Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/optimalm/lib/db/DB.php on line 46

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256

Deprecated: mysql_escape_string(): This function is deprecated; use mysql_real_escape_string() instead. in /home/optimalm/lib/db/db.lib.php on line 256
Optimal Media - Colaborare intre sistemul penitenciar din Romania si sistemele penitenciare din tarile arabe
Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Justitie & Afaceri Interne
18.02.2012

Colaborare intre sistemul penitenciar din Romania si sistemele penitenciare din tarile arabe

În data de 17 februarie, la sediul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor a avut loc o conferinţă de presă în care s-a abordat implicarea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor în sprijinirea proiectelor de reformă a sistemelor penitenciare din ţările arabe. În prezent, sistemul administraţiei penitenciare dezvoltă, ca şi partener, proiecte cu ţări precum Irak, Libia şi se fac primii paşi pentru o colaborare cu Algeria.


Astfel, la  invitaţia administraţiei penitenciare din Algeria, o delegaţie formată din trei membri ai echipei manageriale a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor va efectua, în  perioada 19 - 23 februarie 2012, o vizită de lucru în Algeria. Prezenţa specialiştilor români în Algeria are ca scop sprijinirea procesului de reformă a sistemului penitenciar algerian, prin efectuarea unui transfer de bune practici în domenii precum: managementul instituţiilor penitenciare, promovarea unor principii moderne în asigurarea regimului şi tratamentului persoanelor private de libertate, modernizarea spaţiilor şi condiţiilor de detenţie, administrarea sistemelor de pază şi siguranţă a spaţiilor de detenţie, precum şi derularea şi asigurarea activităţilor de reintegrare socială a persoanelor private de libertate.


Invitaţia din partea Algeriei vine ca urmare a percepţiei pozitive a sistemului penitenciar românesc în urma implicării în diseminarea de bune practici pentru statele din Orientul Mijlociu.


În decembrie 2010, cu ocazia participării reprezentanţilor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor la conferinţa internaţională „Arhitecture carcerale” care a fost organizată în Franţa, la Agen, conducerea sistemului penitenciar algerian a solicitat ajutor reprezentanţilor Uniunii Europene în ceea ce priveşte sprijinirea procesului de reformă a sistemului penitenciar din această ţară. Ulterior, participanţii la acestă conferinţă au decis să ofere sprijin sistemului penitenciar din Algeria, prin implicarea reprezentanţilor Uniunii Europene şi a mai multor specialişti de penitenciare din diverse state membre, într-un efort internaţional comun, susţinut şi coordonat de Asociaţia Internaţională a Instituţiilor Corecţionale şi Penitenciare (ICPA).


Astfel, în aprilie  2011, reprezentanţii ICPA au lansat Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor invitaţia de a deveni partener în cadrul proiectului internaţional „EuropeAid”, care va avea ca scop sprijinirea reformei sistemului penitenciar din Algeria, prin implicarea de experţi şi traineri europeni.


În cadrul acestui consorţiu, România va sprijini procesul de reformă a sistemului penitenciar algerian, prin oferirea de consultanţă, expertiză şi suport, în domenii precum: managementul penitenciar, E-Learning, programele educaţionale, gestionarea pazei şi siguranţei locurilor de detenţie, formarea şi dezvoltarea profesională a personalului de penitenciare şi nu numai.


În  colaborarea cu Irakul, România participă, alături de alte state membre UE, la misiunea EUJUST LEX în această ţară, lansată sub egida Politicii europene comune de securitate şi apărare. Misiunea este o contribuţie concretă a Uniunii şi, implicit a României, la eforturile comunităţii internaţionale de sprijinire a guvernului irakian în reformarea sistemului juridic naţional şi în edificarea statului de drept în Irak. Din octombrie 2010 şi până în iunie 2013, sistemul administraţiei penitenciare din România este partener într-un proiect cu Irakul, proiect ce presupune programe de formare şi pregătire în vederea reformei sistemului penitenciar irakian. Prin acest proiect se doreşte dezvoltarea capacităţii sistemului penitenciar irakian, în scopul asigurării respectării drepturilor omului şi a transparenţei proceselor administrative în concordanţă cu standardele internaţionale în domeniu.


