Optimal Media
Schimb de experienţă între bibliotecarii din Basarabia şi cei din România  |   Stimulente financiare pentru elevii care au obținut media generală 10 la examenele naționale din acest an  |   Festivalul Internaţional Cerbul de Aur va avea loc în perioada 29 august – 2 septembrie a.c., în Piaţa Sfatului din Braşov  |   Realizatori din România la Festivalul Internaţional al Filmelor de Animaţie „ANIMATOR” de la Poznań  |   Osânda cărților, spectacol dedicat Centenarului Marii Uniri la Penitenciarul Rahova  |  
  Filme
19.01.2018

Film/ FROZEN IGNAT (AKA: CINE A UCIS CRACIUNUL?)

Un film de DINU TANASE
Inspirat de o întamplare adevarată, Cine a ucis Craciunul?, este povestea tragica a unor destine dintr-un sat izolat pe grindurile din Delta Dunarii. “Un loc blestemat, care face ce vrea din oameni” așa îl caracterizează bătrâna Stanca.
Nepoate ei, Ana revine în țară din străinătate, unde a lucrat mai mulți ani, în Delta Dunării, într-un sat izolat,la capătul lumii, pentru a participa la înmormantarea bunicului ei Dumitru – soțul Stancăi. O călătorie inițiatică, cu o puternică rezonață mistică datorată spațiului unde ajunge.
Pe vapor se întâlnește cu câteva personaje care se vor implica în evenimente: Preotul, Medicul legist, Comisarul, Procurorul. Într-o discuție apropiată cu Preotul, ii relatează personalitatea puternică a bunicului ei Dumitru, amprentat la rându-i de spațiu și mediu, despre care știe că în urmă cu mulți ani – în copilărie, a ucis un om, un milițian venit să îl aresteze pe tatăl lui cu care stătea ascuns în Deltă. Crima lui Dumitru a fost văzuta de un copil, Petre - fiul militianului, care apoi l-a turnat la Securitate, asfel încât a fost închis mulți ani împreună cu tatăl său. Tatăl a murit în închisoare iar despre întâmplarea din Delta nu vorbește niciodată. În discuția dintre ceilalți pasageri aflăm că Procurorul caută un dispărut, tocmai pe Petre iar Comisarul are diferite anchete de făcut, pentru că spațiul are o forță negativă aparte.
Comportamentul ciudat al Stancăi o face pe Ana să devină circumspectă mai ales în momentul când află că Petre a fost împreună cu Dumitru în ziua de Ignat. Din povestea martorului confirmată tacit și de Stanca. Dumitru a căzut lat în mijlocul curții după care Petre a dispărut.
Pe drumul spre cimitir, un incident banal le dezvăluie celor din cortegiu, că Dumitru nu murit de moarte bună.
Ancheta este declanșată automat, Comisarul și Procurul se implică, apar și jandarmii care ridică cadavrul lui Dumitru pentru a-l duce la Tulcea la autopsie. Cu toată împotrivirea Anei, Stanca pleacă cu jandarmii și cu cadavrul lui Dumitru la Tulcea.

Timpul se precipită pentru Ana care încearcă sa îl caute prin sat pe dispărutul Petre Crăciun bănuind că acesta l-ar fi ucis de Dumitru. Ajunsă la casa în care locuiește Petre, încearcă să o forțeze pe soția acestuia – Varvara să-i spună unde e ascuns. O amenință că îi dă foc casei, dar fără nici-un rezultat. Reia căutarea prin sat întrebând prin vecini, scotocind prin locuri neumblate, prin blocurile parasite de lângă ruinele unui fost combinat comunist. Nu îl găsește.

A doua zi jandarmii se întorc de la Tulcea aducând cadavrul lui Dumitru. Cu stupoare Ana află că Stanca a rămas la Tulcea.

Comisarul ii pune întrebări, ea își mărturisește nepuntința, dar și un destin nerealizat în viață.

Informat de Procuror, Comisarul ii spune ca Stanca se află în sediul poliției din Tulcea și a mărturisit tot ce s-a întâmplat în ziua de Ignat. Ana este blocată de adevarul ce îl va afla.

Mărturisirea Stancăi: “ De Igant, Petre Crăciun a venit să îl ajute să taie porcul pe Dumitru. Discută de una alta , mai beau și iar mai beau, iar acțiunea de tăiere a porcului de Crăciun, datorită trecutului celor doi, dar și hazardului care le conduce destinele, are un sfârșit tragic. O lovitură greșită și Dumitru îi taie brațul lui Petre. Violența precipită faptele, amintirile răbufnesc și duc la răzbunarea mocnită de ani și ani. Dumitru împlinește destinul omorându-l pe Petre.
Într-un acces de demență pune paie pe el și îi dă foc. Apoi îl despică și îi amestecă măruntaiele cu cele ale porcului în ceaunul care clocotește. Îngrozită, Stanca pune capăt masacrului omorându-l la rândul ei pe Dumitru cu o lovitură de sapă. Pentru o clipă, încrâncenarea din ochii ei pare să dezlănțuie forțe nebănuite care fac să înghețe ca-ntr-un vârtej apocaliptic Dunărea, martorul și protejatorul ei într-un moment atât de tragic și parcă de neoprit într-o lume blestemată și primitivă. Izolată asfel de restul lumii, Stanca va aștepta deznodământul… “

Șocată de mărturisirea Stancăi, în mijlocul furtunii dezlănțuite pe neașteptate, printre strălucirile fulgerelor și în zgomotul asurzitor al trăznetelor, Ana are revelația legăturii ei aproape transcedentale cu Stanca. Pentru o clipă plutește parcă deasupra patului în care se află bătrâna, ajutănd-o să leviteze înainte de a trece în lumea de dincolo. Aplecată deasupra valurilor învolburate de furtună, Ana are viziunea morții bătrânei.

Noaptea, jandarmii descoperă în closetul din curte rămășițele lui Petre. Printre sătenii încadrați de jandarmi, Varvara își jelește soțul neputincioasă. O jurnalistă încearcă fără succes să afle ceva de la comisar.

A doua zi, Ana se îmbarcă pe vapor și părăsește satul în care probabil, nu va mai reveni niciodată.
captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Activitatea Lecturile Regatul Cuvintelor de la Biblioteca Națională din ziua de 27 iunie, ora 18.00, este dedicată concursuluiTinere Condeie.
Activitatea ”Lecturile Regatul Cuvintelor” de la Biblioteca Națională din ziua de 27 iunie, ora 18.00, este dedicată celui mai longeviv concurs de creație literară pentru elevi - Tinere Condeie. Sunt invitați să citească din opera lor laureații din toate timpurile ai concursului, participanții la cenaclul...
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.