Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Cultură, educaţie
17.09.2009

Liceeni, Guvernul v-a pregătit un nou model de BAC!

Marcat de numeroase dispute politice privind legea educaţiei naţionale, începutul noului an şcolar a adus şi o serie de schimbări asupra structurii examenului de bacalaureat, măsuri care vor fi aplicabile pentru promoţia de absolvenţi ai liceului din 2010.


 Astfel, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 97 din 9 septembrie 2009, publicată în Monitorul Oficial nr. 618 din 14 septembrie 2009, Executivul adoptă schemă simplificată a examenului naţional de Bacalaureat, care va consta astfel în susţinerea a două tipuri de probe: evaluări orale şi practice pe parcursul anului şcolar şi evaluări scrise după încheierea anului şcolar.


 În acest mod, pe parcursul ultimul an de liceu, elevii vor susţine evaluări orale şi practice în vederea obţinerii unor competenţe (competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română, competenţă lingvistică într-o limbă străină de circulaţie internaţională şi competenţă în utilizarea computerului – denumită „competenţă digitală”). Elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale vor susţine în plus şi o probă de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă.


 În urma obţinerii acestor competenţe (măsurate prin calificative), la sfârşitul anului şcolar, elevii vor susţine trei probe scrise, la trei materii diferite, după cum urmează: proba de limba şi literatura română - comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările; o probă diferenţiată în funcţie de filieră, profil şi specializare (matematică - pentru profilul real din filiera teoretică, pentru filiera tehnologică sau, după caz, pentru filiera vocaţională, respectiv istorie - pentru profilul umanist din filiera teoretică sau, după caz, pentru filiera vocaţională); o probă la care elevul poate opta, în conformitate cu filiera, profilul şi specializarea urmate, pentru una dintre disciplinele cuprinse în următoarele două grupe de discipline: fizică, chimie, biologie sau informatică; respectiv geografie, filosofie, logică şi, argumentare, economie, psihologie şi, după caz, sociologie.


Indiferent de filieră, profil şi specializare, elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale vor susţine în plus şi o probă scrisă la limba şi literatura maternă.


 Potrivit, actului  normativ prin care se modifică structura examenului de bacalaureat, „învăţământul secundar superior, liceal, funcţionează, de regulă, cu următoarele filiere şi profiluri:


a)   filiera teoretică, cu profilurile umanist şi real;


b)   filiera tehnologică, cu profilurile tehnic, servicii, exploatarea resurselor naturale şi protecţia mediului;


c)   filiera vocaţională cu profilurile militar, ordine şi securitate publică, teologic, sportiv, artistic şi pedagogic”.


În ceea ce priveşte competenţa lingvistică într-o limbă de circulaţie internaţională şi competenţa de utilizare a calculatorului, prin metodologii specifice aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei, Cercetării şi Inovării, elevii care promovează, pe parcursul învăţământului preuniversitar, examene cu recunoaştere internaţională pentru certificarea competenţelor lingvistice în limbi străine, respectiv pentru certificarea competenţelor digitale, au dreptul, la cerere, la recunoaşterea şi echivalarea rezultatelor obţinute la aceste examene.


Potrivit declaraţiei premierului Emil Boc, aceste decizii au fost luate pe de o parte pentru a evita „încărcarea suplimentară a elevului la sfârşitul anului cu foarte multe materii” şi, pe de altă parte, întrucât, la probele orale pe care le susţineau elevii în cadrul examenului de bacalaureat, „s-a observat că toţi primeau note bune şi foarte bune şi se distorsiona, practic, examenul”.


Rămâne de văzut în ce măsură aceste schimbări vor aduce „gura de oxigen” mult aşteptată pentru a readuce învăţământul românesc la nivelul de odinioară, care l-a consacrat în afara graniţelor ţării.


 


Milica Vișan

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.