Optimal Media
Concursul Național de Literatură REȚEAUA LITERARĂ - ediția a V-a - 2019  |   DRUMUL POVEȘTILOR. PE URMELE MARILOR POVESTITORI, un proiect menit să îi aducă pe copii mai aproape de autorii români de povești  |   Prejudiciu produs statului român, recuperat  |   Crăciun Fericit tuturor prietenilor!  |   Semnarea Programului de cooperare culturală între Ministerul Culturii și Identității Naționale și Ministerul Culturii din Palestina  |  
  Dosare istorice
26.05.2011

In 1928 aromânul Sterio Ticof Nicof, din comuna Giumaia – Bulgaria, este cercetat de siguranta pentru ca a vrut sa se refugieze la Silistra

Documentele păstrate la Serviciul judeţean Giurgiu al Arhivelor Naţionale, în fondul arhivistic « Poliţia Portului Giurgiu«, reprezintă pentru istoric un nesecat izvor de valoroase informaţii referitoare la românii şi aromânii de la sud de Dunăre în perioada interbelică. Semnificativ în acest sens este un raport original al Comisarului de Siguranţă cl. II a Joga Constantin, din 18 mai 1928, către Poliţia Oraşului Giurgiu referitor la aromânul Sterio Ticof Nicof din comuna Giumaia – Bulgaria, care a trecut fraudulos Dunărea pentru a merge cu rudele sale la Silistra din cauza abuzurilor populaţiei şi autorităţilor bulgare, document pe care îl prezentăm integral în continuare.


Domnule Şef. Am onoarea a vă raporta următoarele:


Cu adresa nr. 2909 din 13 martie a.c. Serviciul de Siguranţă Giurgiu a înaintat acestei poliţii pe supusul bulgar Sterio Ticof Nicof din comuna Giumaia Bulgaria care a intrat în ţară fraudulos venind din Bulgaria şi cerându-ne prin adresa de mai sus a fi trecut peste frontieră în Bulgaria.


Subsemnatul în faţa acestui ordin am luat în cercetare pe sus numitul, întrucât m-a surprins faptul că acest individ era îmbrăcat în costum naţional Aromânesc şi din convorbirea avută, nu cunoştea bine limba bulgară şi mai ales în răspunsurile ce ni le dădea întrebuinţa cuvinte Aromâneşti (limba sa maternă).


Conform ordinului de mai sus, i-am pus în vedere sus numitului că urmează a fi trecut peste frontieră în Bulgaria, la această hotărâre  numitul a început să protesteze şi cu lacrimi în ochi a spus că mai bine preferă să fie împuşcat de cât să fie înapoiat în Bulgaria.


Domnule Şef, în faţa acestui fapt, am cercetat din nou pe sus numitul şi ne declară următoarele:


„Mă numesc Cola Steriu Ticu Aromân cu domiciliul în comuna Giumaia-de-sus (Bulgaria, comună pur românească), de profesiune păstor am venit în România în urma urgiei şi teroarei ce a deslănţuit autorităţile şi populaţia bulgară contra elementului românesc de la un timp de vreme, din această regiune unde sunt stabiliţi foarte mulţi români.


Această atitudine duşmănoasă contra elementului românesc se manifestă din zi în zi mai aprig invocând motivul că foarte mulţi confraţi de ai noştri aromâni din Bulgaria şi Macedonia s-au stabilit în Dobrogea şi că ei terorizează elementul bulgar.


Toate rudele din întreaga familie sunt stabilite în prezent în judeţul Durostor şi cum autorităţile bulgare din Giumaia au aflat din corespondenţa ce avut cu ei, din care corespondenţă ieşea că ei sunt colonizaţi, au început a mă persecuta şi aresta în mai multe rânduri.


Ne mai putând suferi torturile şi birurile ilegale ce le punea elementului românesc am hotărât ca împreună cu un alt grup din familie din Giumaia familia N. Hristu, familia Ciunga şi alţii am plecat cu toţi cu destinaţia pentru România.


Toţi ceilalţi au putut cu mare greutate sub diferite forme să-şi procure paşapoarte numai mie n-au vrut să-mi elibereze paşaport pentru motivul arătat mai sus.


M-am hotărât să plec fără paşaport în urma îndemnului preşedintelui Comunităţii Române din acea comună D-l Ciunga şi a D-lui Director al şcoalei române din acea comună, care m-au sfătuit ca să mă prezint Legaţiunii Române şi Consulatului General Român din Rusciuc spre a aduce cazu la cunoştinţă şi a-mi înlesni trecerea în România.


