Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - Traian Băsescu: In ultimii 10 ani s-au format baroni ai educatiei care s-au opus acestei legi
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Cultură, educaţie
05.01.2011

Traian Băsescu: In ultimii 10 ani s-au format baroni ai educatiei care s-au opus acestei legi

Preşedintele Traian Băsescu a declarata, marţi seara, dupa promulgarea Legii Educaţiei, că nu va mai funcţiona criteriul vechimii pentru a dobândi calitatea de profesor, ci valoarea şi că legea asumată de Guvern, acceptată de Parlament şi de CC constituie un moment important.


Basescu a mai afirmat ca noua lege este o garanţie că procesul de modernizare a României a devenit ireversibil si ca este regretabil că Geoană, primul semnatar al Pactului pentru educaţie, este astazi adversar al Legii.


Presedintele i-a acuzat pe liderii sindicali, dar si pe rectorii Ecaterina Andronescu şi Andrei Marga ca denigrează actul normativ.


"Dar, pe de altă parte, încrâncenarea pe care o provoacă Legea educaţiei este semnificativă pentru atitudinea faţă de orice schimbare importantă în acest sistem. Pe lânga dezbaterea democratică, a existat multă dezinformare în discursurile adversarilor schimbărilor din învăţământ. Şi aici trebuie să recunoaştem: campioni au fost liderii sindicali, doamna rector Andronescu, domnul rector Marga, care au făcut şi dumnealor o reformă a educaţiei, ale căror rezultate se văd acum, după zece ani", a afirmat Basescu, citat de Mediafax.


Preşedintele a mai declarat că, potrivit unui studiu, tinerii de sub 15 ani din România se află pe locul 49 la lectură, 47 la matematică şi 48 la ştiinte, fiind cel mai prost plasată din ţările UE. Scolile care nu vor avea performanta si nu vor fi cautate de elevi, vor fi inchise.


Potrivit noii legi, părinţii rămân responsabili alături de dascăli, de autorităţile locale, pentru educaţia copilului. In viitor se va trece la învăţământul obligatoriu de 9 ani, cu clasa pregătitoare de la 6 ani.


Universităţile vor fi clasate în 3 tipuri: universităţi care vor avea ca obiectiv educaţia, universităţi care vor fi centrate pe educaţie şi cercetare şi universităţi care vor fi centrate pe educaţie şi cercetare avansate. Prima clasificare a universităţilor va fi facută de o instituţie internaţională specializată, desemnata de Guvern.


O alta noutate pentru sistemul universitar este aceea ca nu va mai funcţiona criteriul vechimii pentru a dobândi calitatea de profesor, ci valoarea.


Porivit presedintelui Basescu, sunt introduse mecanisme de control care evită apariţia fabricilor de diplome.


"Nu vorbesc numai de universităţile private. Multe universităţi de stat s-au transformat în fabrici de diplome prin mărirea numărului de studenţi. Acestea nu mai au ca obiectiv calitatea, ci cantitatea, pentru buna retribuire a clanurilor universitare", a mai afimat seful statului.


Basescu a mai vorbit despre faptul ca "in ultimii 10 ani s-au format baroni ai educaţiei care s-au opus acestei legi".


"Critica cea mai lipsită de onestitate în ceea ce priveşte această Lege vine din zona discursului naţionalist", a declarat Traian Băsescu, adaugand: "În 1918, la Alba Iulia, una din teze era următoarea: Fiecare popor, se referea la minorităţi, se va instrui, administra şi judeca în limba sa proprie. Era una din tezele care creau garanţie minorităţilor că îşi vor putea menţine valorile culturale în interiorul graniţelor României Mari. Nu văd de ce azi am fi mai puţin înţelepţi decât în 1918, într-o ţară membră NATO, membră a UE".


Astazi, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, va sustine o conferinta de presa pentru prezentarea noii legi.


Petre C.

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.