Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Cultură, educaţie
04.07.2013

Un premiu literar de 10.000 de euro, de Alex Stefanescu

Se va acorda în curând Premiul „Augustin Frățilă” pentru cel mai bun roman apărut în 2012. Premiul, instituit de fundația „Casa de Cultură” (de pe lângă Grupul Editorial All), constă în 10.000 de euro și se află la a doua ediție. Anul trecut el a fost câștigat de Lucian Dan Teodorovici, cu romanul „Matei Brunul”. Tot atunci, postul de radio Europa FM i-a acordat un premiu de popularitate, în valoare de 2.000 de euro, Mirelei Stănciulescu, autoarea romanului „Emoția”.
Cum se întâmplă de obicei la noi, această generoasă inițiativă a Grupului Editorial All, menită să-i stimuleze pe scriitori și să relanseze interesul publicului pentru romanul românesc, a fost primită cu reacredință de diverși comentatori. Unii critici literari, nemulțumiți că nu fac parte din juriu, că n-au un control asupra atribuirii unui premiu literar atât de important, au pus la îndoială competența celor care acordă premiul. Iar unii romanci
eri lipsiți de talent, conștienți de faptul că n-au nicio șansă să învingă într-o asemenea competiție, au scris negru pe alb că premiul este prea... mare pentru România, că ar trebui împărțit mai multor autori (ca un ajutor social!).
Ce rușine! În loc să ne bucurăm că se întreprinde ceva în folosul literaturii române, ne uităm negri de invidie la cei care au făcut posibilă acordarea premiului și îi blamăm.
Obiecțiile aduse sunt aberante și ilustrează ridicolul la care îi poate duce pe unii autori gelozia literară.
Juriul este format din cei mai buni critici literari ai momentului: Dan C. Mihăilescu, Daniel Cristea-Enache și... eu (care mai sunt și președintele juriului!). Din întreaga producție de romane a anului anterior, acest juriu nominalizează, cu maximă obiectivitate, după dezbateri de mai multe săptămâni, cele mai bune cinci romane. Întră în joc, apoi, un grup de douăzeci-treizeci de bloggeri, care reprezintă publicul (pentru că și publicul trebuie să aibă un cuvânt de spus). Acest grup alege romanul căruia i se va acorda premiul.
Exact ca în tribunalele americane, unde competența profesională a magistraților este supervizată de bunul-simț al unui juriu format din nespecialiști în drept, în acordarea premiului „Augustin Frățilă” sunt folosite două filtre: acela al cititorilor profesioniști și acela al iubitorilor de literatură aflați în afara grupurilor de interese din viața literară. Nu există − și nu a existat vreodată la noi – o mai bună formulă de selecție.
Așteptăm, cu dragoste și cu o imensă curiozitate romanele apărute în 2012 care vor fi înscrise în competiție. Ele pot fi trimise de autori sau de edituri pe adresa: Grupul Editorial All, b-dul Constructorilor nr. 20 A, sector 6, București, până pe data de 20 iulie 2013.
captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.