Optimal Media
Concursul Național de Literatură REȚEAUA LITERARĂ - ediția a V-a - 2019  |   DRUMUL POVEȘTILOR. PE URMELE MARILOR POVESTITORI, un proiect menit să îi aducă pe copii mai aproape de autorii români de povești  |   Prejudiciu produs statului român, recuperat  |   Crăciun Fericit tuturor prietenilor!  |   Semnarea Programului de cooperare culturală între Ministerul Culturii și Identității Naționale și Ministerul Culturii din Palestina  |  
  Optimal Antidrog
23.09.2014

Reuniunea anuală a Consiliului Științific al Agenţiei Naţională Antidrog

Agenţia Naţională Antidrog (ANA) a organizat, în perioada 17 – 19 septembrie a.c., Reuniunea anuală a Consiliului Ştiinţific al Agenţiei Naţionale Antidrog, eveniment la care au participat membrii acestuia, alături de directorul ANA, chestor de poliţie Sorin Oprea, şi specialişti ai agenţiei.

Reunind personalităţi marcante din domeniul ştiinţific sau academic, Consiliul Ştiinţific are misiunea ca, prin activitatea sa, să contribuie la dezvoltarea, promovarea şi valorificarea activităţii ştiinţifice din domeniul drogurilor.
Agenţia Naţională Antidrog a militat, începând cu anul 2011, pentru reînfiinţarea şi activarea Consiliul Ştiinţific, ca organism consultativ al Agenţiei Naţionale Antidrog, pornind de la convingerea că experienţa şi competenţa mediilor academice şi universitare, fundamentată pe adevăruri probate ştiinţific, se poate constitui într-un veritabil aliat al luptei antidrog prin oferirea consistenţei şi eficienţei necesare răspunsului instituţional la problematica drogurilor,
Activităţile Consiliului Ştiinţific constituie un element important în eforturile Agenţiei Naţionale Antidrog de a implementa un sistem performant de comunicare şi colaborare cu instituţiile şi autorităţile implicate în aplicarea Strategiei naţionale antidrog 2013 - 2020 şi Planul de acţiune pentru perioada 2013 – 201, şi, totodată, de a crea cadrul de dezbatere a politicilor, strategiilor sectoriale, proiectelor şi programelor antidrog.
Pe agenda întâlnirii de anul acesta, au fost înscrise teme, precum: prezentarea Raportului Mondial privind drogurile 2014, prezentarea Raportului European privind Drogurile 2014, situaţia drogurilor în România, prezentarea planului de cercetare al Agenţiei Naţionale Antidrog pentru anii 2014 – 2015, Drogurile şi adictologia la nivel naţional şi internaţional.
În cadrul reuniunii, au fost dezbătute şi subiecte referitoare la bolile infecţioase asociate consumului de droguri (HIV, HVC, HVB) în rândul persoanelor private de libertate, membrii Consiliului propunând crearea unui Program naţional privind evaluarea acestora la intrarea în penitenciare.
O altă problemă discutată a fost cea legată de creşterea numărului gravidelor consumatoare de droguri şi a efectelor negative pe care acest consum le are asupra fătului şi a nou-născuţilor, specialistul de la Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului “Alfred Rusescu” propunând în acest sens ca atât mama, cât şi copilul, să fie luaţi în evidenţă şi trataţi ulterior.
De asemenea, un alt aspect de mare interes dezbătut de către membrii Consiliului, împreună cu specialiştii ANA, l-a reprezentat adictologia ca obiect de studiu, fiind prezentate modele de bune practici în acest domeniu în ţări precum Marea Britanie, Franţa, Danemarca Slovenia, Italia, Cehia şi SUA.
În România, educaţia în domeniul adicţiei se realizează la momentul actual, la nivel de:
 studiu masteral în cadrul Universităţii din Bucureşti – Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, Prevenirea şi combaterea consumului illicit de droguri,
 ca program postuniversitar în cadrul Universităţii de Vest – Facultatea de Sociologie şi Psihologie, Departamentul de Asistenţă Socială – Tehnici de intervenţie în asistenţa integrată a consumatorului de droguri,
 ca standard ocupaţional inclus în COR – Consilier în adicţii, dispnibil furnizor de formare de la nivel naţional. Acesta se adresează atât personalului medical, cât şi celui non-medical.
 cursuri de formare profesională continuă în domeniul drogurilor – Agenţia Naţională Antidrog şi alţi furnizori acreditaţi de Colegiile profesionale (Colegiul Medicilor din România, Colegiul Psihologilor din România, Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali),
 manifestări ştiinţifice creditate, simpozioane, conferinţe etc.
Specialiştii ANA au propus, în cadrul reuniunii, introducerea adictologiei ca şi curs în cadrul facultăţilor de profil din ţara noastră, urmând ca, după terminarea anilor de studiu, să fie recunoscută meseria de adictolog, ca specializare medicală. Membrii Consilului au încurajat acest demers şi au asigurat că vor sprijini activităţile pentru atingerea acestui obiectiv.
captcha reîncarcă imaginea

Categorii
Actualitate
Politic
Economic
Social
Optimal Antidrog
Actualitatea Europeana
Stiri interne
Justitie & Afaceri Interne
Externe
Apărare
Administratie
Prim plan
Reportaj
Accente
Sănătate
Opinii
Cultură, educaţie
Media, publicitate
Derapaje
Campanii sociale
Sport/Turism
Romania asa cum este
Dosare istorice
Divertisment
Filme
Filmulete haioase
Joburi
Romanii de pretutindeni
Student Press
Spoturi antidrog
Timp liber
Stiri ultima ora
Activitatea Lecturile Regatul Cuvintelor de la Biblioteca Națională din ziua de 27 iunie, ora 18.00, este dedicată concursuluiTinere Condeie.
Activitatea ”Lecturile Regatul Cuvintelor” de la Biblioteca Națională din ziua de 27 iunie, ora 18.00, este dedicată celui mai longeviv concurs de creație literară pentru elevi - Tinere Condeie. Sunt invitați să citească din opera lor laureații din toate timpurile ai concursului, participanții la cenaclul...
Abonare Newsletter
Nume:
E-mail:

PRODUCTII VIDEO ALE COMPANIEI OPTIMAL MEDIA SOLUTION Tel. comanda: 0722344124, e-mail: redactie@optimalmedia.ro

Acasa Companie Editoriale Publicaţii Martor Ocular Redacţie Contact
Actualizat:Zilnic, ISSN 2069 – 0045
Continutul acestui site este proprietatea Optimal Media Solution.
Este interzisa republicarea sau redistribuirea continutului fara mentionarea sursei.