La plecarea mea din comună, am avut un act eliberat de Comunitatea Română spre a-mi servi la trecerea în România, dar de frică să nu fiu arestat de autorităţile Bulgare şi a nu fi găsit asupra mea l-am distrus; ajuns la Rusciuc m-am prezentat la Consulatul Român unde am adus la cunoştinţă cazul meu unde am fost sfătuit că nu pot face altă ceva de cât a-mi procura o barcă şi trece în mod fraudulos în România, bine înţeles că ajuns pe teritoriul român să mă prezint autorităţilor în drept lucru ce am şi făcut.


În seara zilei de 10 Mai a. c. am procurat o barcă şi am trecut Dunărea şi am acostat pe malul Românesc în pădure la nordul portului, unde am debarcat şi stat tot timpul nopţii; cu ocazia debarcării n-am văzut pe nimeni şi nici nu m-a văzut nimeni; înspre ziuă m-am dus în oraşul Giurgiu unde m-am prezentat autorităţilor (Serviciului de Siguranţă), cu speranţa că am scăpat de pericol.


Aci altă deziluzie, am fost supus unui sever interogator şi forţat şi ameninţat că sunt bulgar, degeaba au fost toate insistenţele mele din bulgar nu m-au scos, iar în urmă am fost trimis judecăţii spre a-mi ispăşi pedeapsa – pentru că am îndrăznit să vin în patria mumă. După ispăşirea pedepsei mi s-a pus în vedere că urmează să fiu trimis la Silistra şi cu un delegat am fost trimis la port, aici am întâlnit rudele mele şi celelalte familii pe care le lăsasem la Rusciuc.


Comisarul portului văzând aceasta a dispus eliberarea mea şi trimiterea împreună cu familia la Silistra. Cu această ocaziune vin a arăta că D-l Mamali directorul şcoalei române din Giumaia mi-a amintit de Comisarul Joga şi tot timpul cât am fost arestat la Siguranţa giurgiu, am cerut cu inzistenţă să fie anunţat acest D-n comisar dar în zadar că la cererea mea mi se spunea că nu exista Comisarul Joga în Giurgiu”.


Domnule şef faţă de cele de mai sus subsemnatul am dispus eliberarea sus numitului şi împreună cu celelalte familii, rude cu sus numitul, l-am îmbarcat pe vaporul „Brâncoveanu” N.F.R. cu destinaţia Silistra, urmând a se stabili la rudele sale care în present sunt colonizate în comuna Alfatar jud. Durostor.


Consulatul României din Rusciuc în asemenea cazuri dă tot concursul şi înlesneşte trecerea elementului românesc, mai ales cum este cazul de mai sus, şi le vine în ajutor pentru aceşti nefericiţi care îşi lasă avutul lor în urma teroarei deslănţuită de bulgari contra elementului românesc.


De trecerea sus numitului fraudulos a frontierei personalul Consulatului cât şi D-l Consul General ne-au confirmat că au avut cunoştinţă de venirea lui în ţară, întrucât se prezentase singur la Consulat pentru a cere concurs.


Domnule Şef onor Consiliul de Miniştri în hotărârea luată în ziua de 13 Iunie 1925, în caree spune clar că întreaga Dobroge Nouă urmează să se colonizeze cu cu elemente români Macedoneni mai ales cum este cazul cu cel de mai sus.


Mă gândesc oare ce s-ar fi întâmplat cu acest român dacă ar fi fost înapoiat în Bulgaria ? îmi permit a vă spune că nu-l aştepta altă ceva  de cât moartea.


Cons. sup. Damian Ancu 

captcha reîncarcă imaginea

Comentarii

Publicat de: MoisesSow

buy viagra fast delivery


Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Activitatea Lecturile Regatul Cuvintelor de la Biblioteca Națională din ziua de 27 iunie, ora 18.00, este dedicată concursuluiTinere Condeie.
Activitatea ”Lecturile Regatul Cuvintelor” de la Biblioteca Națională din ziua de 27 iunie, ora 18.00, este dedicată celui mai longeviv concurs de creație literară pentru elevi - Tinere Condeie. Sunt invitați să citească din opera lor laureații din toate timpurile ai concursului, participanții la cenaclul...
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.