la dreapta la stânga fără a-şi schimba sensul, ca de exemplu CAZAC, CAPAC, ETATE etc. În cazul jocurilor distractive este acceptată şi varianta în care cuvântul citit invers îşi schimbă sensul, ca în exemplul deja amintit: ADENOM ~ MONEDĂ.


Anagrama compusă este o formă specială de anagramare – atunci când dintr-un cuvânt mai lung se pot obţine două sau trei cuvinte mai scurte sau chiar o propoziţie având acelaşi număr de litere: IDOLATRIE ~ TREI LA DOI; BUCUREŞTI ~ TURE CU BIS etc., aşa cum se poate anagrama o propoziţie sau frază, rezultând noi cuvinte, propoziţii sau fraze, cu sens diferit sau apropiat de cel original, ca de exemplu:


Alfabetul este un izvor al omenirii (Victor Hugo) ~ Vorbele lumii, fireşti, au rezonanţă (S. B.);


Pentru a supravieţui ai nevoie de idei noi (Shirley Conran) ~ Invidioşii nu au putere de a venera poeţii (S. B.);


Pasiunea învinge toate piedicile (proverb arab) ~ În pagini ai cuvinte alese, de poeţi (S. B.).


În antichitate anagrama era un mijloc de interpretare a viselor. I se atribuiau semnificaţii mistice şi era folosită în profeţii. Alţi istorici consideră că Pitagora ar fi părintele anagramei, care împreună cu discipolii săi dădeau acesteia interpretări filosofice.


În Evul Mediu, în Franţa, moda anagramei a fost introdusă de poetul Jean Dinemandi, care a devenit „anagramist” al curţii pe timpul domniei lui Carol al IX-lea.


Printre personalităţile publice ale vremii care au fost atrase de anagrame ii amintim pe scriitorul francez François Rablais, pe marele fizician şi astronom italian Galileo Galilei, iar în Germania pe G. Fröben, care a publicat „Arta de a face anagrame”.


Lumea modernă a continuat pasiunea pentru anagrame, printre împătimiţi fiind regele Ludovic al XIV-lea cel Mare al Franţei, poetul francez Pierre de Saint Louis, considerat cel mai mare alcătuitor de anagrame din vremea lui şi nu mai puţin cunoscuţii Voltaire sau Balzac.


Printre autorii români care şi-au publicat lucrările folosind ca pseudonim anagrama numelui, îi amintim pe Ion Budai Deleanu – Leon Dianeu, George Coşbuc – C. Boşcu şi Octavian Goga – Nic. Otavă.


Ca orice împătimit al anagramei, nu puteam să nu încerc şi eu să-mi anagramez numele şi iată ce-a ieşit: Simona Doina Bozintan – „O anonimă din zona T bis” şi „N-am doi bostani în zonă”. Consider ca fiind reuşită anagrama lui George Pruteanu ~ „O, e un get ager, pur”.


În cuprinsul acestui dicţionar anagramiştii şi împătimiţii de jocuri enigmistice ori SCRABBLE, compunători şi dezlegători, vor descoperi aproximativ 19.000 de cuvinte, nume şi prenume româneşti şi greco-latine, denumiri geografice, câteva anagrame compuse şi palindromuri, toate ordonate alfabetic.


Cuvintele din dicţionar care apar scrise spre interior reprezintă formele cuvântului de bază: masculin sau feminin, cu pluralul aferent. Toate anagramele au fost realizate „cu creionul pe hârtie”, fără a apela calculatorul, ele urmând, ÎN TOTALITATE, șirul cuvintelor din Dicționarul Explicativ al Limbii Române, ediția 1998.


Simona Bozintan

captcha reîncarcă imaginea

Comentarii

Publicat de: gogu

coral

Publicat de: popmihaela

anagrama lui IISUS

Publicat de: andonovici angela

Publicat de: maria

scrisoare


Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.