Printre activităţile care se derulează în cadrul proiectului sunt:


-Furnizarea de expertiză în domeniile: comunicare, dezvoltare personală, gestionarea incidentelor, mijloace de supraveghere a persoanelor private de libertate, management;


-Organizarea de vizite de studiu în penitenciarele româneşti, cu programe centrate pe aspecte privind deţinerea şi programe educaţionale pentru persoanele private de libertate;


-Schimbul de bune practici în domeniul penitenciar.


Expertiza anterioară în organizarea cursurilor pentru personalul de penitenciare din Irak a permis, în 2011, reluarea vizitelor şi a schimburilor de experienţă. Astfel, anul trecut s-au realizat două vizite în România pentru 11 ofiţeri de penitenciare irakieni. În aprilie 2011, patru specialişti din cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au participat la un curs având ca obiectiv adaptarea la metode specifice de lucru, într-un mediu ostil, astfel încât să fie capabili să asigure cursuri de formare cu personalul de penitenciar irakian. Ei reprezintă, în cadrul misiunii din Irak, Uniunea Europeană, în calitate de experţi privind gestionarea incidentelor critice şi operaţionale în mediul penitenciar. Toate aceste persoane, care au început să ofere în Irak expertiză în domeniul penitenciar, au făcut parte din grupul de lucru care a elaborat, în cadrul ANP, Manualul de Proceduri utilizat de Negociatori în gestionarea incidentelor critice şi Manualul pentru gestionarea incidentelor. Conţinutul manualelor a fost apreciat de expertul  EUJUST LEX, David Wolfe,  în calitate de team leader în domeniul penitenciar al Uniunii Europene, care a propus acest tip de schimb de experienţă în domeniul penitenciar, între România şi Uniunea Europeană.


În anul 2012 se are în vedere continuarea activităţilor derulate în 2011 şi anume, vizite de lucru şi furnizarea de expertiză (se va pune accent pe acest ultim aspect).


Referitor la  colaborarea cu sistemul penitenciar libian, Administraţia Naţională a Penitenciarelor din România este, în perioada 01.03.2012 – 01.03.2013, partener într-un proiect de colaborare cu Libia, proiect ce presupune programe de formare şi pregătire în vederea reformei sistemului penitenciar libian. Dintre activităţile care se vor derula în cadrul proiectului, menţionăm:


-Realizarea unui sistem de evidenţă informatizată a persoanelor private de libertate şi formarea profesională a persoanlului IT din sistemul penitenciar libian;


-Întărirea capacităţii instituţionale a sistemului penitenciar libian de a utiliza soluţii de tip e-governing;


-Furnizarea de expertiză/consultanţă în dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii sistemului penitenciar libian;


-Crearea şi dezvoltarea de servicii de suport pentru deţinuţi, în conformitate cu standardele internaţionale în domeniu.


Activităţile din cadrul proiectului se  referă, în mod deosebit, la implementarea sistemului de evidenţă a deţinuţilor, un sistem computerizat de înregistrare a datelor deţinuţilor. Astfel, partea română va oferi consultanţă pe durata implementării sistemului computerizat.


Proiectul se doreşte a fi primul pas în susţinerea unei reforme administrative în Libia şi a activităţilor legate de drepturile omului în instituţiile vizate.


Menţionăm faptul că sistemul penitenciar libian a ales ca partener în acest proiect, sistemul penitenciar din România (Administraţia Naţională a Penitenciarelor) deoarece s-a apreciat faptul că ANP a dezvoltat un sistem de management modern. 


Optimal Media

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.