Optimal Media
Mugur Isarescu votat pentru al 7-lea mandat consecutiv la șefia BNR  |   Favorizarea unor segmente duce la scindări și mai mari, de Dan Hașdean  |   Maia Sandu s-a întâlnit cu Comisarul Johannes Hahn  |   MAE/Alertă de călătorie/Republica Elenă – Actualizare regiuni cu risc de incendii  |   Carmen DAN a avut o întâlnire de lucru cu Andrei NĂSTASE, ministrul afacerilor interne al Republicii Moldova   |  
  Optimal Antidrog
07.08.2011

Dilar pentru o zi, un roman de Andrei Ruse

Un roman power-hard-‘vana’ a aparut cu ceva vreme la editura Polirom.  Cu o disponibilitate epica notabilaa, atmosfera  autentica, cu pasiune si substanta, intr-un registru si stil care amintescc de reusitele notabile anglo-saxone, fara fite textualiste, doar cu viata, romanul lui Andrei Ruse este o reusita  in proza de o forta iesita din comun, pe o tema ingrozitoare si extreme de dificila. Nu il ratati. E proza adevarata.


“Radu este politist la sectia Antidrog si vrea sa avanseze in cariera, ca sa le ofere o viata mai buna sotiei si fiicei lui. El ii intinde o cursa unui traficant de droguri zis Nebunul, dandu-se drept consumator, dar isi da seama ca nu-l poate aresta, pentru ca dilarul este fratele colegului sau de departament. Cu toate acestea, trebuie sa ramana linga Nebun pentru a nu trezi vreo suspiciune. Dilarul ii ofera noului sau client o excursie de o zi in lumea stupefiantelor, iar experienta ii deschide ochii lui Radu asupra lumii. Intre realitate si halucinatie, acesta incepe sa inteleaga in sfirsit de partea cui se afla de fapt binele si raul”(www.polirom.ro)


Discutabil, dar si dificil de decizionat, vis-à-vis de tema drogurilor, lipsit aparent de un verdict auctorial, romanul jaloneaza prin fiinta umana asemeni vietii cu o forta rara si indubitabil, cu o anumita disponibilitate de introspectie extrem de profunda. Descoperi destine, oameni, fiinte umane, toate in malaxorul vietii, toate sub presiunea si magnetismul unei substante-drog-himere-?!? in raport cu care fiinta umana isi reflecta o fragilitate propie.


Intr-un interviu in 'Observatorul cultural', Andrei Ruse declara:” Cartea cred că devine de la un punct o revoltă faţă de societatea de azi, care, cum spun personajele mele, nu este altceva decît o lume de sclavi şi de stăpîni, unde biciurile au fost înlocuite de iluzia libertăţii, bani, zei ş.a.m.d. Din punctul ăsta de vedere, da, lumea mi-a ieşit sau am arătat-o, zic eu, cum am vrut. Cred că finalul subliniază foarte bine că aşa-zisul bine şi aşa-zisul rău au bătut palma pentru a ieşi din rahatul ăsta, din dezîmbinarea şi inutilitatea pe care sistemul le bagă în tine zi de zi. Vreau un happy-end pentru luzări, da, pentru că de cîştigătorii ăştia trişti m-am săturat. Şi nu sunt singurul, come on.”


Un roman care te tine in priza, o scriitura vie, a unui autor de care vom mai auzi.


Citeste si aici.
Marius Th. Barna

captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Muntenegru – Temperaturi ridicate și risc incendii de vegetație (3 iulie 2019)
Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Muntenegru că Institutul local de Hidromoteorologie și seismologie a prognozat temperaturi extreme pentru perioada următoare, pe fondul cărora s-ar putea produce incendii de vegetație.
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.