Optimal Media
Concursul Național de Literatură REȚEAUA LITERARĂ - ediția a V-a - 2019  |   DRUMUL POVEȘTILOR. PE URMELE MARILOR POVESTITORI, un proiect menit să îi aducă pe copii mai aproape de autorii români de povești  |   Prejudiciu produs statului român, recuperat  |   Crăciun Fericit tuturor prietenilor!  |   Semnarea Programului de cooperare culturală între Ministerul Culturii și Identității Naționale și Ministerul Culturii din Palestina  |  
  Dosare istorice
19.06.2012

Cum au asanat comunistii lui Chivu Stoica cartierul Groapa Floreasca din Bucuresti

În ziua de 4 octombrie 1960 la Sfatul Popular al Regiunii Bucureşti a fost înregistrată Hotărârea Consiliului de Miniştri al Republicii Populare Române nr. 1446/4.X.1960 referitoare la „…stabilirea unor măsuri privind asanarea cartierului denumit Groapa Floreasca din oraşul Bucureşti”, document păstrat în copie la Biroul Judeţean Giurgiu al Arhivelor Naţionale, pe care îl vom reda în continuare integral:


Consiliul de Miniştri al Republicii Populare Române hotărăşte:


1.  Se autorizează Comitetul executiv al Sfatului popular al Capitalei R.P.R., să demoleze imobilele situate în cartierul denumit „Groapa Floreasca”, delimitat de următorul perimetru:


    la Vest: Str. Av. Radu Beller de la nr. 32-70;


    La Sud: Str. Av. Proptopescu numere cu soţ;


    La Est: Uzina Termotehnică;


    La Nord: Malul Lacului Floreasca.


2.  La executarea art. 1 Comitetul executiv al Sfatului popular al Capitalei va proceda la mutarea locatarilor din imobilele ce se află în acest cartier, asigurându-le cazarea în condiţiile următoare:


a) Toate familiile care au capul familiei încadrat în câmpul muncii, ca salariat al unei întreprinderi, instituţii ori altă organizaţie socialistă sau ca membru într-o cooperativă meşteşugărească, vor fi mutate în locuinţe corespunzătoare, în Capitală şi pe cât posibil în raioanele unde lucrează;


b) Toate familiile de pensionari, vor fi mutate în Capitală în locuinţe corespunzătoare, indiferent de raion;


c)  Bătrânii care locuiesc fără familie, în neputinţă de a muncii, sau de a se îngriji singuri, vor fi internaţi în Cămine de Bătrâni;


d) Familiile, ale căror susţinători nu sunt încadraţi ca salariaţi sau cooperatori care trăiesc din expediente, chiar dacă un membru al familiei respective este încadrat de formă, temporar, acei care trăiesc din camionaj şi coşerit pe cont propriu ori din comerţ ambulant neautorizat, vor fi mutaţi în localităţi din regiunea Bucureşti. Cazarea şi plasarea acestora în câmpul muncii se va face prin grija Comitetului executiv al Sfatului popular al regiunii Bucureşti. Acestor locuitori li se vor acorda pe termen de un an de la data mutării, tichete pentru cumpărarea de mălai.


3.  Imobilele proprietate particulară, ce urmează a fi demolate vor fi evaluate conform H.C.M. nr. 1676/1959 în vederea întocmirii formelor de expropriere şi acordării de despăgubiri.


Mutarea locuitorilor şi demolarea imobilelor se va termina până la data de 20 octombrie 1960.


Amenajarea terenului denumit „Groapa Floreasca”, ce se încadrează în perimetul indicat la art. 1, în vederea creării unui parc, va fi terminată până la 7 noiembrie 1960.


4.  Cheltuielile ocazionate de mutarea, transportul şi cazarea locatarilor, vor fi suportate de Comitetul executiv al Sfatului popular al Capitalei. În acest scop, Ministerul Finanţelor va suplimenta bugetul Sfatului popular al capitalei R.P.R. cu suma de lei 850.000.


5.  Se autorizează Ministerul Finanţelor să pună la dispoziţia Comitetului executiv al Sfatului popular al Capitalei, fondurile necesare în vederea acordării despăgubirilor proprietarilor pentru imobilele expropriate în baza documentaţiei ce i seva prezenta în acest scop.


6.  Comitetul executiv a Sfatului popular al Capitalei R.P.R., Comitetul executiv al Sfatului popular al regiunii Bucureşti, Ministerul Finanţelor li Ministerul Afacerilor Interne – Direcţia Generală a Miliţiei – vor aduce la îndeplinire dispoziţiile prevăzute în prezent hotărâre.


Documentul este semnat de Chivu Stoica, preşedintele Consiliului de Miniştri al Republicii Populare Române. (Foto: Chivu Stoica in anul 1944).


Ancu Damian

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Activitatea Lecturile Regatul Cuvintelor de la Biblioteca Națională din ziua de 27 iunie, ora 18.00, este dedicată concursuluiTinere Condeie.
Activitatea ”Lecturile Regatul Cuvintelor” de la Biblioteca Națională din ziua de 27 iunie, ora 18.00, este dedicată celui mai longeviv concurs de creație literară pentru elevi - Tinere Condeie. Sunt invitați să citească din opera lor laureații din toate timpurile ai concursului, participanții la cenaclul...
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.